Video Pelakon drama pendek YouTube did4kwa di mahk4mah buat laporan palsu dir0g0l

KOTA BHARU – Seorang pelakon drama pendek di YouTube didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas dua pertudvhan pemerasan sehingga mendatangkan ketakutan kepada seorang lelaki dan membuat laporan p4lsu mengenai kejadian rog0l yang berlaku terhadapnya pada Disember lalu.

Tertuduh, Nor Hafizah Shamsuddin,31, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertudvhan terhadapnya dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Majistret Mohamad Ibrahim Mohammad Ghulam.

Mengikut pertudvhan pertama, tertvduh didakwa melakukan pemerasan kepada seorang lelaki berusia 29 tahun sehingga mendatangkan ketakvtan sesuatu benc4na iaitu akan melaporkan kepada polis bahawa lelaki itu telah merog0lnya.

Kesalahan itu dilakukan di sebuah restoran nasi kukus di Taman Bendahara, Pengkalan Chepa di sini kira-kira pukul 3 petang pada 19 Disember tahun lalu.

Nor Hafizah did4kwa mengikut Seksyen 385 Kanun Kes3ksaan yang memperuntukkan hukvman penj4ra maksimum tujuh tahun atau d3nda atau seb4t atau mana-mana dua daripada hukvman itu jika sabit kes4lahan.

Bagi pertudvhan kedua, tertvduh didakwa telah memberikan maklumat p4lsu kepada anggota polis bahawa dia telah dir0gol oleh lelaki sama dan seorang lagi lelaki berusia 21 tahun dengan niat agar mereka dikenakan tindakan.

Kesalahan itu dilakukan olehnya di kaunter Balai Polis Kubang Kerian kira-kira pukul 12.08 malam pada 20 Disember lalu.

Bagi kesalahan itu, Nor Hafiza didakwa mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaaan yang memperuntukkan hukvman penj4ra sehingga enam bulan atau d3nda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

 

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Sharifah Amirda Shasha Amir Shariffuddin manakala tertvduh diwakili peguam, Riduan Ismail.

Mahkamah membenarkan ikat jamin sebanyak RM2,500 untuk pertuduhan pertama dan RM1,000 bagi pertvduhan kedua masing-masing dengan seorang penjamin.

Mahkamah turut menetapkan tarikh 21 Februari depan sebagai sebutan semula kes.

Video

 

Tertuduh membayar ikat jamin yang ditetapkan oleh mahkamah.-K! ONLINE

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*