Tidak Mampu Byar Sewa Van Dari KL Ke Bera, Waris Snggup Bawa Balik Jn4zah Baringkan Kerusi Hadapan Kereta

HIDUP ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, bukannya mudah.

Pender1taan yang dirasai golongan ini sudah pasti bertambah apabila berlaku kejad1an ahli keluarga dijmput Ilahi.

Antara kesuIitan yang terpksa ditempuhi dalam situasi ini sudah tentulah dalam hal menguruskan jn4zah untuk dibawa hingga ke Iiang Iahad.

Pengerusi Eksekutif Skuad Pengurusan Jn4zah Malaysia (SPJM), Muhammad Rafieudin Zainal Rasid berkongsi pengalaman pasukannya menguruskan jn4zah lelaki yang semasa hayatnya hidup dalam kesvsahan.

Katanya, lelaki berusia 52 tahun yang menetap di Kuala Lumpur itu mninggaI dunia secara meng3jut ak1bat kompIikasi jntung, minggu lalu.

“Dia menetap di Kuala Lumpur bersama keluarganya. Tetapi jn4zah perlu dikbumikan di kampung halamannya di Bera, Pahang.

“Arwh dah lama tdak bekerja kerana sak1t. Sahabat arwh kata hidup arwh memang susah,” katanya kepada mStar.

Lebih dikenali sebagai Ustaz Rafie, dia memberitahu bahawa isteri arwh berasal dari Indonesia dan bekerja mengambil upah mengikut hari.

“Tak pasti kerjanya apa. Tapi isteri arwh bekerja biasa saja secara harian. Skuad saya bertemu dengan war1s,” katanya.

Namun, kisah meny4yat hati berkaitan urusan pengantaran pulang jn4zah terb0ngkar sebelum sahabatnya itu mendapatkan bntuan daripada SPJM.

“Pihak SPJM dihubungi oleh sahabat kepada isteri arwh yang memohon bntuan pengurusan jn4zah dan penghantaran jnazah ke Bera.

Tiada siapa di dunia ini yang dapat Iari dari menghadapi ujian, malah ia boleh berlaku secara bertimpa-timpa – MUHAMMAD RAFIEUDIN ZAINAL RASID

“Sahabatnya beritahu mohon bantu war1s ini ustaz. Mereka buntu sebab tak mampu nak bayar sewa van jnazah. Dia nak bawa balik myat naik kereta sendiri saja dengan cara baringkan kerusi hadapan.

“Allahuakbar. Begitulah penjelasan yang diberikan oleh sahabat war1s yang inginkan pengurusan jn4zah dilakukan dengan cara yang terbaik,” katanya sambil menambah bahawa SPJM telah membntu dan menanggung segala kos pengurusan jnazah.

Tambah Ustaz Rafie, jn4zah perlu melalui prosedur b3dah s1asat di sebuah h0spital berikutan tiada dokumen pervbatan yang dapat mengesahkan punca kemat1annya.

Ustaz Rafie juga memberitahu dia tdak dapat menyembunyikan perasaan sed1h apabila mengenang kembali nasib yang perlu dihadapi war1s.

“Rasa sed1h sebab kita tinggal di negara yang serba lengkap mencukupi. Mujur maklumat mengenai kesvsahan mereka sekeluarga disampaikan kepada kami.

“War1s juga sempat memaklumkan bahawa mereka baru kehiIangan adik bongsu arwh lebih kurang dua bulan lalu. Arwh merupakan anak sulung dalam keluarganya,” ujarnya.

Selain isteri, Ustaz Rafie berkata, arwh turut mninggaIkan seorang anak lelaki berusia 14 tahun yang belajar di sebuah madrasah di Pahang.

“Tiada siapa di dunia ini yang dapat Iari dari menghadapi ujian, malah ia boleh berlaku secara bertimpa2.

“Namun percayalah setiap ujian itu jika dihadapi dengan sabar dan ikhlas pasti besar ganjarannya di akh1rat nanti, insyaAllah,” katanya.

Sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*