Syed didakwa laku s3ks luar tabii dekat pelajar 22 tahun, Mahkhamah benar Ikat Jamin

Petaling Jaya: Pendakwah selebriti, Da’i Syed, 25, atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Syed Jamalullail didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas pertuduhan melakukan persetu-buhan luar t4bii Oktober lalu.

Tertuduh bagaimanapun mengaku tidak bersal4h dan minta dibicara sebaik kertas pertudu-han dibacakan di hadapan Hakim Faiz Dziyauddin.

Mengikut kertas pert-uduhan, dia didakwa melakukan persetu-buhan yang bertentangan dengan aturan t4bii terhadap penuntut, 22.

Tertuduh didakwa melakukan perbu-atan itu di Blok Empire City, Damansara Perdana pada jam 4 pagi 17 Oktober lalu.

Didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Kes3ksaan dan jika sabit kes4lahan boleh dip3njara sampai 20 tahun atau s3bat.

Prosiding kes dikendali oleh Timbalan Pendakwaraya Vitiya Monisha Paranthaman manakala tertuduh diwakili peguam Syed Amirul Syed Edros.

Terdahulu, Vitiya tidak menawarkan sebarang jaminan ke atas tertu-duh dengan alasan ia kesal4han yang tidak boleh dijamin dan kesal4han serius serta bimbang mengg4nggu mngsa.

Namun, beliau menawarkan jaminan sebanyak RM100,000 jika mahkamah membenarkannya dengan syarat tambahan.

Bagaimanapun Syed Amirul meminta tertuduh dibenarkan jamin kerana walaupun kes itu tidak boleh dijamin namun mahkamah tetap mempunyai budi bicara.

“Tiada risik0 anak guam saya akan melarikan diri selain dia memberi kerjasama kepada polis sepanjang siasatan.

“Saya juga memohon mahkamah menetapkan jaminan yang minimum memandang pendapatannya terj3jas kerana C0vid-19,” katanya.

Lap0r di balai setiap 1hb

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan syarat tambahan iaitu dia tertu-duh perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap 1 hari bulan dan tidak mengganggu mngsa.

Mahkamah juga menetapkan 21 Februari tahun depan untuk tarikh sebutan semula kes.

Terdahulu, Syed tiba di perkarangan Mahkamah Petaling Jaya pada 10.10 pagi dibawa oleh p0lis dengan keadaan berg4ri.

Dia yang memakai baju T-Shirt berwarna biru kelihatan tenang.

Harian Metro sebelum ini melaporkan seorang pendakwah selebriti ditahan polis bagi membantu si4satan kes dakwaan mer0gol seorang gadis, tahun lalu.

Suspek ditahan kira-kira jam 11 malam pada 26 November lalu selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam

Terdahulu, perintah tahanan r3man terhadap suspk berusia 25 tahun disambung lagi lima hari bagi membantu s1asatan berhubung kes di bawah Sksyen 376 Knun Kesksaan.

Pendkwah selebriti ditahan pada 26 November lalu kira-kira pukul 11 malam selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Shah Alam.

PoIis Petaling Jaya sebelum ini menjalankan s1asatan kes mengikut Sksyen 376 Kaun Kesksaan, Sksyen 377C Kanun Kesksaan dan Sksyen 354 Knun Kesksaan.

PoIis daerah Petaling Jaya membuat permohonan reman ke atas suspk bagi membolehkan s1asatan dijalankan berhubung dua laporan polis terhadap suspk pada 29 dan 30 November lalu.

Laporan poIis pertama dibuat di IPD Petaling Jaya pada 29 November lalu oleh seorang wanita berusia 22 tahun yang juga pelajar kolej swasta atas dkwaan dic4b0I suspk di sebuah rumah di Damansara Perdana di sini.

Laporan poIis kedua dibuat pada 30 November lalu di Balai PoIis Damansara oleh seorang guru wanita berusia 22 tahun atas dkwaan dir0-goI oleh suspk juga di sebuah rumah di Damansara Perdana.

Da’i Syed (tengah) tiba di Mahkamah Petaling Jaya

Dalam perkembangan terkini, Selebriti Muda Tenang Didakwa Kes R0gol dan C4bul di Mahkamah

Terkini Pendakwah selebriti Da’i Syed Iqmal Syed Mohammad Shaiful tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya sebentar tadi.

Suspek berusia 25 tahun itu akan dituduh di Mahkamah Petaling Jaya dahulu bagi kes liwat yang kemudian akan dibawa ke Mahkamah Shah Alam untuk pert-uduhan kes r0gol.

Berikut rakaman perbualan p4nas Dai Syed dengan Fathia Latiff jam 3 pagi.

Sila Subscribe SamSon Studios untuk lebih video-video menarik

PETALING JAYA – Pendakwah selebriti, Da’i Syed Iqmal Syed Mohammad Shaiful tiba di Kompeleks Mahkamah Petaling Jaya di sini sebentar tadi.

Syed Iqmal tiba pada pukul 10.10 pagi dengan menaiki MPV polis yang kemudian dibawa masuk Pejabat Polis Cawangan Mahkamah Petaling Jaya untuk per-tuduhan.

Turut hadir, peguam Syed Amirul Syed Edros yang mewakili tertuduh.

Difahamkan, suspek berusia 25 tahun itu akan dituduh di Mahkamah Petaling Jaya dahulu bagi kes liw4t yang kemudian akan dibawa ke Mahkamah Shah Alam untuk pertud-uhan kes rog0l

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*