Mak Ayah Sanggup Naik Motor Red4h Hujan, R0adbl0ck Dari Perak Ke KL Untuk ‘Ch3ck-Up’ Anak, tapi sampai tengah highway tak sangka terjadi sesuatu

Dalam kehidupan di dunia ini setiap manusia tidak akan larl daripada melalui ujian hidup termasuklah dari segi masalah kewangan, kesihatan dan sebagainya. Oleh itu sebagai manusia, kita perlu menempvh dvgaan itu dengan redha dan hati yang terbuka.

Begitulah juga nasib yang dialami Nur Natasya sekeluarga apabila dia dan suami terpksa menaiki motosikal dari Ipoh, Perak dengan membawa anak perempuannya menjalani pemeriksaan di H0spital Kuala Lumpur.

Dari Ipoh ke KL

Alhamdulillah Allah permudahkan perjalanan kami semalam dari perak ke KL. Syukur ya Allah. Bertolak jam3.30pm sampai dalam jam 9 lebih. Satu-satu pilihan yang tinggal untuk bawa Mardhiah ke HKL. Sebelum ada yang ters4sar jauh dengan soalan-soalan maafkan kami jika kami terlihat seperti ibu bapa yang tak cukup baik. Ini la pilihan terakhlr kami semalam selepas terjadi beberapa msalah tak dapat dielakkan.

Hujan lebat sebelum sampai RNR Ladang Bikam. Berhenti untuk berteduh dan ganti baju Mardhiah lap-lap badan dia sambil-sambil doa dekat Allah supaya Allah pelihara kesihatan Mardhiah. Selepas Ladang Bikam sehingga ke Behrang mama ganti bawa motor dengan papa supaya papa boleh berehat sekejap setelah perjalanan yang lama.

Menurut Natasya, anak perempuannya iaitu Mardhiah Shahadah telah disahkan menghldap penyaklt genetlk iaitu Chromosome 13q Del3tion Syndr0me. Bukan itu sahaja, penyaklt genetlk ini juga telah membawa kepada penyaklt knser mata seperti yang dialami oleh adik Mardhiah sehingga mata kirinya terpksa dibuang.

Difahamkan, mereka perlu membawa anak kesayangannya itu untuk menjal4ni ‘ch3ckup’ setiap 2 minggu di H0spital Kuala Lumpur. Oleh hal yang demikian, mereka perlu berulang-alik dari Ipoh, Perak ke Kuala Lumpur. Menurut Natasya, semasa dalam perjalanan menuju ke HKL, hujan pula turun dengan lebatnya. Jadi mereka yang menunggang motosikal terpksa berhenti di RNR untuk bertedvh.

Ada orang tvmpangkan

Alhamdulillah selepas RNR Behrang ada 2 orang abang naik 4×4 tahan suruh berhenti dekat tepi highway. Tanya nak pergi mana, dari mana. Diorang terkejvt dan tumpangkan kami sehingga ke HKL. Walaupun masing-masing tak yakin boleh lepas dekat r0adbl0ck Duta atau tak. Sampai di Tol Duta sekali lagi Allah permudahkan. Thank you abang p0lis mudahkan urusan kami. Dan terima kasih pada yang menaja Hotel Oyo kmi untuk 3 hari dua malam. Pada yang bantu kami untuk service motor sebelum gerak petang semalam. Kepada abang Alza, terima kasih juga sedekahkan dekat Mardhiah duit belanja.

Sambil lalu dekat sebelah kami, Mardhiah duduk sebelah mama, papa pergi beli roti. Tiba-tiba dengar Mardhiah bye2 orang, toleh-toleh ade abang naik Alza bye2 dia. Tengok-tengok dekat tangan Mardhiah ade duit. Abg tu jerlt tak pe abang sedekah. Allahu. Doa sungguh-sungguh ni in Shaa Allah, Allah makbulkan. Walaupun ada sekali terpksa lalu hujan leb4t sebelum sampai tempat bertedvh tapi Allah ganti dengan orang yang berhati mulia. Tak kenal tapi sudi tolong kami.

Kepada abang-abang yang bwk 4×4 yang tvmpangkan kami semalam dan kepada abang Alza serta orang-orang yang bantu kami saat kami memang sangat memerlukan dengan keadaan sekarang. Terima kasih sangat-sangat dan kami sekeluarga akan sentiasa doakan supaya Allah lindungi kalian, semoga Allah permudahkan segala urusan dunia akhlrat kalian, semoga Allah murahkan rezeki kalian sekeluarga. Aamin ya rabb.

Menceritakan perkara itu, Natasya meluahkan rasa terima kasih kepada insan-insan yang sangat bermurah hati menghulurkan bantuan buat mereka sekeluarga. Ada yang sanggup menghantar mereka menaiki kereta sampai ke HKL dan tidak kurang juga ada yang memberi bantuan dalam bentuk wang ringgit. Tambah wanita ini lagi, dia bersyukur dalam ujian yang ditempvhi, Allah telah mempertemukan mereka dengan insan yang baik-baik.

Sumber: Nur Natasya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*