[VIDEO] MH37o Sudah Dijumpai. Lokasi Pesawat Itu Terhmpas Sangat Mengejutkan

Pakar penerbangan mendkwa mereka akhirnya menemui lokasi nahass MH37o, yang hilang pada bulan Mac 2014 dengan 239 penumpang di dalamnya.

Walaupun usaha pencarian antarabangsa selama empat tahun, $ 200 juta merangkumi lebih dari 120,000 meter persegi, bangkai kapal trbang Malaysia Airlines tidak pernah dijumpai, mencetuskan msteri penrbangan terbesar di dunia.

Para pakar percaya B0eing 777 terjun ke Lautan Hindi Selatan, berhampiran koordinat S34.2342 dan E93.7875 – yang terletak kira-kira 1.285 batu (2.070km) di lepas pantai Perth di Australia Barat.

Jurutera Victor Ianello dan pasukannya, yang berpusat di Amerika Syarikat, minggu ini mengatakan ‘ada kemungkinan lebih baik’ bngkai psawat berada dalam jarak 100 batu nautika dari koordinat tersebut, menurut AirLive.

Ianello, yang membantu pegawai Australia dalam pencarian, percaya psawat trbang sejauh 2.700 batu (4.340km) melewati lndonesia sebelum terhmpas.

Seorang lagi pakar penerbangan Byron Bailey, bekas jurutrbang, juga mengatakan bahawa penyiasat mencari di tempat yang salah dan semestinya mencari di selatan laman web carian.

“Saya yakin kapten itu berusaha membuang psawat di selatan sejauh, lokasi terpencil yang mungkin, dan meninggalkan serplhan sesedikit mungkin yang akan nggelam.” Kata Bailey.

Dia mendkwa pencarian dilakukan dalam jarak 30km dari tempat dia mengira bngkai psawat berada.

“Sekiranya saya salah, itu mungkin bermaksud pesawat itu telah diambil oleh orang asing atau sedang duduk di hangar di suatu tempat di Kazakhstan. Saya bertaruh rumah saya di atasnya. Setahu saya, kami tahu di mana ia berada, kami selalu tahu di mana ia berada, ”katanya

Bekas Perdana Menteri Australia, Tony Abbott pada Februari mendakwa Malaysia secara rahsia menyimpulkan bahawa jurutrbang yang berada di pucuk pucuk psawat MH37o yang ditakdirkan melakukan pembvnohan besar-besaran.

Abbott secara sensasi mendedahkan dia diberitahu oleh mereka yang berada di ‘level paling atas’ pemerintah Malaysia hanya beberapa hari setelah tragedi bahawa Kapten Zaharie Shah adalah pembvnoh bvnoh diri, dan bukannya mereka salah dengan psawat itu.

Secara terbuka, penyiasatan pemerintah Malaysia tetap tidak meyakinkan, tetapi secara peribadi, Mr Abbott mendkwa mereka yang berada di puncak mengetahui penjelasan yang sebenarnya dalam seminggu setelah ia hilang, tetapi mengatakan pasukan carian tidak pernah diberitahu.

“Pengertian saya yang sangat jelas, dari peringkat tertinggi pemerintah Malaysia adalah bahawa sejak awal, mereka menganggap pembvnohan itu dilakukan oleh juruterbang,”kata Abbott kepada sebuah dokumentari Sky News.

Penyiasat Malaysia secara terbuka memberi Kapten Shah secara jelas, dan sedang mencari di kawasan yang mereka percaya ‘psawat hntu’ – yang terus terbang tanpa ada yang dapat mengendalikannya – dapat dicapai sebelum kehabisan bahan b4kar dan j4tuh kembali ke bumi.

Pencarian mengikuti lintasan kemungkinan psawat berdasarkan pemahaman bahawa jurutrbang sudah m4ti – atau entah bagaimana tidak mampu – sebelum psawat itu terhmpas.

Di bawah senario itu, psawat akan terus berada di jalan yang telah ditetapkan, tetapi tndakan sengaja oleh jurutrbang untuk menghmpas psawat itu bermaksud psawat itu dapat jatuh jauh di luar kawasan yang telah dicari hingga saat ini.

Abbott meminta pencarian baru dilakukan untuk psawat itu dengan mengatakan jika ada kawasan yang sebelumnya tidak dicari kerana pasukan bekerja dengan anggapan jurutrbang tidak sengaja menurunkan psawat.

“Sekiranya ada bahagian lautan itu yang dapat dijangkau atas dasar itu yang belum diterokai, mari keluar dan menjelajahinya,” katanya.

Idea lain yang muncul pada masa itu termasuk percubaan r4mpasan, keb4karan di dalam pesawat atau kegagalan enjin bencana, tetapi teori-teori itu telah menimbulkan persoalan mengapa isyarat gangguan tidak pernah dihantar.

Keratan Akhbar: Berita Harian

Sumber : BeritaHarian,DailyMail via Cheras Daily

Kredit: KLV

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*