Bukan B0ss Bes4rr Mc4u Sc4m!! Bukan C4lang C4lang Orang,DIA Sebenarnya Adalah Seorang…

Penahanan individu bernama Addy Kana oleh pihak SPRM beberapa minggu lalu mendapat perhatian meluas pihak media.

Malah orang ramai juga yakin Addy Kana adalah individu yang terbabit secara langsung dengan kegiatan Mcau Scam seperti yang didakwa.

Kemudian tular pula video seorang lelaku yang dikatakan scammer mengaku bahawa bos dia adalah Addy Kana.

Susulan itu, pihak poIis menafikan video mengenai perbualan telefon antara dua lelaki yang kononnya mngsa dan dalang peniipuan tular sejak minggu lalu ada kaitan dengan dua individu terbabit dalam sindiket ‘cuci duit’.

Pengarah Jabatan Siasatan Jnayah Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, segala butiran perbualan dua lelaki terbabit dianggap boleh mencetuskan suasana tidak aman di negara ini.

” Tangkapan ke atas lelaki yang dikenali sebagai Addy Kanna dan seorang lelaki dikenali sebagai Goh Leong Yeong aka Alvin yang melarikan diri dari Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya, 11 Oktober lalu tidak terbabit dalam kegiatan peniipuan atau Mcau Scam di negara ini.

Bukan bos Mcau Scam, tapi bertindak sebagai agen sindiket peniipuan antarabangsa

” Sebaliknya kedua-dua mereka adalah koordinator atau agen untuk menyediakan kemudahan kediaman, pusat panggilan dilengkapi peralatan komputer dan telekomunikasi serta kemudahan internet kepada warga negara China yang diupah oleh sindiket peniipuan antarabangsa didalangi oleh rakyat China,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Huzir berkata, pusat panggilan yang beroperasi dari unit kediaman mewah dan pejabat ini akan menjalankan operasi harian dengan mensasarkan rakyat di negara China sebagai mngsa aktiviti perjvdian, peniipuan pelaburan mata wang asing (Forex) dan peniipuan pembelian barang, terbabit kes, tuntutan barang seperti Scam.

Beliau berkata, adalah tidak tepat apabila ada pihak tertentu yang menyatakan kegiatan peniipuan dalam talian yang berlaku di negara ini dengan dua individu terbabit kerana kegiatan peniipuan dalam negara dilakukan oleh sindiket peniipuan lain.

” Malah dakwaan perbualan telefon yang tular menyatakan Addy akan dibebaskan juga tidak tepat apabila dia kini ditahan di bawah Akta Pencegahan Jnayah (POCA) bersama dua lagi individu selain usaha mengesan Alvin masih giat dijalankan,” katanya.

Huzir, berkata beliau akan mendedahkan butiran kegiatan peniipuan oleh Alvin dan Addy Kanna ini dalam masa terdekat bagi mengelakkan salah faham dalam kalangan rakyat tempatan.

Terdahulu, perbualan selama 13 minit 34 saat itu, mngsa kononnya dapat menghidu taktik lelaki yang meniipunya dengan memberikan butiran peribadi yang tidak tepat selepas dikaitkan dengan penghantaran barang ke sebuah pejabat pos di Sabah.

Lelaki yang memperkenalkan diri sebagai ahli kepada rangkaian kumpulan Addy Kanna akhirnya mengakui aktiviti peniipuannya selepas sebelum itu memperkenalkan diri sebagai pegawai poIis di Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) Sabah.

Kedua-dua mereka kemudian berbual secara baik selepas mngsa berulang kali meminta maaf kerana memarahi lelaki yang cuba meniipunya secara dalam talian atau Mcau Scam.

Semasa mereka berbual, suspek dalam keadaan yang amat yakin menyatakan berulang kali bahawa Addy Kanna akan dilepaskan secara mudah disebabkan jaringan hubungan dengan pemimpin politik.

Malah, dia turut menjelaskan bahawa kegiatan peniipuan dijalankan oleh rangkaian mereka dapat menjana pendapatan lumayan hingga puluhan juta ringgit disebabkan sikap sebahagian mngsa yang tidak pernah berhati-hati

Sumber citermaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*