“Yang Benar Ditutup, Yang Palsu Diangkat” – Status Terkini Da’i Syed Tarik Perhatian Ramai

SETELAH berjaya melunaskan bayaran ikat j4min berjumlah RM35,000 di Mahkamah Shah Alam dan Mahkamah Petaling Jaya, penceramah bebas itu sudah dibebaskan selepas dir3man selama 18 hari oleh pihak polis.

Menurut laporan portal tempatan, peguam belanya, Syed Amirul Syed Edros berkata, bayaran ikat jamin anak guamnya dilunaskan abangnya, Syed Shah Iqram dan pengurusnya, Mohd Aizat Jaafar.

Dia yang juga bekas peserta program realiti pendakwah, Da’i Syed atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful dib3baskan pada 15 Disember lalu dan kini dikatakan sedang berehat di rumah abang bersama ibunya.

Setelah lama dia menyepi, kini Da’i Syed tampil berkongsi beberapa kata-kata semangat berbentuk puisi di Instagram story miliknya.

“Diusirnya aku tepat pada masa, rintihan kejar janji dunia semata, ku di sini masih diri bagai hamba, sampai m4ti pasti dig4rinya.- Lokap SA

“Di dalam bicara aku ditempatkan, adil atau tidak, milik aku bukan, jemput bertemu diriku yang sekarang, jika rindu dulu pasti tiada.

“Yang dibina lama runtuh dalam saat, yang lari t4kut, yang tingga pasti taat, yang benar ditutup, yang p4lsu diangkat, perjalanan masih belum tamat,” kongsinya.

Sebelum ini, Da’i Syed ada memaklumkan dirinya akan berehat seketika sebelum sebutan semula kes pada Januari 2021 nanti.

Pada 10 Disember lalu, Syed Shah Iqmal, 25, didakwa atas pertu-duhan melakukan perse-tubuhan di luar t4bii dan menc4bul kehormatan di Mahkamah Petaling Jaya, dan pada hari yang sama di Mahkamah Shah Alam pula dia menghadapi tudu-han mer0gol seorang wanita.

Di Mahkamah Petaling Jaya, dia dikenakan ikat jamin RM25,000 bagi kedua-dua pertu-duhan dan tarikh 19 Febuari ditetapkan untuk sebutan semula kes, manakala di Mahkamah Shah Alam dia dikenakan ikat jamin RM10,000 dan sebutan semula kes pada tarikh 25 Januari.

Sebelum itu, pengurusnya iaitu Mohd Aizat Jaafar ada berkongsi foto Syed Iqmal bersama beberapa teman termasuklah rakan artis, Ryan Deedat bergambar di sebuah kediaman.

Dalam kapsyennya itu, Aizat meluahkan rasa syukur kerana Syed Iqmal dikelilingi ramai insan positif yang sudi bersama ketika susah dan senang.

Perkongsiannya itu menerima respons positif daripada pengikut yang merindui gelagat Syed Iqmal di media sosial yang cukup dikenali kerana gemar bergurau dengan peminatnya.

Kredit foto: IG Aizat

Menerusi temubual bersama mStar pada 15 Disember lalu, Syed berkata dia ada menulis lirik lagu semasa berada di Pusat Tahanan Reman Sementara, Beranang.

“Saya ada tulis lagu dalam kem penjara, ini luahan hati menceritakan seorang manusia yang mencari hakikat kebahagiaan tetapi dice-muh, dis-iksa jiw4nya meronta-ronta. Tunggulah InsyaAllah.

“Saya kadang-kadang duduk termenung bertanya diri kepada Allah kenapa beri saya ujian ini… mungkin Allah nak tegur, Allah nak beri peringatan, saya terima dugaan ini dengan reda,” katanya.

Berikut persembahan Da’I 4 Syed Minggu 10 pada 2016

Sumber foto: Instagram Da’i Syed

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*