Lama Diamkan Diri, Akhirnya Peguam Suharnizan Beritahu Jumlah Sebenar Saman Yang Eira Perlu Bayar, Memang Mengejutkan

Johor Bahru: Personaliti media sosial berdepan s4man lebih RM2 juta svsulan tlndakannya yang didakwa menghlna bentuk flzikal seorang wanita menerusi Facebook (FB) secara langsung, pada 18 Ogos lalu.

Peguam bagi pihak Suharnizan Md Sidek, 37, iaitu Mohd Rasheed Hassan berkata, s4man sudah difailkan di Mahkamah Tinggi Johor Bahru dan kemudiannya akan diserahkan kepada pihak personaliti itu.

“Hari ini sam4n sudah didaftar di mahkamah dan petang ini saya sudah terima emel dari tetuan Yahaya Ahmad & Co dari Sungai Petani, Kedah, yang mengatakan bertlndak bagi pihak Eira Aziera atau nama penuhnya adalah Noorazira Pissal, 37.

“Jadi S4man dan Pernyataan Tuntvtan akan diserahkan menerusi emel dan kurier kepada peguam Eira (personaliti) dan dalam tempoh 14 hari, kehadiran perlu difailkan.

“Dalam 14 hari selepas itu, pmbelaan perlu difailkan. Tarikh sebutan pertama di Mahkamah Tinggi Johor Bahru adalah pada 11 November depan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Mohd Rasheed berkata, sebutan pada 11 November depan itu akan dibuat secara atas talian dengan pendaftar dulu saja.

Sebelum ini, media melaporkan Suharnizan yang juga Pesuruhjaya Sumpah mendkwa personaliti itu mengeluarkan kata-kata kes4t termasuk memaparkan gambarnya serta anaknya tanpa pengetahuan dan kebenaran pihaknya selepas dia menlnggalkan komen di ruangan komen media sosial personaliti terbabit.

Katanya, inslden yang berlaku kira-kira jam 10 pagi, 18 Ogos lalu, dipercayai bermula apabila dia menulis komen ‘live masak, live makan-makan, letak produk kvrus, boleh kvrus ke?’ menerusi video secara ‘live’ yang dikongsikan rakannya di laman terbabit.

Pada 14 September lalu, pihak Suharnizan dimaklumkan terdapat satu paparan video yang dimuatnaik dan dik0ngsikan di media sosial oleh pentadbir laman FB yang menggunakan nama ‘Makcik Bawang Channel’ dan ‘Makcik Kiah Channel’ dengan kandungan vide0 selama lapan minit memaparkan antara lain menghlna rvpa fizlkalnya sehingga tular mencapai ribuan pautan serta komen.

Susulan itu, laporan polis dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, pada 15 September lalu.

Peguam bagi pihak Suharnizan iaitu Mohd Rasheed memaklumkan walaupun terdapat permohonan maaf yang dibuat secara langsung menerusi FB ‘lnfluencer’ itu, namun isu ‘body shamlng’ boleh didkwa mengikut Sksyen 233 (1)(b) Akta K0munikasi dan Multlmedia 1998.

Komen Dari Netizenn

Kejap lagi keluar la.. Status sedlh.. Status yg lebih ketuh4nan. Time sbmpah sernah tak ingat diri pljak tanah.. Mendapat la ko.. 2 juta woooo.

Allah swt dh bgi sng ko persla2kn,rezeki ko mellmpah ruah ko acah2 mcm org yg berilmu tinggi..semoga sedar dari mlmpi mu.

Puaihh aih..tu la mulut len kali jgn mcm jubq ayam pret meqata..follower ja yg taksvb org len mkn samn la ang.

Sumber onlinemalaya/ejadking

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*