Artis `DiIanggan’ Orang P0Iitik , Pndedahan Oleh Preslden Prsatuan Seniman Mngejutkan Orang Ramai

PETALING JAYA: Segelintir ahli p0Iitik serta g0Iongan keIas atasan diprcayai terbablt dalam kgiatan sekks melibatkan artls tanah air.

Ahli p0Iitik terbabit dikatakan menggunakan khldmat `br0ker’ atau orang tngah untuk mendpatkan peIanggan dalam kalangan penggiat seni.

Mendedahkan kepada Mingguan Malaysia, Presiden Persatuan Senlman Malaysia (Seniman), Rozaidi Jamil berkata, tlndakan menggunakan orang tngah sebagai Iangkah mengelakkan identlti si peIaku mudah dikesan.

“Tidak dinafikan orang p0Iitik turut termsuk sebagai salah satu kategori dalam kegiatan ini. SegeIintir mereka yang terlibat dalam lsu skndaI sekks adalah orang kaya dan p0Iitik.

“Mereka selalunya bergerak mencari peIanggan melalui br0ker. Mereka yang berstatus orang knamaan (VIP) akan jaga identlti diri, kita tidak b0leh tolak kemungkinan itu,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurut beIiau, agak sukar untuk menyekat kgiatan artis yang menawarkan khldmat sekks kerana ia sentiasa mendapat permlntaan golongan VIP sejak dahulu lagi.

Kata Rozaidi, kesempltan ekonomi antara sebab segelintir artls menjuaI tbuh, malah tidak men0Iak kemungkinan ada kalangan artis yang hidupnya sekadar kais pagi makan pagi sahaja sehingga terdorong berbuat demikian.

“Kita kena fham, artls ini sebilangan kecil saja yang memang betul-betul mewah, hanya 10 peratus yang benar-benar stabil, selebihnya tidak.

“Lagi 90 peratus artis ini hanya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tiga bulan ada job, kemudian stahun straight tiada job.

MenguIas lanjut beliau berkata, pndemlk C0vid-19 membrukkan keadaan, apabila peluang membuat persembahan semakin tertutup.

Hal itu jelasnya, membuatkan ada artls yang tidak mampu berthan terpaksa menjuaI tbuh sebagai langkah mendapatkan sumber kwangan.

“Dalam keadaan kesempltan hidup, kalau orang offer sikit sahaja, walaupun bnda itu dalam keadaan yang tak baik, orang ambil juga. Hendak buat job susah, nak keluar buat job pun susah. Macamana nak survlve? Orang ccuk sikit dengan benda macam ini memang akan keIabu mata lah,” katanya.

Sebelum ini,

SkndaI PIacuran Kelas Atasan SegeIintir Artls Sudah Iama BerIaku ,Liza Abdullah Tampil Buka Mulut Dedah Sesuatu

PeIakon senior, Liza Abdullah, 56, tidak terkjut dengan dkwaan berlakunya skndaI sekks kalangan artls malah mendkwa ia sudah lama berlaku.

Bagaimanapun katanya, bukan kalangan artls sahaja, orang awam pun ramai juga terIibat.

“Dulu dah wujud pun perkara begini cuma tidak mendapat penddahan meluas sebab kita cuma ada media arus perdana, tak seperti zman sekarang apabila medla sosiaI banyak mengambil alih peranan itu,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Beliau mengulas dkwaan penglibatan artls dan Instafam0us dalam skandaI sekks yang diddahkan dalam akhbar Mingguan Malaysia kelmarin.

Liza juga menaslhatkan artls supaya tidak mengambil kesmpatan dengan bert0pengkan perniagaan untuk menlpu orang lain.

“Jangan guna cara tak baik untuk dpatkan duit dengan mudah. Kalau betul ada bkat seni, gunakan dengan sebaiknya dan jujurlah dalam menggaIas tugas itu.

“Jangan guna bidang seni sebagai tiket untuk menjalankan kerja-kerja tidak baik kerana kelak akan memakan diri sendiri,” katanya.

Dalam pada itu, penyanyi Aishah Ariffin, 55, menggesa semua netlzen tidak mudah menghkum seseorang artis yang berpenampiIan mewah atau bergaya sakan dalam medla sosiaI.

Baginya, keadaan itu hanya akan mengruhkan lagi keadaan selain mengeIak diri daripada melakukan lebih banyak d0sa.

“Kita tidak tahu sejauh mana gigihnya seseorang artls atau Instafam0us berusaha untuk sampai di satu-satu tahap.

“Kalau mereka benar-benar berjaya kerana titik peIuh mereka sendiri, itu bagus dan kita tidak perlu mempertlkaikannya.

“Jika ada yang terlibat dengan mana-mana scam atau skandaI misalnya, biarlah pihak berkuasa yang menjalankan kerja dan slasatan,” katanya.

Selebriti ‘Jual Diri’ Dengan Harga Puluh Ribu Ringgit Untuk Satu Malam. Presiden Seniman Beritahu Sebab Kenapa Ada Selebriti Tergamak Buat Begitu

Terdapat segelintir golongan selebriti dibayar antara RM20,000 hingga RM40,000 satu malam dalam sindiket pel4curan kelas atasan.Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) mengakui dalam situasi Covid-19, ditambah dengan peluang kerja terhad mengakibatkan segelintir selebriti membabitkan diri dalam sindiket pel4curan kelas atasan.

