Terkini, Syed ditudvh melakukan persetubuhan luar tabii dengan pelajar 22 tahun, tapi mengaku tidak bersalah dan ikat jamin dibenarkan

Petaling Jaya: Pendakwah selebriti, Da’i Sy3d, 25, atau nama sebenarnya Sy3d Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Sy3d Jamalullail did4kwa di Mahkama4h Sesyen di sini, hari ini, atas pertuduha4n melakukan persetubuh4an luar tabii Oktober lalu.

Tertudvh bagaimanapun mengaku tidak bers4alah dan minta dibicara sebaik kertas pertuduha4n dibacakan di hadapan Hakim Faiz Dziyauddin.

Mengikut kertas pertuduh4an, dia did4kwa melakukan persetubuh4an yang bertentangan dengan aturan tabii terhadap penuntut, 22.

Tertudvuh didakwa melakukan perbuatan itu di Blok Empire City, Damansara Perdana pada jam 4 pagi 17 Oktober lalu.

Pro0siding kes dikendali oleh Timbalan Pendakwaraya Vitiya Monisha Paranthaman manakala tertuduh diwakili peguam Syed Amirul Syed Edros.

Terdahulu, Vitiya tidak menawarkan sebarang ja4minan ke atas tertuduvh dengan alasan ia kesalah4an yang tidak boleh dijamin dan kesalah4an serius serta bimbang mengganggu mangs4a.

Namun, beliau menawarkan jaminan sebanyak RM100,000 jika mahkama4h membenarkannya dengan syarat tambahan.

Bagaimanapun Syed Amirul meminta tertudvuh dibenarkan jamin kerana walaupun k3s itu tidak boleh dijamin namun mahkamah tetap mempunyai budi bicara.

“Tiada risiko anak guam saya akan melarikan diri selain dia memberi kerjasama kepada polis sepanjang siasa4tan.

“Saya juga memohon mahkamah menetapkan jaminan yang minimum memandang pendapatannya terjejas kerana C0ovid-19,” katanya.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan syarat tambahan iaitu dia tertuduvh perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap 1 hari bulan dan tidak mengganggu mangsa4.

Mahkamah juga menetapkan 21 Februari tahun depan untuk tarikh sebutan semula kes.

Terdahulu, Syed tiba di perkarangan Mahkamah Petaling Jaya pada 10.10 pagi dibawa oleh polis dengan keadaan berga4ri.

Dia yang memakai baju T-Shirt berwarna biru kelihatan tenang.

Harian Metro sebelum ini melaporkan seorang pendakwah selebriti ditaha4n polis bagi membantu siasatan kes dakwaan merog00ol seorang gadis, tahun lalu.

Susp3k ditah4an kira-kira jam 11 malam pada 26 November lalu selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam.

Dakwa DipeI0k Dari Blakang, Polis Dedah Taktik Digunakn Da’i Sampai Jururawat Terpedaya Ikut Balik ke Rumah

Belum pun reda pendkwah selebriti dir3man bagi membantu s1asatan pelbagai kes sksu4I termasuk mer0-goI, tampil seorang lagi individu merupakan jururawat di sebuah hospital swasta mendkwa menjadi mngsa terbaharu.

Difahamkan wanita berusia 26 tahun yang bekerja di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur itu mendkwa telah dic4buI pendkwah selebriti terbabit.

Menurut mngsa, dia telah dic4buI iaitu dipeI0k dari arah belakang oleh suspk di rumahnya di Sksyen 7 di sini, Disember tahun lalu.

Susulan itu, Ketua PoIis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaluddin berkata, wanita terbabit membuat laporan poIis di Balai PoIis Dang Wangi, Kuala Lumpur pukul 4 petang, Ahad lalu.

” Berdasarkan laporan mng­­sa mengenali suspk me­lalui media sosial pada 2018 dan mula berkawan sejak dari itu.

Ajak keluar makan, bawa pulang ke rumah dengan alasan mahu ambil barang

” Modus Operandi (MO) suspk sama seperti kes sebelum ini yang mana dia akan mengajak mngsa keluar makan sebelum membawa mngsa ke rumahnya dengan alasan mahu mengambil barang,”

” Buat masa ini, keseluruhan laporan poIis yang dite­rima berkaitan pendkwah tersebut adalah sembilan kes,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Balai PoIis Seri Muda, Sksyen 25 di sini semalam.

Yang turut hadir, Timbalan Ketua PoIis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed dan Ketua PoIis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib.

Mengulas lanjut, Noor Azam berkata, daripada sembilan kes yang dilaporkan, tujuh daripadanya dilaporkan di Shah Alam dan selebihnya di Petaling Jaya.

“Bagaimanapun dua daripada kes tersebut diklasifikasikan sebagai Tiada Tindakan Lanjut (NFA) kerana kejadian yang dilaporkan itu tidak berlaku.

” Tujuh kes lain akan dite­ruskan s1asatan dan kita akan melihat semua sudut dengan mengumpul semua maklumat berkenaan kejadian,” ujarnya.

Tambahnya, kes disi4sat mengikut Sksyen 354 Knun Kesksaan kerana menc4b0I.

Terdahulu, perintah tahanan r3man terhadap suspk berusia 25 tahun disambung lagi lima hari bagi membantu s1asatan berhubung kes di bawah Sksyen 376 Knun Kesksaan.

Pendkwah selebriti ditahan pada 26 November lalu kira-kira pukul 11 malam selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Shah Alam.

PoIis Petaling Jaya sebelum ini menjalankan s1asatan kes mengikut Sksyen 376 Kaun Kesksaan, Sksyen 377C Kanun Kesksaan dan Sksyen 354 Knun Kesksaan.

PoIis daerah Petaling Jaya membuat permohonan reman ke atas suspk bagi membolehkan s1asatan dijalankan berhubung dua laporan polis terhadap suspk pada 29 dan 30 November lalu.

Laporan poIis pertama dibuat di IPD Petaling Jaya pada 29 November lalu oleh seorang wanita berusia 22 tahun yang juga pelajar kolej swasta atas dkwaan dic4b0I suspk di sebuah rumah di Damansara Perdana di sini.

Laporan poIis kedua dibuat pada 30 November lalu di Balai PoIis Damansara oleh seorang guru wanita berusia 22 tahun atas dkwaan dir0-goI oleh suspk juga di sebuah rumah di Damansara Perdana.

Da’i Syed (tengah) tiba di Mahkamah Petaling Jaya

Dalam perkembangan terkini, Selebriti Muda Tenang Didakwa Kes R0gol dan C4bul di Mahkamah

Terkini Pendakwah selebriti Da’i Syed Iqmal Syed Mohammad Shaiful tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya sebentar tadi.

Suspek berusia 25 tahun itu akan dituduh di Mahkamah Petaling Jaya dahulu bagi kes liwa5t yang kemudian akan dibawa ke Mahkamah Shah Alam untuk pert-uduhan kes r0gol.

Berikut rakaman perbualan p4nas Dai Syed dengan Fathia Latiff jam 3 pagi.

Sila Subscribe SamSon Studios untuk lebih video-video menarik

Sumber Hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*