‘kep4la Anak di dalam baldi, kaki ke atas’-Tr4gedi di rumah pengasvh! Pagi Tu Anak Senyum,Rupa Nya Itu Petanda Dia Nak Pergi Buat Selamanya

SERING kali kita mendengar berita mengenai tr4gedi duka membabitkan kanak-kanak atau bayl di rumah pengasuh.

Sama ada ia berpvnca daripada kecvaian ataupun pendem3raan, yang pasti ia menlnggalkan travma kepada ibu bapa.

Sebagaimana coretan seorang d0ktor ini di Facebook, beliau berkongsi tr4gedi yang mana seorang kanak-kanak menghembvskan nfas terakhlr aklbat lem4s ketika di bawah jagaan pengasvhnya.

Menurut Pegawai Perubatan Pediatrik, Dr Redza Zainol, keadaan kanak-kanak tersebut sudah ‘biru’ dan sejuk sebaik sahaja tiba di Jabatan Kec3masan di h0spital tempatnya bekerja.

“Tak bernafas dan tak bergerak. Tiada degvpan jantvng kedengaran bila bayl diperlksa. Matanya tertutup, mulutnya sedikit terbuka. ‘Tolong saya d0ktor. Anak saya l3mas. Tolong dia, tolong dia, ” demikian coretan d0ktor berkenaan menglmbas kembali saat gentlng ketika si ibu merayu agar anak kecilnya diselamatkan d0ktor.

Menurut Dr Redza, menerusi penceritaan ibu mngsa, anak kecilnya itu merupakan anak tvnggal dan dijaga oleh pengasvh pada waktu siang.

Elakkan menakung air di dalam baldi bagi mengelakkan kejadlan tak diingini berlaku. -Gambar hiasan

Pada hari kejadlan, tanpa disedari pengasvh, anak kecilnya itu masuk ke tandas bersendirian.

“Pintu tandas di rumah pengasvh walaupun ditutup tapi tak dikunci. Dia masuk ke tandas bersendirian dan nampak baldi yang penuh dengan air. Pada masa dia dijumpai pengasvh, kepalanya ada di dalam baldi dan kakinya ke atas.

“Pengasvh terus menarik anak ini keluar, namun kaki, tangan dan mulutnya sudah membiru. Berapa lama dia dah terjatvh ke dalam baldi, tak ada siapa yang tahu. Satu minit atau 10 minit, entahlah.

“Mana tahu pagi itu adalah hari terakhlr ibunya lihat dia tersenyum. ‘Maafkan saya puan. Anak puan dah tak ada lagi’. Meny3sal pun tak berguna. Masa yang dah berlalu tak boleh diputar semula,” tulis d0ktor berkenaan.

Pastikan penutup mangkvk tandas dalam keadaan tertutup sentiasa kerana kepala anak kecil boleh masuk secara tak sengaja. -Gambar hiasan

Mengulas lebih lanjut, Dr Redza berkata kepala bayl atau anak kecil yang tengg3lam dalam air sedalam dua inci sudah mampu membuatkan mereka lem4s.

“Anak yang lem4s tak mampu menjerlt meminta tolong. Air yang masuk ke dalam parv-parv akan buatkan parv-parv jadi basah dan tak berfungsi lagi.

“Empat minit tanpa okslgen sampai ke otak, sudah cukup untuk buatkan ker0sakan kekal pada 0tak anak,” tulisnya.

Justeru sebagai peringatan bersama, Dr Redza turut menitipkan beberapa panduan kepada ibu bapa atau pengasvh bagi mengelakkan kejadian seumpamanya daripada berlaku.

“Sebelah tangan kita sentiasa memegang anak, sebelah lagi tangan untuk kita ambil alatan mandian dan tuala bayl. Dan semua alatan ni mestilah dalam jangkauan tangan kita. Susun dulu semua alatan ni sebelum letakkan bayl di dalam tempat mandian bayl.

“Jangan tinggalkan anak sendirian atau tinggalkan anak untuk dijaga oleh anak kecil lain walaupun sekejap.

Cara yang lebih mudah, pastikan pintu tandas dalam keadaan ditutup dan disel4k agar tidak mudah dimasvki anak kecil. -Gambar hiasan

“Penutup tempat duduk tandas ditutup sepanjang masa. Kep4la anak kecil yang dah pandai berjalan boleh termasuk ke dalam lubang tempat duduk tandas dan lemas secara senyap. Sebaiknya, sel4k terus pintu tndas supaya tak dimasuki oleh anak kecil.

“Kosongkan baldi, tong smpah atau apa-apa bekas yang boleh menakvng air,” kongsinya.

Sehingga kini posting tersebut meraih sehingga 798 perkongsian di Facebook.

Sumber: Mstar

Via tranformasi

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*