Abah Paksa Nikah Dgn EX. Mlm Pertama Selepas 2 bulan Itupun Dlm Keadaan Terpaksa Dan Tk Rela. Tak Sangka Ini Jadi Selepas Mlm tu

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Saya adalah seorang isteri, berusia 31 tahun dan berkahwin 14 july tahun lepas atas dasar paksaan keluarga. Sekarang saya mempunyai dua orang putera kembar yang ku lahirkan june yang lalu secara operation.

Sebelum saya lanjutkan cerita, saya perkenalkan suamiku dengan nama Zam dan. Dia merupakan bekas teman lelaki semenjak dibangku sekolah menengah lagi. Kami bercinta selama 7 tahun (2002-2009) dan mengakhiri hubungan atas sebab tiadanya kesefahaman.

Selepas kami mengakhiri hubungan, saya tidak lagi mendengar apa-apa berita tentangnya. Kami membawa haluan hidup masing-masing. Saya sangkakan kami tidak akan berjodoh kerana semenjak kami putus, dia tidak lagi pernah menghubungiku.

Sejak tahun demi tahun berlalu saya jalani hidup sendiri dan pada 2015, saya menerima miscall dan kiriman whatsapp dari nombor yang saya tidak kenali. Memandangkan saya takut ada kepentingan, saya pun tanya siapa gerangan orang yang teks dan miscall aku. Berkali kali wasap sampai naik menyampah juga time tu.

Rupa-rupanya dia adalah bekas pakwa saya yang telah tinggalkan saya 6 tahun lalu dan kini, dia muncul kembali. Saya tidak tahu dari mana dia dapat nombor hp kerana setahu saya saya telah tukar nombor dan tak pernah beri sesiapa pun nombor aku. Tahu yang dia yang whatsapp, saya pun tak reply msg dia.

Tetapi Zam bukanlah jenis orang yang berputus asa, walaupun saya buat tak tau msg dan tak jawab panggilannya namun dia tetap berusaha. Sehinggalah hujung 2015, tiba-tiba dia senyap. Tiada lagi whatsapp, tiada lagi panggilan yang saya terima darinya.

Saya sangka dia telah jemu dan menyerah. Saya bersyukur kerana tidak lagi diganggu. Namun sangkaanku salah. Rupa-rupanya Zam mempunyai rancangan lain untuk mendapatkanku. Semua rancanagan Zam aku tahu selepas kami diijabkabulkan dari kakak aku yg cukup rapat denganku.

Kronologinya ialah, suatu hari mak ayah saya terjumpa dengan Zam di sebuah pasaraya. Memandangkan Zam merupakan bekas teman lelaki yang cukup ok dengan mak ayah aku, mereka pun bertukar-tukar nombor telefon dan disitulah mereka bersekongkol untuk rancangan menyatukan kami berdua.

Tanpa sepengetahuanku, Zam menyatakan hasrat untuk kembali dan seterusnya melamar saya pada kedua ibubapa dan mak ayah tentu sahaja menerima lamaran Zam apa lagi dia dianggap baik oleh kedua orang tuaku. Justeru itu saya kehairanan, bila sahaja saya duduk lepak bersama mak ayah, mereka asyik memuji-muji bekas teman lelaki saya dan berkias-kkias denganku.

Saya buat tak reti kerana saya anggapnya sebagai gurauan sahaja. Hari demi hari nama Zam makin menjadi-jadi disebut oleh mereka berdua. Saya jadi cuak dan marah namun mereka tetap sahaja memuji dan menyuruh saya kembali pada Zam.

Saya bingung, kenapa mereka semakin egresef hari demi hari bercerita pasal Zam? Dipendekkan cerita pada april tanpa sepengetahuanku, keluarga Zam datang ke rumah untuk merisik seterusnya melamar. Ketika tu saya tiada di rumah kerana keluar bersama adik beradik aku..

Apakah ini rancangan mereka? saya tidak tahu. Saya terkilan kerana lamaran diterima tanpa mendapat persetujuanku terlebih dahulu. Sungguh saya terkilan kerana mereka semua membelakangi aku. Beberapa minggu selepas itu saya dipaksa bertunang dengan Zam.

Saya cuba menolak tetapi mak saya merayu dan menangis mendesak saya menerima sahaja pinangan Zam. Katanya, inilah bakal suami yang tepat untukku. Ya Allah, saya nak tolak tapi tak sampai hati nak lukakan hati mak saya yang berharap saya segera mengakhiri zaman bujang.

