Cikgu ni hanya berbasikal, kereta kena tarik dan suami hilang kerja kerana str0k

Kisah seorang guru yang sgt menyedihkan apabila semuanya terpaksa dilakukan sorang diri…

Ketika mentari senja sedang berlabuh, aku dan teman2 tgh berkemas utk menutupi peniagaan ikan kami..

Terlihat seorang wanita sedang mengayuh basikal dan menggalas bag seperti bag sekolah…

Sering kali kami lihat wanita ini kayuh basikal, kadang kala bawa anak kecil…

Pernah ketika hujan pun dia redah dgn basikal nya…

Ternampak beliau singgah beli kuih di sebelah gerai kami…

Tergerak hati nak berikan sedikit ikan pd nya…

Kawan aku pergi berjumpa dan panggil wanita itu sambil aku isikan ikan dlm plastik…

Ketika wanita itu datang ke gerai kami, sempat juga sembang.

Dan bertanya beliau dari mana nak ke mana sebab selalu nampak dia naik basikal.

Kata nya “ini je kenderaan yg dia ada…kereta dah kena tarik…

Suami dah tak berkerja, s4kit stroke OKU dan beliau mempunyai 6 org anak…

Beliau bertugas sebagai seorang guru di sebuah sekolah rendah…kadang kala gi kerja tumpang org atau naik grab”…

Aku dan rakan tak sanggup nak dgr citer wanita itu lg…

Terus kami bungkuskan ikan dan ketam dan berikan pd wanita itu…beliau rasa terharu, nung…

Aku cuba menahan air mataku dari keluar..ku lihat rakan2 ku juga bergenang air mata.

Hinggakan kami terfikir nak maklumkan pd UEL atau insan yg berada agar dpt sumbangkan motorsikal pd guru yg diberikan ujian dan dugaan hidup ini…Insyallah.

 

Antara komen komen netizen

Sumber Bawal Adijuma Merah

Be the first to comment on "Cikgu ni hanya berbasikal, kereta kena tarik dan suami hilang kerja kerana str0k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*