
Berikutan penaha4nan seorang remaja tingkatan enam, ia membawa kepada penyelesaian kes bunnvuh Siti Nur Surya Ismail yang ditemui mm4ut dengan kesan tetakk pada muka, leher, dada serta putuvs pergelangan tangan kiri.
Memetik laporan Kosmo! Online, susp3k yang merupakan kenalan Surya telah mengaku memmbunuvh mangsa kerana panas hati apabila mendakwa diperli gadis itu.
Sa4kit hati kena perli
Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik berkata berkata, suspe3k mendakwwa mangsa4 telah merendah-rendahkan dirinya terutama tentang status ekonomi keluarga dan rupa parasnya sehingga tercetus perte33ngkarann.
“Dia menceritakan, pada mulanya dia hanya pergi ke rumah mangsa sekadar untuk bersembang kosong dan ketika sedang berbual itu, susp3ek mendakwa Siti Nur Surya telah merendah-rendahkan dirinya terutama tentang status ekonomi keluarga dan rupa parasnya…”
Disebabkan perkara itu, suspek bertindak menyer4ang mangsa yang kebetulan sedang memegang sebilah pisa4u untuk menetas lebihan benang pada seluarnya
Buat plot konon rumah mangsa kena rompa4k
Bagi menutup perbuatannya, suspek telah mengambil wang tunai dan telefon bimbit milik mangsa bagi mencipta plot kononnya insiden itu bermotifkan samuvn sebelum melarikan diri dengan sebuah motosikal.
Maya4t ma4ngsa yang berlumurran dara4h ditemui dalam keadaan tertiarap berhampiran katil ibunya, Zaini Musa, 55, yang terlantar akibat sakit barah otak.
Suspek kini direma4n 14 hari.
HULU TERENGGANU – [DIKEMASKINI] Polis mengesahkan ujian air ke-ncing suspek yang memb-unuh Siti Nur Surya adalah neg4tif d4dah.
Ketua Polis Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, ujian air ke-ncing sudah dijalankan dan didapati neg4tif.
“Siasatan lanjut turut mendapati su-spek yang berusia 19 tahun itu tidak memiliki sebarang rekod je-nayah l4mpau.
M0tif Salah Faham
“Hasil si4satan awal masih menjurus kepada m0tif perselisihan faham, bagaimanapun siasatan lanjut masih dijalankan.
“Mungkin dalam masa terdekat ini kita akan memanggil beberapa saksi yang boleh membantu melengkapkan sias4tan termasuk ahli keluarga su-spek,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini hari ini.
Beliau berkata, berdasarkan bukti di lokasi, polis percaya kej4dian itu dilakukan hanya seorang sahaja.
Dalam masa sama, beliau meminta orang ramai agar menghentikan segera menyebarkan berita-berita yang masih tidak s4hih di laman sosial.
“Ti-ndakan undang-undang akan diambil sekiranya didapati masih ada yang berdegil menyebarkan berita tidak be-nar,” katanya.
Pagi tadi, Majistret Engku Nurul Ain Engku Muda membenarkan su-spek dir-eman tujuh hari bermula hari ini sehingga 9 November bagi membantu si4satan mengikut Seksyen 302 Kanun Kes-eksaan kerana membu-nuh.
Terdahulu, remaja itu yang mengenakan baju l0kap berwarna ungu tiba di pekarangan Mahkamah Majistret Marang di sini kira-kira jam 10.10 pagi.
Semalam, suspek ditahan selepas tampil ke Balai Polis Telemong Hulu Terengganu kira- kira jam 7.30 pagi dengan ditemani ibunya kononnya untuk membantu si4satan, namun hasil keterangan diberi remaja terbabit mencu-rigakan lalu ditangkap untuk sia-satan lanjut.
Penahanan remaja yang bersekolah bersama mngsa daripada Tingkatan Satu hingga Lima itu sekali gus memb0ngkar m0tif kejadian pembu-nuhan k3jam itu.
Siti Nur Surya dibu-nuh ke-jam dengan beberapa ke-san tik4man dipercayai senjata t4jam di beberapa bahagian badan termasuk pu-tus pergelangan tangan kiri.
Ketika kej4dian, bapa mngsa tiada di rumah, manakala mngsa yang merupakan anak kelima daripada tujuh beradik sedang menjaga ibunya yang terlantar s4kit akibat k4nser 0tak.
‘Semoga Syurga Tempat Awok’ – Sebak! Bakal Tunang Kongsi Video Kenangan Ter4khir Bersama Arwh Surya
Semalam teman lelaki kepada mangsa bunuh samun (Siti Nur Surya) yang dikenali sebagai Muhammad Haiqal Adnan, 19 tahun, berkongsi Whatsappnya yang ter4khir bersama mngsa. Kejadian bunuh samun ini berlaku di Kampung Lubok Batu, Telemong, Terengganu.
Terbaru, Haiqal berkongsi sebuah video di platfom Instagramnya yang berkongsi kenangan bersama arw4h yang membuatkan ramai orang sebak.
Semoga syurga tempat awok
Menerusi video yang berdurasi dua minit 24 saat itu, memaparkan kenangan mereka berdua sepanjang mereka berkenalan. Video tersebut juga menunjukkan screenshort Direct Message Instagramnya yang menyatakan rumah teman wanitanya sudah dir0mpak. Tidak berakhir di situ, video pengkeb-umian Siti Nur Surya turut diletakkan pada penghujung video.
Video tersebut meraih ratusan komen yang mengucapkan salam takziah dan mendoakan supaya Haikal terus kuat menghadapi ujian yang mendatang.
Sumber transformasi
Be the first to comment