Jadi, akhirnya dengan terpaksa saya menerima pinangan Zam dan kami bertunang tetapi kami tidak pernah berkomunikasi di mana-mana media sosial, berjumpapun saya enggan kerana terlalu marah atas apa yang berlaku. Akhirnya saya bersetuju tetapi saya memberi syarat pada mak ayah.

Kami hanya melangsungkan majlis serba sederhana dan tiada rakan-rakan saya yang akan dijemput di majlis nikah kami. Bukan saya tidak mahu menjemput dan menghebahkan pada kawan-kawan tetapi pernikahan saya adalah pernikahan paksa dan tidak membahagiakan aku.

Biarlah saya dan keluarga terdekat sahaja yang tahu. Julai 2017, saya dinikahkan tanpa saya redha. Jadilah kami suami isteri tetapi saya tidak boleh menunaikan tanggungjawab sebagai isteri Zam.Saya Belum bersedia menyerahkan diri pada Zam yang kini sah menjadi suami aku.

Pada mulanya Zam bersabar tapi lama kelamaan dia mula menuntut hak sebagai seorang suami. Kami hanya bersama sekitar bulan 9. Saya menunaikan tanggungjawab secara terpaksa. Selepas dari itu saya harap sangatlah yang Zam tidak lagi menuntut apa-apa denganku.

Saya juga berniat untuk berpisah, tetapi…. saya tak tahu bagaimana cara untuk saya minta dilepaskan. Lagipun mak ayah pasti tidak setuju dan akan marah jika hasrat ini saya beritahukan pada mereka. Saya akui, sepanjang berkahwin dia banyak bersabar denganku dan terus memujuk agar saya menerimanya sebagai suami.

Walaupun kami bersama cuma sekali, saya tidak menyangka yang saya akan mengandung benih Zam suamiku. Saya mulanya tidak sedar dan fikir, alahan dan hilang selera makan hanyalah disebabkan saya demam dan tidak sihat.

Hari tu saya mengalami alahan teruk, muntah-muntah dan akan pening bila terhidu bau masakan. Akhirnya saya ambil keputusan pergi klinik. Dalam hati saya tak hentinya berkata “ya Allah, apa lagi ujian yang melanda aku?”Apabila doktor sken, saya disahkan mengandung 2 bulan. Tentu sahaja Zam paling gembira kerana bakal mendapat zuriat.

Aku? ya, saya cukup marah pada Zam kerana rasanya saya belum bersedia lagi untuk mengandung. Tetapi kemarahanku tidak lama pabila saya dipujuk kakak saya agar menerima anak itu. Sebagai seorang bakal ibu, hari demi hari saya merasa semakin menyayangi anak yang ada dalam kandungan aku.

Hasrat untuk saya berpisah dengan Zam mungkin terbatal dek kerana adanya anak ini. Saya tak mahu anak saya kehilangan kasih sayang seorang ayah. Saya ambil keputusan akan bertahan dengan perkahwinanku walaupun saya terpaksa korbankan perasaan. Saya tak sangka saya akan melahirkan bayi kembar. Cuma saya perasan, pada usia kandungan 4 bulan ia membesar bagaikan mengandung 6 bulan.

Saya checkup di klinik dan pada mulanya doktor tak dapat sahkan apa-apa. Perkara ini hanya saya tahu bila kandunganku berusia 5ke6bulan. Ya Allah, saya sedang mengandung bayi kembar rupanya. Dan pada 13jun tahun ini saya selamat melahirkan dua bayi lelaki. Walaupun secara operation, saya terima asalkan kedua bayi saya selamat dilahirkan.

Sepanjang proses kelahirannya suami saya Zam setia menemani terkecuali di bilik bersalin. Sekarang, usia kedua baby saya sudah pun 3 bulan. Oh ya, saya lupa nak bagitau mengenai zam, dia bekerja di kapal yang memerlukan dia berada di atas kapal berbulan lamanya.

Sekarang saya uruskan bayi kembar ini bersendirian tanpa suami. Walaupun ada keluarga yang memberi bantuan dan menyokong, tetapi ia tidak sama jika adanya suami di sisi. Alhamdulillah sebelum saya melahirkan, Zam rela mengambil cuti walaupun dia sebenarnya tidak dibolehkan bercuti.

Hanya dua minggu setelah baby kami lahir, dia kembali bertugas. Sampai sekarang, saya bertahan dalam perkahwinan ini hanya kerana anak, saya berharap, suatu hari hati ini akan terbuka untuk menerima Zam yang kini telah pun menjadi suami dan ayah kepada kedua putera aku.

Jika ada pendapat dan tips untuk saya boleh mencintai suami, saya hargai dan banyak-banyak berterimakasih.Saya harap hati saya akan cepat terbuka untuk mencintai suamiku. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber apampink

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*