Kenyataan terkini dari pihak berkuasa tentang isu cecair merah yang keluar dari kvbur
ALOR SETAR – Cecair merah ditemui di sebuah kubur di Masjid Al-Irfan Derga, dekat sini yang menggemparkan negara pada September lalu dikenal pasti bukanlah darah sebaliknya merupakan campuran bahan seperti cat dan minyak.

Ketua Polis Kedah, Datuk Hasanuddin Hassan berkata, pihaknya percaya kejadian itu diwujudkan segelintir individu yang disifatkan sebagai ‘nakal’ bagi menarik perhatian orang ramai.

Menurutnya, setakat ini masih belum ada sebarang tangkapan yang dibuat oleh polis

“Hasil siasatan dan kajian saintifik yang telah dilakukan oleh pihak kami mendapati warna yang dikatakan darah itu sebenarnya adalah cecair yang dicampurkan dengan bahan-bahan tertentu seperti minyak dan cat.

“Jika dilihat cecair itu memang macam darah tetapi bukan sebenarnya. Kubur itu masih baharu dan kebetulan ada lekuk, mudah untuk mereka letakkan benda itu (cecair merah),” katanya pada sidang media selepas Majlis Serah Terima Tugas Timbalan Ketua Polis Kedah di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah dekat sini hari ini.

Pada 19 September lalu, Sinar Harian melaporkan video sebuah ‘kubur berdarah’ di Tanah Perkuburan Islam di Masjid Al-Irfan, Derga, di sini menjadi tular di laman sosial.

Video berdurasi 19 saat itu memaparkan kejadian aneh menggemparkan masyarakat setempat sekitar bandar raya Alor Setar hingga ramai penduduk datang untuk melihat sendiri keadaan itu.

Setiausaha Masjid Al-Irfan, Yahya Saad berkata, beliau mengetahui kejadian di masjid terbabit selepas dimaklumkan beberapa kakitangan Masjid Al-Irfan.

VIDEO YG TELAH VIRAL SEBELUM INI

‘Arwah orang baik, henti tular kisah kubur berdarah’ – Imam

Alor Setar: “Kami harap siapa yang menular berkaitan kisah kubur berdarah atau menyebarkan berita tidak sahih itu supaya memadam atau menghentikan komen perkara belum tentu kesahihannya.

“Kami sudah membuat laporan polis malam tadi dan biarlah polis siasat semuanya, ” kata Imam Masjid Al Irfan, Derga, Abdul Hadi Awang.

Menurutnya, beliau dan jemaah masjid itu terkilan dengan penyebaran berita berkaitan ‘kubur berdarah’ itu disebar di Facebook (FB) yang boleh mengundang pelbagai andaian dan mengaibkan jenazah.

Katanya, dia juga berharap keluarga arwah bersabar dan bertenang kerana ia sudah menjadi kes polis.

“Arwah ni orang yang baik-baik dan baru dikebumikan kira-kira tiga minggu lalu dan meninggal dunia ketika berusia 70-an akibat sakit tua.

“Sepanjang hayatnya, arwah banyak melakukan amal jariah dan kebajikan di masjid ini tapi apabila berita yang ditular tidak tepat, saya sedih dengan apa yang berlaku,” katanya ketika ditemui di perkarangan Masjid Al Irfan, di sini hari ini.

Terdahulu, pasukan Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat berada di perkarangan tanah perkuburan itu untuk melakukan siasatan.

Selain itu, pihak Jabatan Hal Agama Islam Kedah (JHEIK) juga turut melawat kubur berkenaan hari ini.

Menurutnya, semalam ada satu kematian di kawasan perkuburan itu dan ketika itu jemaah masjid menyedari kubur itu mempunyai cecair merah pada jam 11 pagi.

Namun katanya, dia hanya menyedari kejadian itu ditularkan di laman sosial pada jam 5 petang selepas dimaklumkan jemaah masjid yang menerima video dari kiriman WhatsApp yang disebar di FB.

“Saya minta cukuplah, berhenti tular cerita ini. Cuba bayangkan yang meninggal itu bapa atau abang kita, mungkin kita pun sedih.

“Sekarang musim hujan, mungkin ada orang siram minyak bagi rumput mati kita tak tau, biarlah polis siasat, kami jemaah masjid serah pada polis,” katanya.

Dalam pada itu, setiausaha masjid berkenaan, Yahya Saad berkata, beliau dan dua jemaah lagi membuat laporan polis jam 12 tengah malam tadi di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar.

Beliau berkata, laporan itu dibuat berkaitan video dan cerita yang ditular di laman sosial berkaitan ‘kubur berdarah’ itu supaya polis dapat menyiasat kes itu.

“Kami serah sepenuhnya pada polis dan berharap ia tidak lagi jadi isu,” katanya.

Sementara itu, Harian Metro sedang berusaha untuk mendapatkan komen dari polis berhubung kes itu. – Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*