Walaupun Eira Sampai Menangis Minta Maaf. Ini penjelasan peguam kenapa tindakan undang2 tetap di teruskan

Johor Bahru: Laporan polis dan ti-ndakan und4ng-und4ng yang diambil susulan wanita mendakwa dihi-na personaliti media sosial (influencer) terhadap bentuk fizikalnya menerusi Facebook (FB) secara langsung bertujuan memberi pengajaran.

Peguam bagi pihak Suharnizan Md Sidek, iaitu Mohd Rasheed Hassan berkata, walaupun terdapat permohonan maaf yang dibuat ‘influencer’ itu, namun isu ‘b0dy sham-ing’ boleh did akwa mengikut Seksyen 233 (1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Perkara ini perlu dijadikan pe-ngajaran terutama kepada sesiapa saja di media sosial yang melakukannya. Jangan selamba cakap, perlu berfikir dulu sebelum mengatakan sesuatu di laman sosial sebab undang-undang itu ada. Perkara ini memberi ke-san kepada mngsa.

Mak1ian lebih 8 minit

“Memang nampak dia ada buat permohonan maaf melalui FB, tapi saya rasa mak-ian yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit. Kalau dia nak minta maaf, kita akan sediakan skripnya termasuk pengakuan tidak akan buat lagi, tidak akan mengatakan benda neg-atif terhadap klien kami, tuntutan ga-nti ru-gi dan sebagainya.

“Kalau perkara itu boleh dipersetujui atau ‘make an offer’ untuk kita selesaikan luar mahkamah. Tapi kalau dia senyap, kita boleh cari dia atau kalau tidak, kita terpaksa berjumpa di mahkamah,” katanya.

Mohd Rasheed berkata, pada masa sama, pihaknya meminta Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tindakan sewajarnya.

“Terdapat juga akaun FB pals-u yang tiada authorized dari pihak Suharniza. Saya takut ada orang mengaut keuntungan atas kese-dihan anak guam saya,” katanya.

Terdahulu, Suharnizan yang juga Pesuruhjaya Sumpah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, semalam, susulan video tular isu ‘body sham-ing’ yang menerusi FB secara langsung dari seorang personaliti media sosial.

Insiden berlaku pada 18 Ogos lalu kira-kira jam 10 pagi, dipercayai bermula apabila dia menulis komen ‘live masak, live makan-makan, letak produk kurus, boleh kurus ke?’ menerusi video secara ‘live’ yang dikongsikan rakannya di FB.

Kemudiannya, personaliti terbabit mengeluarkan kata-kata ke-sat termasuk memaparkan gambar dan anaknya tanpa pengetahuan serta kebenaran selepas dia meninggalkan komen di ruangan komen personaliti terbabit di media sosial.

Pada 14 September, pihak Suharnizan dimaklumkan terdapat satu paparan video yang dimuatnaik dan dikongsikan di media sosial oleh pentadbir laman FB yang menggunakan nama ‘Makcik Bawang Channel’ dan ‘Makcik Kiah Channel’ dengan kandungan video selama lapan minit memaparkan antara lain mengh-ina rupa fizikalnya sehingga tular mencapai ribuan pautan serta komen.

Suharnizan bersuara

Terdahulu, Suharnizan dengan ditemani peguamnya, Mohd. Rasheed Hassan membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan berhubung perbuatan wanita itu.

Dalam pada itu, Suharnizan berkata, kejadian itu berlaku selepas dia meninggalkan satu komen ketika wanita berkenaan melakukan Facebook Live pada pukul 10 pagi, 18 Ogos lalu.

Katanya lagi, tanpa disedari Noorazira telah membalas komen itu secara langsung di akaun Facebook milik personaliti berkenaan yang berbaur ‘b0dy shaming’.

” Oleh itu, saya telah mendapatkan nasihat peguam untuk meminta untuk membuat tuntutan sivil kepada Noorazira,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Rasheed berkata, pihaknya telah menghantar notis tuntutan sivil kepada personaliti terlibat pada hari ini.

Beliau berkata, antara tuntutan itu adalah Noorazira diminta untuk meminta maaf secara terbuka dan membayar kos pam-pasan serta ga-nti ru-gi dalam tempoh 14 hari.

” Jika dia gagal berbuat demikian, kita akan membawa kes ini untuk tindakan s4man di mhkamah,” katanya.

Terdahulu, dalam video yang tular Eira Aziera telah memaaki ham-un Suharnizan dengan menyebut perkataan ‘b#bi kuning’ hanya kerana komen wanita tersebut tidak berpihak kepadanya.

Suharnizan Md Sidek berkata, dia menerima sokongan dari ramai warganet yang berpihak kepadanya.

” Terima kasih diatas sokongan semua, maafkan saya kerana tidak sempat utk membalas pm satu persatu kerana terlalu banyak notifications masuk ketika saya bangun utk solat subuh td..

” Kepada Eira Aziera, kuasa viral anda itu sebenarnya banyak membuka aiib anda sendiri..

” Sejak hari pertama anda v1ral saya sehingga kini 98% pm saya adalah yang tidak suka kepada kamu, hanya 2% sahaja penyokong kamu..

” Saya tak mahu membuka aiib kamu, tetapi harus kamu ingat allah tidak pernah tidur..”

Tuntvtan yang di minta

Beliau berkata, antara tuntvtan itu adalah Noorazira diminta untuk mem-inta ma4f secara terb-uka dan memb-ayar k0s pamp4san serta ganti ru-gi dalam tempoh 14 hari.

“Jika dia g4gal berbuat demikian, kita akan membawa kes ini untuk tin-dakan s4man di m4hkamah,” katanya.

“Jika sabit kes4alahan, pelaku boleh dihuvkum pe3njara tidak melebihi satu tahun, d3enda tidak lebih RM50,000 atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Video sebelum ini yang tular di mana lebih 8 minit EIRA AZIERA DOK MA-KI HA-MUN

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*