Kil4ng Vaksln C0vld-19 Terbesar Dunia Terb4kar, 5 Orang Dilap0rkan Mavt
Semalam, sebuah kilng pembuat vaksln terbesar di dunia iaitu Institut Serum India, di Mumbai telah terbkar. Susulan daripada inslden tersebut, penghasilan vaksln C0vld-19 di premis berkenaan tidak terjej4s.

Lima orang terk0rban

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif institut berkenaan, seramai lima orang dilaporkan mavt setakat ini, ketika kerja memdamkan apl masih diteruskan.

Kebkaran ini tidak akan menjej4skan penghasilan vaksln C0VlD-19. Kami tiada maklumat lanjut, sama ada berhubung tahap kebkaran atau sekiranya terdapat individu terper4ngkap.

 

Jelas beliau lagi, institut tersebut merupakan satu-satunya kilang yang menghasilkan jutaan d0s vaksln cor0navlrus Covlshield yang dibangunkan oleh AstraZeneca dan Universiti Oxford.

Terdahulu, viral beberapa video mengenai keadaan semasa kilng tersebut. Asp tebal juga turut kelihatan di udara di kawasan berkenaan. Menurut pegawai b0mba tempatan pula, tujuh jentera telah dikerahkan ke lokasi kebkaran sebaik sahaja mereka memperoleh maklumat.

India luluskan dua vaksln

Terdahulu, pihak berkuasa India melulvskan dua vaksin, iaitu Covlshield dan Covaxln yang dihasilkan oleh dua kilang tempatan.

India juga merupakan negara yang memulakan pengagihan vaksln terbesar di dunia dan diramalkan seramai 300 juta penduduk negara berkenaan akan disuntlk menjelng Julai tahun ini.

Selain India, beberapa negara lain turut bergantvng pada Institut Serum India selaku pembuat vaksln terbesar dunia dari segi jumlah pengeluaran, bagi membekalkan vaksln kepada mereka.

Sumber: Evening Standard

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*