Didakwa bunvh Siti Nur Surya, Ini reaksi spontan ibu ketika svspek dibawa ke dalam kereta selepas keluar Mahkamah

MARANG – Seorang pelajar Tingkatan Enam didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertvduhan membvnuh rakan sekolahnya, Siti Nur Surya Ismail dalam kej4dian di Kampung Lubok Batu, Telemong Hulu Terengganu.

Tertudvh, Siti Nur Athirah Azmi, 19, mengangguk tanda faham selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret, Engku Nurul Ain Engku Muda.

Mengikut pertuvduhan, tertvduh didakwa membvnuh Siti Nur Surya Ismail, 19, di sebuah rumah di Kampung Lubuk Batu, Jalan Bukit Tadok, Telemong, Hulu Terengganu antara jam 8.30 hingga 9.30 pagi pada 1 November lalu.

Bagi kes4lahan itu, tertuduh berdepan hukvman m4ti, jika sabit kes4ahan.

Bagaimanapun, tiada sebarang pengakvan direkodkan sebelum mahkamah menetapkan 10 Januari 2021 sebagai tarikh sebutan semula kes di Mahkamah Majistret Kuala Berang.

Tiada sebarang j4minan ditawarkan terhadap tertvduh.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Amer Abu Bakar Abdullah manakala tertvduh diwakili peguam daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan, Mazlan Md Zain.

Terdahulu, susp3k yang memakai pakaian lokap berwarna ungu dan bertudung hitam tiba di perkarangan Mahkamah Majistret Marang kira-kira jam 9.40 pagi.

Ibu sempat melambai svspek

Malah, ibu tertvduh turut melambai anaknya ketika remaja perempuan itu dibawa ke dalam kereta.

Beberapa ahli keluarga tertuvduh termasuk ayah dan ibunya turut berada di perkarangan mahkamah berkenaan.

Sebelum ini, pada 3 November lalu, pelajar Tingkatan Enam itu dibenarkan dir3man untuk sias4tan lanjut berhubung kej4dian bvnuh rakan sekolahnya Siti Nur Surya Ismail dalam kej4dian di Kampung Lubok Batu, Telemong Hulu Terengganu.

Susp3k dit4han selepas tampil ke Balai Polis Telemong Hulu Terengganu kira- kira jam 7.30 pagi dengan ditemani ibunya kononnya untuk membantu si4satan, namun hasil keterangan diberi remaja terbabit mencuri-gakan lalu dit4ngkap untuk si4satan lanjut.

Penah4nan remaja yang bersekolah bersama mngsa dari Tingkatan Satu hingga Lima itu sekali gus memb0ngkar m0tif kejadi4n pembvnuhan k3jam itu.

Ketua Polis Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, hasil pend3dahan, susp3k memaklumkan dia pergi ke rumah mngsa kira-kira jam 9 pagi dan bersembang di ruang tamu sebelum berlaku perselisi-han faham sehingga tercetvsnya pergelvtan di antara mereka.

Mohd Adli berkata, hasil pen4hanan susp3k, turut ditemui beberapa barangan milik m4ngsa dilaporkan hi-lang termasuk telefon bimbit, wang tunai dan kelengkapan mekap.

Pemeriks4an ke atas tubvh bad4n susp3k juga mendapati beberapa k3san kec3deraan di bahagian b4dannya.

Ada bahan bukti dibvang dalam sungai tapi g4gal ditemui

Sebelum ini, pencarian barang bukti mengenai kej4dian ini giat dilancarkan di sebuah sungai tidak jauh dari lokasi insi-den. Meskipun Unit Selam Pasukan Polis Marin Wilayah Tiga telah diturunkan, namun usaha itu ga4gal memandangkan arus sungai yang agak d3ras.

Media sebelum ini melaporkan seorang remaja perempuan berusia 19 tahun ditemui ma4ti dipercayai dibvnuh dalam kej4dian s4mun di Kampung Lubok Batu, Telemong di sini.

Dalam kej4dian jam 2.30 petang itu, mngsa, Siti Nur Surya Ismail ditemui terti4rap di ruang tamu rumah berkenaan oleh adiknya, Siti Nur Syuhada, 15, yang baru pulang dari sekolah.

Siti Nur Surya dibvnuh k3jam dengan beberapa kesan tik4man dipercayai s3njata taj4m di beberapa bahagian ba4dan termasuk pu-tus perge-langan t4ngan kiri.

Ketika kej4dian, bapa m4ngsa tiada di rumah, manakala m4ngsa yang merupakan anak kelima daripada tujuh beradik sedang menjaga ibunya yang terlantar s4kit akibat k4nser 0tak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*