Brother ni ugvt nk bnuh diri kalau kwsp tak lulus RM10K

PADA April lalu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah memperkenalkan skim kemudahan pengeluaran i-Lestari yang membenarkan ahli membuat pengeluaran sebanyak RM500 sebulan selama tempoh 12 bulan dengan jumlah keseluruhan sehingga RM6,000.

Perkara itu telah memberi manfaat kepada 2 juta pencarumnya untuk kegunaan meneruskan kehidupan di musim pandemik Covid-19 ini.

Hari ini tular satu komen dari seorang netizan yang mahu mengvgut bvnuh diri jika permohonan beliau untuk pengeluaran RM10K tidak di lukuskan oleh kerajaan

Tidak pasti sama ada beliau hanyalah bergurau atau serius mahu melakukan perkara tersebut

Berikut pula reaksi dari Exco Pemuda Umno di kenali sebagaib Sir Azri aka Papagomo

“Bawak mengucap Bro, kalau kita rasa susah ada lagi yang lebih susah dari kita. Tidak ada kesusahan yang tidak dapat diselesaikan. Yakin pada Allah SWT kerana dunia ini hanya sementara manakala akhirat adalah yang abadi.

” Mohon kerajaan dengar keluh kesah Rakyat dan jangan abaikan permintaan dari Rakyat yang hari ini bergelut dengan masaalah perut dan poket.

KWSP mengumumkan perincian dan bagi kemudahan i-Sinar yang akan memberi manfaat kepada dua juta ahlinya yang kehilangan pekerjaan, diberi cuti tanpa gaji atau ketiadaan pendapatan melibatkan anggaran dana berjumlah RM14 bilion.

” Ahli layak boleh membuat permohonan bermula Disember 2020. Amaun akan dikreditkan dalam akaun bank ahli pada hujung bulan selepas permohonan dibuat.

” Pengkreditan pertama akan bermula pada Januari 2021. Jumlah pendahuluan ini akan dikreditkan secara berkala sehingga enam bulan bermula pada tarikh pertama pengkreditan,” katanya.

Menurutnya, ahli layak boleh mengakses 10 peratus daripada amaun simpanan mereka dalam Akaun 1, namun tertakluk kepada baki minimum RM100.

a) Ahli yang mempunyai baki RM90,000 dan ke bawah (Akaun 1), akan mempunyai akses kepada amaun sehingga RM9,000. Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara berkala sehingga enam (6) bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM4,000.

b) Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM90,000 (Akaun 1), akan mempunyai akses 10%. Walau bagaimanapun, amaun maksimum yang boleh didahulukan adalah RM60,000. Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara berkala sehingga enam (6) bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM10,000.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*