Alasan nak check dara, tak sangka terjadi sesuatu kepada pengantin perempuan

Perkahwinan merupakan Sunnah Rasulullah SAW yang dianjurkan berdasarkan nas al-quran dan hadis, inilah fitrah yang dilalui oleh manusia dalam membina kehidupan dengan sempuna dan bahagia

Rahsia dan tip perkahwinan bahagia seringkali menjadi persoalan besar dalam benak suami isteri. Padahal, semua itu boleh diraih dengan melakukan perkara yang mudah.

Ia seperti sentiasa mengucapkan terima kasih pada pasangan atau meraikan pencapaian yang diraihnya dalam hari-hari yang dilalui.

Malam pertama adalah malam yang suci untuk pengantin baru setelah memberikan janji kehidupan suci semaksimal mungkin. Malam yang mendebarkan ini juga sinonim dengan aktiviti hub-ungan inti-m yang banyak pengantin baru sedang menunggu. Tapi lain pula nasib yang menimpa kepada pengantin wanita ini

Tashkent: M4lang bagi seorang pengantin wanita di Uzbekistan apabila keh0rmatannya dic4bul selepas keluarga suaminya membuat pemeriksaan demi memastikan sama ada dia masih anak d4ra.

Menurut portal Eva.vn, insid3n berlaku di Urgench, wilayah Khorezm, barat Uzbekistan selepas pasangan itu diraikan dalam majlis penuh meriah mengikut adat perkahwinan masyarakat setempat.

Sebaik majlis selesai, keluarga pengantin lelaki tiba-tiba mempertik4ikan kes-ucian wanita itu sebelum memaksanya masuk ke bilik dan men4nggalkan pakaian d4lamnya.

Perlakuan tidak berm0ral itu dilakukan saudara-mara wanita lelaki itu sambil dirakam dengan kamera telefon bimbit.

Pengantin wanita itu berusaha melindungi dirinya namun kudratnya terbatas dan dia hanya mampu menangis teresak-esak.

Lebih meny4kitkan hati, dia dik3cam kerana tidak mempert4hankan kesu-ciannya sebelum bernikah namun tiada siapa mahu membelanya termasuk suami yang baru dinikah.

Malah, keluarga pengantin lelaki itu mengu-gut wanita terbabit supaya membayar kos perbelanjaan majlis perkahwinan mereka bernilai 50 juta Som (RM19,466) jika tidak mahu video pemeriksaan kesu-ciannya itu disebarkan ke media sosial.

Susulan kej4dian, polis men4han mereka yang terbabit.

Ini video nya

Pengantin Lelaki Pernah Ada Kes

Sias4tan lanjut dilakukan selepas keluarga pengantin wanita membuat laporan polis kerana tidak t4han dengan anc4man dan tudu-han p4lsu dilemparkan.

Sementara itu, bapa tiri wanita itu mendedahkan, pengantin lelaki pernah dit4han kerana kes r0gol dan rahsia itu baru diketahui selepas pernikahan pasangan itu.

Dalam pada itu, ramai warganet meng3cam kejadian itu, malah kebanyakannya membuat andaian insid-en itu cuma helah keluarga pengantin lelaki untuk mem3ras ugut wanita terbabit.

sumber: hmetro

Wanita yang mempunyai h4rga diri bermaksud wanita berm4ruah yang sentiasa memelihara dirinya dari melakukan perkara yang ditegah Allah. Itulah wanita yang tidak menurut h4wa n4fsu dan mempunyai pendirian yang jelas tentang matlamat hidupnya.

Memelihara h4rga diri adalah bagaimana seorang wanita muslimah memelihara dan menjaga kes-ucian dirinya dengan menjadikan m4u sebagai pakaian mereka. M4lu itu adalah satu sifat yang di dalam diri manusia dan sifat tersebut akan mendorong manusia untuk melakukan perkara-perkara terpuji serta meninggalkan apa yang dic3la dan meng4ibkan.

Sifat malu daripada melakukan sesuatu yang menyanggahi adab, tatasusila dan kerukunan masyarakat merupakan satu sifat yang amat terpuji. Sifat malu inilah yang akan menjadi benteng masyarakat daripada terjebak ke dalam krisis moral, kerunt-uhan akhlak dan kebejatan sosial.

Kemungkaran yang berlaku sebenarnya berpunca dari hilangnya sifat malu dalam diri manusia. Kehilangan sifat ini akan menyebabkan seseorang berani melakukan maksi4t secara terang-terangan baik di khalayak, apatah lagi bila bersendirian.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*