Saya Pakai Tutup Aur4t. Ada Ke Mana-Mana Surah AI-Quran Kata Baju Kurung Ini Milik Wanita – Sajad

Rabu lepas, usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajad mengaku tidak bersa-Iah di Mhkamah Tinggi Syariah Shah Alam, 6 Januari lalu, atas tudvhan sebagai seorang lelaki berpakaian menyerupai wanita pada 2018 lalu.

Menurut sumber, Muhammad Sajjad, 36, membuat pengakuan itu selepas pertudu-han dibaca di hadapan Hakim Syarie, Mohammad Khalid Shaee aka Shaii.

Mengikut pertudu-han, dia sebagai seorang lelaki didkwa melakukan kesaI-ahan itu sehingga menyebabkan Islam dipandang h1na.

Difahamkan kjdian didkwa dilakukan ketika majlis bacaan Yasin dan solat hajat di premis kecantikannya di Alam Avenue 2, Jalan Serai Wangi di sini pada jam 7.30 malam, 23 Februari 2018 lalu.

Pertudu-han dibuat mengikut Sksyen 10(a) Enkmen Jnyah Syar1ah (Selangor) 1995 yang membawa hkvman denda tidak lebih RM5,000 atau pnjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya, jika sab1t kes4Iahan.

Kes itu dikendalikan oleh Timbalan Pendkwa Syarie, Atras Mohd Zain.

Muhammad Sajjad kemudiannya dibebaskan dengan jaminan sebanyak RM3,000 dan mhkamah menetapkan 23 Februari depan untuk sebutan semula kes.

Sebelum ini satu rakaman video tular di laman sosial, memaparkan Nur Sajad menangis dalam keadaan berga-ri.

Nur Sajad menerusi Instagram miliknya mendkwa, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) seakan melengah-lengahkan urusan surat jaminan dan turut menyebabkan keced3raan kepadanya ketika proses si4satan dijalankan di Ibu Pejabat JAIS di sini.

Dia turut mendkwa, dilayan dengan bvruk dan digari sehingga mengalami beng-kak di bahagian badan kerana bergeIvt untuk memperthankan diri walaupun sudah tampil memberikan kerjasama untuk s1asatan pihak JAIS.

Dalam pada itu, JAIS mengesahkan pihaknya menjalankan s1asatan terhadap Muhammad Sajad.

S4Iah ke pakai baju kurung?

Sementara itu, dalam perkongsian di Intagram sehari sebelum didkwa di mhkamah, Sajad dilihat telah memuatnaik status yang merujuk kepada pertudu-han ke atasnya.

Sajad telah meluahkan rasa tidak puas hati beliau apabila dikrit1k orang ramai yang membuat Iaporan terhadapnya kerana berpaka1an seperti wanita.

” Buat kebaikan pada agama, terus kata kita sa-Iah pakai perempuan.

” Ada ker mana mana surah aI-Qur4n mengatakan baju kurung ini milik wanita?

” Saya pakai tutup aur4t.. cer bagi tahu mana surah mengatakan yang baju kurung itu milik wanita?

” Yang saya tahu wanita harus menutup aur4t nya.. tak ada pun element tentang fashion dalam surah…kalau saya sa-Iah saya minta maaf..sebab itu yang saya tahu dalam surah..

” Selanjutnya boleh minta (pihak) berwajib ulaskan.. kecoh sangat bila bagi sedekah pakai baju kurung semua nampak sa-Iah!!!

” Korang tu pi masukkan daging lembu tanpa tahu status halal atau har4m mcm mana??

” Berzaman kami makan benda tak tahu statusnya!! Sebab apa?? Korang fikir sendiri!!

” Korang jgn judge orang.. korang yang berserban pun kuat mel#wat orang kat madrasah…tu lagi HAR4M!” tulis Sajad

Soalan Sajad itu bagaimanapun tidak dapat dijawab warganet kerana beliau telah menutup ruangan komen. Namun yang pasti, semua tidak akan bersetuju dengan Sajad.

Sumber:s1narharian dan IG Sajad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*