Sepatutnya Daie Syed boleh tidur di rumah malam ini, tetapi sesuatu terjadi dan dia kena bermalam di pusat tahanan

HASRAT pendakwah muda, Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Jamalullail untuk tidur lena di rumah selepas 13 hari berada dalam t4hanan polis bagi tu-duhan s4lah laku s3ksual terpaksa dilupakan kerana pihaknya g4gal membayar ikat jamin.

Ia susulan wakil yang juga pengurusnya, Mohd Aizat Jaafar g4gal membayar wang jaminan sebelum kaunter bayaran di mahkamah ditutup pada pukul 5 petang, Khamis.

Difahamkan Mohd Aizat akan hanya membuat bayaran berkenaan di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya dan Shah Alam pada Isnin depan.

Sehubungan itu Syed Shah Iqmal atau Da’i Syed, 25, terpaksa dihantar ke Pusat T4hanan Reman Sementara Beranang, Selangor sementara menantikan proses ikat jamin selesai.

Da’i Syed hadir ke mahkamah dengan memakai baju berwarna biru.

Dalam pertuduhan ke atasnya pada Khamis, Da’i Syed dibebaskan dengan ikat jamin bagi tiga tu-duhan j3nayah s3ksual masing-masing di Mahkamah Sesyen dan majistret Petaling Jaya, dan Mahkamah Sesyen, Shah Alam.

Bagi pertuduhan di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya, Syed Shah Iqmal mengaku tidak bers4lah dan mohon dibicarakan berhubung dakwaan melakukan s3ks luar aturan t4bii mengikut Seksyen 377B Kanun Kes3ksaan dan perbuatan c4bul mengikut Seksyen 354 Kanun Kes3ksaan.

Dia dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM25,000 bagi kedua-dua dakwaan itu.

Sementara di Shah Alam pada sebelah petangnya, tertu-duh meng4ku tidak bers4lah atas dakwaan mer0gol seorang penganggur wanita berusia 23 tahun dalam kejadian pada 11 September tahun lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Kes3ksaan berdepan huk-uman p3njara sehingga 20 tahun dan s3batan, jika sabit kes4lahan.

Da’i Syed mengaku tidak bers4lah atas tiga pertudu-han terhadapnya.

Hakim Rofiah Mohamad mengarahkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM10,000 berserta seorang penjamin dengan tiga syarat ditetapkan mahkamah.

Syarat itu iaitu tertuduh perlu menyerahkan pasport antarabangsa, melapor dirikan di Balai Polis Kota Kemuning, Shah Alam pada setiap 1 haribulan bermula 1 Januari ini selain dil4rang berhubung dengan mngsa dan saksi pendakwaan.

Mahkamah menetapkan pada 19 Februari tahun depan untuk sebutan semula kes masing-masing di Mahkamah Majistret dan Mahkamah Sesyen Petaling Jaya.

Manakala 25 Januari ditetapkan untuk pihak pendakwaan menyerahkan semua dokumen berkaitan kes kepada Mahkamah Sesyen Shah Alam.

Prosiding kes dikendali oleh Timbalan Pendakwaraya Vitiya Monisha Paranthaman manakala tertuduh diwakili peguam Syed Amirul Syed Edros.

Terdahulu, Vitiya tidak menawarkan sebarang jaminan ke atas tertu-duh dengan alasan ia kesal4han yang tidak boleh dijamin dan kesal4han serius serta bimbang mengg4nggu mngsa.

Namun, beliau menawarkan jaminan sebanyak RM100,000 jika mahkamah membenarkannya dengan syarat tambahan.

Bagaimanapun Syed Amirul meminta tertuduh dibenarkan jamin kerana walaupun kes itu tidak boleh dijamin namun mahkamah tetap mempunyai budi bicara.

“Tiada risik0 anak guam saya akan melarikan diri selain dia memberi kerjasama kepada polis sepanjang siasatan.

“Saya juga memohon mahkamah menetapkan jaminan yang minimum memandang pendapatannya terj3jas kerana C0vid-19,” katanya.

Terdaulu, Syed tiba di perkarangan Mahkamah Petaling Jaya pada 10.10 pagi dibawa oleh p0lis dengan keadaan berg4ri.

Dia yang memakai baju T-Shirt berwarna biru kelihatan tenang.

Harian Metro sebelum ini melaporkan seorang pendakwah selebriti ditahan polis bagi membantu si4satan kes dakwaan mer0gol seorang gadis, tahun lalu.

Suspek ditahan kira-kira jam 11 malam pada 26 November lalu selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam

Terdahulu, perintah tahanan r3man terhadap suspk berusia 25 tahun disambung lagi lima hari bagi membantu s1asatan berhubung kes di bawah Sksyen 376 Knun Kesksaan.

Pendkwah selebriti ditahan pada 26 November lalu kira-kira pukul 11 malam selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Shah Alam.

PoIis Petaling Jaya sebelum ini menjalankan s1asatan kes mengikut Sksyen 376 Kaun Kesksaan, Sksyen 377C Kanun Kesksaan dan Sksyen 354 Knun Kesksaan.

PoIis daerah Petaling Jaya membuat permohonan reman ke atas suspk bagi membolehkan s1asatan dijalankan berhubung dua laporan polis terhadap suspk pada 29 dan 30 November lalu.

Laporan poIis pertama dibuat di IPD Petaling Jaya pada 29 November lalu oleh seorang wanita berusia 22 tahun yang juga pelajar kolej swasta atas dkwaan dic4b0I suspk di sebuah rumah di Damansara Perdana di sini.

Laporan poIis kedua dibuat pada 30 November lalu di Balai PoIis Damansara oleh seorang guru wanita berusia 22 tahun atas dkwaan dir0-goI oleh suspk juga di sebuah rumah di Damansara Perdana.

Sumber Samson

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*