Memang jangka svspek seorang wanita. Ini reaksi Bapa selepas dapat tahu rakan sekolah bunvh Surya

Kuala Terengganu: “Betul ke dia yang bu-nuh?” Begitulah jawapan yang terkeluar daripada mulut Ismail Muda, 58, sebaik mengetahui kenalan wanita Allahyarham Siti Nur Surya, 19, sudah dit4han untuk si-asatan.

Ismail berkata, dia tidak menyangka gadis sebaya usia arw4h dan dikenalinya sanggup mengambil tindakan k-ejam sedemikian jika benar dakwaan berkenaan.

Katanya, pada masa sama, dia sudah menjangkakan pelakunya adalah wanita berdasarkan kesan tapak kaki kecil, tetapi tidak tahu identiti individu terbabit.

“Terdapat beberapa kesan tapak kaki berserta d4rah di atas lantai menuju pintu bilik, selain bedak yang ditabur pada pintu almari dipercayai bertujuan mengh-ilangkan kesan cap jari.

“Arwah sudah lama tidak berkawan dengan (sus-pek) wanita terbabit, tetapi tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku sehingga membawa kepada pemb-unuhan,” katanya ketika ditemui di rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong, di sini, hari ini.

Ibu arwah tanya pasal anak

Ismail berkata, selepas kejadian semalam, isterinya, Zaini Musa, 55, ada bertanyakan di mana Siti Nur Surya yang mesra dipanggil kakak apabila mendapati keti-adaan ‘peneman setia’ itu.

“Dia bertanya kakak mana, dan saya hanya menjawab kakak de-mam,” katanya.

Ketika ditanya sama ada isterinya tahu atau tidak dengan kejadian itu, Ismail berkata, dia sukar untuk menyatakan situasi berkenaan.

“Saya rasa dia (isteri) tidak tahu dengan apa yang berlaku. Pada zahirnya juga tidak nampak dia berse-dih dengan apa yang berlaku, tetapi batinnya kita tak tahu,” katanya.

Mereka sempat b3rtengkar mulut

Kuala Berang: Polis men4han seorang remaja perempuan bagi membantu siasatan kes bun-uh Siti Nur Surya Ismail, 19, di rumah keluarganya di Kampung Lubuk Batu, Telemong, di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daut berkata, suspek berusia 19 tahun yang juga kenalan mngsa dit4han selepas diserahkan oleh ibunya pada 8.15 pagi tadi.

Katanya, tangk4pan terhadap su-spek dibuat berdasarkan bukti yang ditemui di lokasi kejadian dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di rumah burung berhampiran kediaman mngsa.

“Suspek datang ke Balai Polis Telemong ditemani ibunya untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan.

“Bagaimanapun, keterangan wanita terbabit menc-urigakan selain terdapat beberapa kesan kece-deraan termasuk gig-itan pada lengan dan badan suspek sebelum dit4han untuk sia-satan lanjut,” katanya pada sidang media di IPD Hulu Terengganu, di sini, hari ini.

Menurutnya, susulan penahanan itu, polis menjalankan siasatan di rumah suspek sebelum menemui beberapa barangan termasuk wang tunai dan peralatan solek dipercayai milik mngsa.

Katanya, sebelum kejadian, suspek dikatakan pergi ke rumah mngsa dengan menaiki motosikal.

Roslee berkata, berdasarkan keterangan awal su-spek, dia pada mulanya pergi ke rumah Siti Nur Suria sekadar untuk bersembang kosong sebelum berte-ngkar.

“Ketika bersembang di ruang tamu, berlaku kata-mengata yang menimbulkan kem4rahan pada suspek sebelum berlaku perg4duhan dan perg-elutan.

“Suspek dikatakan mengambil pi-sau dapur yang ada di ruang tamu sebelum menge-lar beberapa kali pada perg-langan tangan kiri mngsa sehingga putus,” katanya.

Menurutnya, suspek yang masih belajar di tingkatan enam disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Kese-ksaan kerana membu-nuh.

Katanya, suspek akan dibawa ke Mahkamah Majistret Marang, esok untuk permohonan re-man.

Sumber KecohApe

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*