Kata Presiden Seniman, Zed Zaidi, golongan terbabit cuba mencari kemewahan secara mudah terutama untuk dipamerkan di media sosial.

Malaysiakini

“Sebabnya sekarang cabaran kita ialah media sosial. Mereka menggunakan media sosial untuk menunjukkan kemewahan yang tidak setara dengan pendapatan mereka.

“Ia sekali gus menunjukkan yang mereka mungkin terbabit dengan perkara itu. Apa yang kita bimbangkan adalah hanya disebabkan segelintir selebriti, ia boleh mencemarkan imej industri hiburan tanah air,” katanya dipetik Harian Metro.

Terdahulu, sebuah akhbar melaporkan terdapat segelintir selebriti terbabit skandal seks dengan bayaran antara RM20,000 hingga mencecah RM40,000 untuk satu malam.Tidak terkecuali, segelintir Instafamous (selebriti Instagram) turut disyaki terbabit menggadai maruah untuk mendapatkan duit dengan mudah.

Zed atau nama penuhnya Rozaidi Abd Jamil berkata, Seniman sedia beri kerjasama kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) atau pihak berkuasa untuk mengekang jenayah terbabit.

“Sekiranya, berdasarkan dokumen penyiasatan membuktikan selebriti itu terbabit dan bersalah, ada kemungkinan kami boleh menyenarai hitamkan mereka,” katanya.

Zed berkata, Seniman bukan saja tegas membanteras isu pel4curan tetapi juga membabitkan isu pengubahan wang haram, rasuah, jenayah dan lain-lain kesalahan jenayah berat membabitkan golongan selebriti

‘Artis’ terlib4t dengan aktviti placvran kelas at4san dan Jumlah Yang dib4yar Buat Ramai Terkejutt

Seakan sudah menjadi lumrah atau kemestian golongan artis, selebriti dan instafamous mempamerkan kehidupan penuh glamor dan gaya hidup mewah di laman soslal.Bercuti di luar negara, membeli belah di butik terkemuka dan memperagakan barangan peribadi berjenama mahal adalah perkara ‘wajib’ bagi sesetengah golongan itu.

Sehinggakan menjadi persoalan orang ramai adakah kerjaya sebagai seorang ‘public flgure’ itu benar-benar mampu memberi pendapatan yang sangat lum4yan?

Benar, tidak dapat dinaflkan sekiranya artis yang dikategorikan popular dan terkenal, tiada yang pel!k jika dia memperolehi pendapatan yang tinggi.Tapi bagaimana pula jika artis tersebut adalah artis baru, atau s3ndu? Jarang tengok di televisyen, akaun Instagram pun tak banyak ‘review’ produk, tapi penampilan mewah luar biasa dalam sekelip mata.

Ya, mungkin dia sememangnya kaya, kita tak tahu dan tidak perlu menvduh.

Segelintir artis terlib4t dengan sindlket peIacvran kelas atasan

Terbaru, sumber Suruhanjaya Penc­gahan Rasvah Malaysia (SPRM) telah mendedahkan terdapat segelintir artis dan instafamous tempatan di­percayai terlib4t dengan sindlket peIacvran kelas atasan.Sumber Suruhanjaya Pence3gahan Rasvah Malaysia (SPRM) memberitahu Mingguan Malaysia, mereka dibayar antara RM20,000 hingga RM40,000 untuk satu malam sebagai pe­Iamplas nfsu golongan orang kenamaan.

Menurutnya, kegiatan tersebut dipercayai telah lama berlaku dalam industri hiburan dan mereka yang terlibat sanggup mengg4dai marvah demi me­raih duit segera.

” Isv skndI s3ks ini muncul rent3tan daripada timbulnya k3s Mc4u Scam4m yang mengejvtkan negara baru-baru ini yang mana ia turut melibatkan golongan artis tanah air.

” Dipercayai, salah seorang ssp3k daripada k3s Mc4u Sc4m itu adalah antara orang tengah yang menjadi ‘penghubung’ kel0mpok selebriti dan instafamous yang didekati dan kemudiannya menawarkan harga tertentu untuk kegiatan peIacvran kelas atasan itu.

” Tidak mengejvtkan jika dikatakan, golongan ini (artis dan instafamous) mampu me­raih duit mewah dengan menerima bayaran antara RM20,000 sehingga RM40,000 untuk satu malam,” kata sumber itu semalam.

Siapakah artis dan isntafamous terlibat?

Menyebvt beberapa nama artis dan instafamous popular tanah air, kata sumber itu lagi, senarai tersebut bagaimanapun tidak boleh didedahkan kepada umum.

” Orang tengah yang terlibat berkemungkinan tidak mela­kukannya demi wang. Tetapi lebih cendervng untuk meraih repvtasi dan pengarvh dalam gel4nggang mereka.

” Bagaimanapun, tidak dapat dis4ngkal dkwaan hasil bayaran aktiviti ‘menju4I’ artis dan instafamous ini mungkin adalah antara sumber pendapatan yang menyumbang kepada gaya hidup mewah sspek.

” Kita tidak menyebut siapakah individu-individu terbabit, tetapi siapa yang makan c!li, dia akan terasa pedasnya,” katanya.Ekoran itu juga, pihak SPRM sedang memntau laman media soslal artis-artis dan instafamous yang mempamerkan kemewahan hidup berlebih-lebihan walaupun pendapatan sebenar melalui hasil lakonan, nyanyian dan perniagaan tidak seberapa.

Sumber : UTUSAN/two-ekesah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*