CAP Bntah Pengeluaran Daripada Akaun 1 KWSP

Georgetown: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mahu cadangan membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengeluarkan simpanan mereka dikaji semula dengan teliti.

Ia berikutan pencarum tdak seharusnya dibenarkan mengeluarkan simpanan mereka sebelum waktu persar4an.

Presiden CAP Mohideen Abdul Kader berkata, kerajaan seharusnya menyediakan pakej rangsangan ekonomi dengan pelan memperluaskan bntuan kepada mereka yang kehiIangan pekerjaan daripada meminta mereka menggunakan simpanan bagi merangsang ek0nomi.

Katanya, ia berikutan daripada 14.59 juta pencarum KWSP, sebanyak 32 peratus pencarum (4.7 juta) mempunyai baki kira-kira RM1,000; dan 10 peratus (1.5 juta) mempunyai baki kira-kira RM5,000 dan ke bawah dalam Akaun 1 mereka.

“Dalam erti lain, dianggarkan 6.2 juta (42 peratus) pencarum KWSP tidak mempunyai RM6,000 bagi dikeluarkan.

“Sekiranya mereka kembali bekerja selepas pndemik (C0VlD-19), bers4ra pada usia 60 tahun dan meninggal pada usia 76 tahun dengan purata jangka hayat rakyat Malaysia, mereka tdak akan mempunyai wang bagi tempoh lebih sedekad,” katanya.

Mohideen berkata, CAP turut membntah idea pengeluaran dari Akaun 1 KWSP kerana pencarum dijamin kadar minimum 2.5 peratus setahun daripada simpanan mengikut Sksyen 27 Ak ta KWSP 1991.

Menurutnya, apabila meminta orang ramai menggunakan dana persar4an mereka untuk kelangsungan hidup seolah-olah seperti bapa meminta anaknya mem3cahkan tabung simpanan.

“Kerajaan sepatutnya mencari cara lain bagi menyediakan bantuan kepada masyarakat yang terj3jas,” katanya.

Terdahulu, menerusi Belanjawan Negara 2021, kerajaan mengumumkan memberi kebenaran pengeluaran bulanan RM500 daripada Akaun 1 KWSP atau RM6,000 setahun bagi membantu mereka yang kehiIangan pekerjaan ak1bat pndemik.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*