Polis sudah kenal pasti identiti pembvnuh Surya. Tak sangka ini identiti susp3k

Kuala Berang: Polis men4han seorang remaja perempuan bagi membantu siasatan kes bun-uh Siti Nur Surya Ismail, 19, di rumah keluarganya di Kampung Lubuk Batu, Telemong, di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daut berkata, suspek berusia 19 tahun yang juga kenalan mngsa dit4han selepas diserahkan oleh ibunya pada 8.15 pagi tadi.

Katanya, tangk4pan terhadap su-spek dibuat berdasarkan bukti yang ditemui di lokasi kejadian dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di rumah burung berhampiran kediaman mngsa.

“Suspek datang ke Balai Polis Telemong ditemani ibunya untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan.

“Bagaimanapun, keterangan wanita terbabit menc-urigakan selain terdapat beberapa kesan kece-deraan termasuk gig-itan pada lengan dan badan suspek sebelum dit4han untuk sia-satan lanjut,” katanya pada sidang media di IPD Hulu Terengganu, di sini, hari ini.

Menurutnya, susulan penahanan itu, polis menjalankan siasatan di rumah suspek sebelum menemui beberapa barangan termasuk wang tunai dan peralatan solek dipercayai milik mngsa.

Katanya, sebelum kejadian, suspek dikatakan pergi ke rumah mngsa dengan menaiki motosikal.

Roslee berkata, berdasarkan keterangan awal su-spek, dia pada mulanya pergi ke rumah Siti Nur Suria sekadar untuk bersembang kosong sebelum berte-ngkar.

“Ketika bersembang di ruang tamu, berlaku kata-mengata yang menimbulkan kem4rahan pada suspek sebelum berlaku perg4duhan dan perg-elutan.

“Suspek dikatakan mengambil pi-sau dapur yang ada di ruang tamu sebelum menge-lar beberapa kali pada perg-langan tangan kiri mngsa sehingga putus,” katanya.

Menurutnya, suspek yang masih belajar di tingkatan enam disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Kese-ksaan kerana membu-nuh.

Katanya, suspek akan dibawa ke Mahkamah Majistret Marang, esok untuk permohonan re-man.

Anggota polis sedang mencari bahan bukti iaitu sebilah pis4u yang dipercayai dibuang susp-ek selepas melakukan pemb-unuhan Siti Nur Suria di Kampung Lubuk Batu, Telemong, Hulu Terengganu hari ini.

Ayah sudah mengagak anak perempuan dibnuh penyamvn

Hulu Terengganu: “Saya ingat kakak kena karan (ar-us let-rik), saya terus telefon ayah,” kata Siti Nur Syuhada Ismail, 15, adik kepada, Siti Nur Surya, 19, yang ma-ut dipercayai dibu-nuh dalam kejadian s4mun di Kampung Lubok Batu, Telemong, di sini, hari ini.

Pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Telemong berkata, dia mengesyaki sesuatu berlaku pada kakaknya apabila wanita berkenaan tidak menjawab panggilannya selepas habis waktu persekolahan.

“Rutin kakak menjemput saya pulang dari sekolah tetapi selepas mendapati kakak tidak ada di perkarangan sekolah, saya rasa hairan dan menghubunginya beberapa kali.

“Saya syak sesuatu berlaku selepas kakak tidak menjawab panggilan telefon dan segera berlari pulang ke rumah yang terletak lebih satu kilometer.

“Sebaik tiba di perkarangan rumah saya lihat pintu terbuka dan segera masuk sebelum melihat kakak tertiarap di depan televisyen di ruang tamu dengan pergelangan tangan kirinya pu-tus. Saya segera menghubungi bapa, Ismail Muda, 58, memberitahu kakak kena karan pergelangan tangan kiri pu-tus,” katanya ketika ditemui di lokasi kej4dian.

Sementara itu, Ismail berkata, ketika dalam perjalanan pulang, dia sudah mengagak Siti Nur Surya dib-unuh kerana pergelangan pu-tus.

“Ketika anak telefon, saya sedang bekerja di Kampung Banggol Katong, Bukit Payung, kira-kira lima kilometer dari rumah. Saya sudah agak ada orang masuk rumah dan bu-nuh anak saya,” katanya.

Menurutnya, dia menjangkakan kej4dian itu berlaku sebelum jam 10 pagi, kerana bubur nasi yang dibeli anak tidak teru-sik dan lampin pakai buang b4sah bermakna belum ditukar.

Dia yang menjalankan perniagaan pasir dan tanah berkata, kebiasaannya, anak lelaki, Mohd Zaid Azroi, 28, akan pulang ke rumah menghantar bubur nasi jam 8 pagi dan keluar semula ke tempat kerja selepas selesai sarapan.

“Saya agak kej4dian ini berlaku sebaik anak lelaki keluar rumah untuk kembali ke tempat kerja kira-kira jam 8.30 pagi,” katanya.

Dia yang tinggal di kampung berkenaan sejak lima tahun lalu berkata, Siti Nur Surya dipercayai bergelut dengan per0mpak terbabit sebelum dibu-nuh manakala isteri, yang menghidapi s4kit k4nser 0tak dan terlantar di katil hanya mampu melihat kej4dian itu.

Sumber KecohApe

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*