KWSP akan terpaksa jual aset jika benarkan pencarum keluarkan akaun 1, sekali DS Najib “ajar” Bos KWSP mcm mana nak dapat duit

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan terus menjual asetnya untuk menyediakan dana bagi membolehkan pencarum mengeluarkan wang daripada Akaun 1 dan Akaun 2 mereka.

Langkah itu mula dilaksanakan sejak Mac lalu.

KWSP menganggarkan pengeluaran di bawah skim i-Sinar dan i-Lestari akan menyaksikan sekitar RM45 bilion keluar daripada dana persaraan itu menjelang tahun depan.

Pengurangan caruman tahun ini dan tahun depan meningkatkan jumlah aliran tunai kepada kira-kira RM60 bilion, lapor Malaysian Reserve.

“Buat masa ini, ini soal meningkatkan strategi, yang bermaksud (kita akan melihat) apakah ada keperluan untuk menyeimbangkan kembali aset kita.

“Setakat yang kami tahu, Peruntukan Aset Strategik (SAA) akan terus jadi pemacu utama. Kami juga sangat prihatin mengenai impak terhadap pasaran,” kata ketua pegawai pelaburan KWSP, Rohaya Mohamad Yusoff

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) KWSP, Tunku Alizakri Raja Muhammad Alias ​​tidak memberikan perincian mengenai rancangan kecairan.

Dia juga menolak untuk mengulas dividen bagi tahun 2020, dengan hanya mengatakan bahawa mandat dana itu adalah untuk memberikan sekurang-kurangnya 2.5 peratus dividen nominal setiap tahun.

Kalau anda terlepas…

ULASAN | Kenapa hendak dirahsiakan?

“Untuk setiap jumlah wang yangkami berikan kepada ahli kami, ini juga bermaksud lebih sedikit wang untuk kami laburkan.

“Ini adalah masa yang belum pernah terjadi sebelumnya aset berkualiti tinggi dengan penilaian yang sangat rendah. Apabila lebih banyak wang dikeluarkan dan tidak dapat digunakan, sebagai gantinya adalah kita akan kehilangan peluang,” kata Tunku Alizakri.

Di bawah skim i-Lestari, pencarum boleh mengeluarkan RM500 sebulan hingga RM6,000 daripada Akaun 2 mereka.

Sementara itu, di bawah skim i-Sinar membolehkan mereka yang kehilangan pekerjaan, cuti tanpa gaji, atau tidak mempunyai sumber pendapatan lain mengeluarkan sehingga 10 peratus simpanan Akaun 1 mereka, selagi mereka mempunyai minimum RM100 dalam simpanan mereka.

Pengkritik mempersoalkan mengapa kerajaan sendiri tidak membantu sebaliknya meminta pencarum KWSP mengeluarkan simpanan mereka.

Ini nasihat DS Najib

Boss KWSP menjelaskan kenapa kerajaan kurang berminat dengan pengeluaran wang pencarum dari KWSP pada masa krisis Covid :

Nombor 1. “KWSP akan terpaksa jual aset.”

Komen saya:

Seperti yang saya telah jawab dalam parlimen, aset yang perlu dijual KWSP cuma bon pinjaman kerajaan dengan kadar faedah tetap yang dipegang KWSP. Biasanya bon kerajaan ini membayar faedah antara 2% hingga 4% setahun.

Sebanyak 50% daripada jumlah aset RM940 bilion KWSP adalah dari kelas aset bon pinjaman ini. BNM boleh mengambil peranan untuk membeli sebahagian daripada bon kerajaan dipegang KWSP ini untuk mengurangkan impak kepada pasaran bon tempatan akibat penjualan oleh KWSP.

Seterusnya, BNM boleh jual semula bon ini ke pasaran bon tempatan secara bertingkat jika BNM tidak mahu pegangnya untuk tempoh yang lama.

Ataupun dijual balik kepada KWSP secara berperingkat sebab jumlah aset KWSP meningkat setiap bulan apabila majikan dan pekerja membuat caruman bulanan.

Kita tak suruh KWSP jual saham atau jual hartanah milik mereka pada harga murah. Cuma jual sebahagian daripada bon pinjaman kerajaan secara sementara untuk membayar mereka yang mahu keluarkan wang dari KWSP untuk menghadapi krisis. Yang dia nak jual aset tu dah kenapa?

Nombor 2: “KWSP akan hilang peluang untuk melabur apabila wang dikeluarkan.”

Komen saya: KWSP perlu pertimbangkan kepentingan siapa yang lebih utama.

Ahi KWSP yang sedang lemas dan perlu dana lump sum untuk menyelesaikan masalah pada masa krisis Covid atau kehilangan KWSP untuk melabur?

Namun pada saya, kesejahteraan dan kelangsungan hidup ahli KWSP dan keluarga mereka merupakan pelaburan paling kritikal pada saat ini.

Sumber Mskini/FB Najib Razak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*