Sajat dakwa dikasari oleh pegawai JAIS. Sekali pegawai penguat kuasa pula dipanggil

SHAH ALAM: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, 36 atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat disiasat mengikut Seksyen 10, Enakmen J3nayah Syariah Negeri Selangor.

JAIS dalam kenyataan memaklumkan, siasatan terhadap Nur Sajat dibuat berikutan terdapat beberapa ad-uan yang diterima mengenai perla-kuannya pada 2018 dan 2020.

Menurut jabatan itu, pihaknya juga mengambil maklum berhubung video yang ditularkan usahawan berkenaan berkaitan insid-en membabitkan dirinya dan beberapa orang penguat kuasa JAIS, baru-baru ini.

“Dia sudah membuat laporan polis berkaitan insi-den itu dan pegawai penguat kuasa berkenaan juga dipanggil untuk memberikan keterangan,” katanya.

Terdahulu, sebuah portal melaporkan mengenai pendedahan Nur Sajat berkaitan layanan tidak wajar penguat kuasa JAIS terhadapnya dan dia turut dit4han di Pusat T4ahanan Sementara, di Kuala Kubu Bharu pada 6 Januari lalu.

Nur Sajat turut meluahkan rasa k3sal dengan tindakan penguat kuasa berkenaan walaupun dia sudah tampil memberikan kerjasama untuk siasatan pihak JAIS.

Beliau juga mendakwa pihak JAIS seolah-olah melengah-lengahkan urusan surat jaminan dan turut menyebabkan kecederaan serta digari sehingga mengalami b3ngkak di bahagian badan kerana berg3lut untuk mempert4hankan diri.

Dakwa dik4sari: Polis belum dapat rakam percakapan kerana Sajat sibuk, tak sihat

Di sebalik dakwaan dik4sari membabitkan sebuah jabatan agama, polis berkata masih belum mendapat kerjasama personaliti Nur Sajat itu.

Setakat tengah hari ini, Pemangku Ketua Polis Selangor Arjunaidi Mohamed berkata pihaknya sedang mendapatkan Sajat sebagai pengadu untuk dirakam percakapannya.

“Kita belum dapat cerita dari pengadu. Hingga ke hari ini percakapan belum dapat dirakam.

“Alasan tidak sihat dan sibuk,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Adakah aku k4fir?’

Sementara itu, pada perkongsian di Insta Story pula, Sajat mengeluh berkaitan dakwaan layanan diterimanya.

“Adakah aku seorang kafir? Seorang yang tak layak memeluk Islam dan berbuat baik dalam agamaku.

“Aku selalu bersedekah, tetapi kerana pakaianku adalah wanita, aku dihukum agamaku kerana cara penyampaianku adalah salah, aku memakai tudung dan jubah,” katanya.

“Kena soal dan gari di dunia is nothing compared to disoal dan g4ri di sana” – Caprice Minta Sajat Bert4ubat

Caprice yang sering mengulas tentang berita terkini yang berlaku di negara kita juga tak terlepas dari bercakap tentang isu Sajat ini.

Menerusi Instagram peribadinya, Caprice memulakan ulasannya dengan mengatakan nasihatnya ini bukan sahaja untuk Nur Sajat tapi juga untuk semua rakyat Malaysia dan dirinya juga.

Tak semestinya kita buat benda baik, bersedekah ke, spend time dengan tahfiz ke, tak semestinya boleh tutup benda j4hat yang kita buat.”

Kata Caprice, ada antara kita yang beruntung kerana benda-benda jahat yang kita buat tak boleh dilihat oleh pihak berkuasa mahu pun orang luar namun tambahnya lagi, walaupun kita tak disoal di sini tapi kita pasti akan disoal di sana.

Tak cukup dengan itu, Caprice juga berkata selama ini, Sajat sering mempr0vok sejak dari isu umrah dan memuat naik semua perkara yang dia lakukan dengan memberikan contoh seperti orang mer0mpak bank dan bagitahu orang di media sosial.

Katanya, bila berbuat demikian, lambat laun pasti akan kena tangkap tambah lagi kita sebagai orang Islam dan Malaysia juga ada undang-undang syariah.

Kena soal dan gari di dunia is nothing compared to kena soal dan kena gari di akh-irat. Bert4ubatlah.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*