Menantu Sendiri Sebarkan A!b Anaknya yg Sudah Tiada, AR Badul Mula Naik Angin

Selepas lebih setahun pem3rgian Mejar Mohd Zahir Armaya yang terk0rban ketika terlibat dalam sebuah demonstrasi latihan di Sabah, muncul pula isu harta melibatkan balu dan bapa

Allahyarham iaitu AR Badul. Terdahulu, seniman popular tersebut mend3dahkan tujuan menuntut hak kematian Allahyarham bukan kerana gil4kan harta. Sebaliknya dia cuma risau dan berhasrat mengumpulnya sebelum diserahkan kepada cucu.

Apa nak dituntut kalau tiada harta? Balu mengaku sekat nombor mentua sebab ditekan isu harta

Susulan kenyataan tersebut, Nour Shafinar Harun mendedahkan Allahyarham langsung tak mempunyai sebarang harta peninggalan serta diisytihar mu-flis sejak perkahwinan terdahulu dengan bekas isteri pertama. Mengulas tentang elaun dan pencen Mejar Mohd Zahir, jelasnya semua itu telah diagihkan oleh pihak ATM kepada balu, anak-anak dan ibu kandung selaku penerima.

Shafinar juga sudah menerima insuran kelompak dan telah membuat pembahagian mengikut jumlah yang difaraidkan berjumlah lebih RM5 ribu. Namun, dia kini terpaksa menyekat nombor telefon bapa mentua dan adik ipar gara-gara ditekan berhubung isu harta.

Terg4mak ai-bkan & isytihar dia mu-flis

Justeru, AR Badul dalam sidang media semalam akui kece-wa dengan dakwaan Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya telah mu-flis. Dalam nada sebak, dia malah menyifatkan kenyataan menantunya itu sebagai sesuatu yang meng4ibkan.

Setahu saya kalau benar perkara itu dia (Allahyarham) tak boleh bekerja. Jangan jadi hip0krit, sepanjang h4yat dengan suami pun belum tentu betul lagi..

PeIakon, pengarah dan peIawak veteran, AR Badul, akui kcewa dengan knyataan yang mengatakan anaknya, Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya sebagai mu-fIis.

Beliau menyifatkan knyataan menantunya, Nour Shafinar Harun itu sebagai sesuatu yang mengaiibkan.

Tambah Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, apa yang menjadi persoaIan kini bagaimana anaknya itu juga masih boleh berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selama ini.

“Tergmak dia mengaiibkan anak saya, snggup dia mengisytlharkan anak saya sebagai mu-fIis.

Kalau dia cakap bnyak hutaang tidak mengapa lagi.

“Setahu saya kalau sudah diisytlharkan mufIis seseorang itu tidak boleh bkerja dan kerajaan juga tidak akan terima.

Disenarai hltamkan mungkin saya faham, ini mufIis,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Mengakui hbungan dengan baIu anaknya itu kini rnggang, kata Badul, apa yang menjadi kepntingan buatnya kini adalah masa depan dua lagi cucunya yang kini berada di Pahang.

“Jumlah anak arwh tiga sahaja bukan lima, yang menjadi kepntingan kepada saya kini adalah masa depan dua lagi anak arwh.

“Dkwaan dia menylmpan duit dua lagi anak arwh rasanya tidak perlu berIaku memandangkan budak-budak itu mempnyai ibu sendiri,” katanya

“Arw4h tiada sebarang harta, dia sudah diisytihar mu-flis”-Balu arwah

Terdahulu, apabila ditanya tentang harta, Itu jawapan yang diberikan Balu Allahyarham Mejar Mohd Zahir Armaya, Nour Shafinar Harun, 31 ketika menjelaskan keadaan dirinya yang dituduh menafikan hak bapa mertuanya, A R Badul dalam k3s pembahagian harta.

Jelas Shafinar, mengenai pertikaian berkenaan insuran kelompok yang diterima.

Memang dia sudah menerimanya namun buat masa ini dia masih belum memberikannya kepada pihak bapa mertuanya lagi.

“arw4h suami saya memang sudah diisytihar muflis pada perkahwinan pertamanya.

Jadi bila dia berkahwin dengan saya, dia memang tidak ada apa-apa harta. Tiada rumah, kereta atau pun motosikal.

“Berkenaan insuran kelompok yang dipertikai bapa mertua saya ini, memang saya sudah dapat.

Cuma jumlahnya hanya RM5,000 lebih sahaja. Saya juga difahamkan yang difaraidkan adalah caruman arw4h dan bukan ganjaran.

“Buat masa ini memang saya sudah bahagikan malah bahagian itu sudah saya beri kepada ibu mertua dan ibu angkat arw4h suami saya.

Manakala duit anak-anak arw4h juga saya simpankan dahulu.

Cuma bahagian baba (A R Badul) saya masih belum ada k3sempatan untuk beri memandangkan kami tidak lagi berhubung,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Akan Beri Bahagian untuk AR Badul

Sementara itu ditanya mengenai hubungannya dengan A R Badul ketika ini, kata Shafinar dia tidak nafikan hubungan mereka agak renggang selepas kem4tian suaminya.

Malah dia juga buntu dengan apa yang berlaku memandangkan ketika ini dia menerima pelbagai tuduhan tidak berasas.

“Memang ada pihak sana men1ngg4lkan pesanan di telefon tetapi tidak perlu saya kongsikan secara terperinci.

Cuma apa yang boleh saya cakap perkara ini sangat memberi tekanan.

“Sebenarnya hubungan kami sebelum ini okey sahaja. Cuma selepas kem4tian suami kami tidak lagi berhubung.

Malah bapa mertua saya juga langsung tidak bertanyakan khabar lagi,” jelasnya.

Sementara itu, A R Badul hari meluahkan rasa tidak puas hatinya kepada media.

Ini apabila dia dinafikan hak ke atas harta peninggalan anaknya, arw4h Mohd Zahir yang m4ut ketika melakukan demonstrasi keupayaan di Kem Kok Lawi, Sabah pada 4 September 2019.

Sumber: IG utusanonline & mStar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*