Alhamdulillah PM umum BPN 2.0 untuk semua, ini jumlah dan bila akan masuk ke dalam bank

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan pusingan kedua bantuan tunai untuk isi rumah B40, M40.

Disebut Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0), pemberian itu adalah sebahagian daripada pakej pemulihan ekonomi Kita Prihatin, yang bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia menghadapi kesulitan yang ditimbulkan oleh pandemi Covid-19 dan fasa perintah kawalan pergerakan yang harus dilaksanakan kerana virus.

Semasa berucap di televisyen petang tadi, perdana menteri mengatakan RM7 bilion telah diperuntukkan untuk BPN 2.0 yang akan memberi manfaat kepada 10.6 juta penerima.

Untuk kumpulan B40, isi rumah ditetapkan menerima RM1,000 sementara mereka yang masih bujang akan menerima RM500.

Pembayaran akan dibuat dalam dua ansuran dengan yang pertama pada bulan Oktober dan yang kedua pada 20 Januari 2021.

Mereka yang layak tidak perlu melamar BPN 2.0 kerana pangkalan data yang digunakan adalah berdasarkan bantuan BPN sebelumnya.

Sementara itu, bagi mereka yang tidak memenuhi syarat untuk mendapatkan bantuan BPN sebelumnya, pemerintah akan mengizinkan mereka untuk mengajukan banding dan mengajukan permohonan baru.

Video pengumuman

98 peratus permohonan lanjutan moratorium lulus

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sebanyak 98 peratus permohonan moratorium lanjutan dan bank bersasar diluluskan setakat ini.

Perdana Menteri berkata, kerajaan akan terus memantau perkembangan terkini dan akan memastikan institusi perbankan memainkan peranan membantu rakyat dan perniagaan yang benar-benar memerlukan.

“Pada Julai lalu, saya mengumumkan moratorium lanjutan dan bantuan bank secara bersasar. Hingga 11 September lalu, institusi perbankan berbincang dengan lebih 1.4 juta peminjam dan lebih 380,000 peminjam mengesahkan yang mereka benar-benar memerlukan bantuan ini.

“Oleh itu, memandangkan moratarium automatik bakal berakhir hujung bulan ini, saya menyeru orang ramai yang masih belum memohon untuk segera menghubungi institusi perbankan masing-masing untuk membuat permohonan,” katanya dalam Perutusan Khas Kita PRIHATIN.

Sumber Bharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*