Terbongkar akhirnya ibu arwh Amir bukan pesakit mental, tapi pernah jalani rawatan pakar psikiatri

Melaka: Polis mengesahkan ibu kandung kepada kanak-kanak berusia tujuh tahun yang menin.ggal dunia dipercayai di.der4a, kelmarin pernah mendapatkan rawatan pakar psikiatri.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman berkata, suspek berusia 32 tahun itu bagaimanapun hanya mendapatkan rawatan biasa dan bukan disahkan sebagai pesakit mental.

“Ya, suspek pernah mendapatkan rawatan, tetapi sudah lama iaitu pada 2019 dan rawatan itu diterima di Hospital Melaka, namun hanya rawatan biasa yang mana wanita itu tidaklah (mental) seperti didakwa,” katanya.

Semalam sepasang suami isteri yang disyaki men.d3ra dan mem.bu.nvuh kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun di Taman Krubong Jaya dire.man tujuh hari sehingga 5 Februari ini bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Perintah re.man terhadap sus..pek dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Ayer Keroh, Mohd Anuar Ostadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang kelmarin, mangsa ditemukan le..mas dalam tong air setinggi 60.9 sentimeter di rumah berkenaan dengan terdapat beberapa kesan ke3.ce.der44n di beberapa bahagian badan.

Sementara itu, Mohd Sukri menggesa pengguna media sosial untuk menghentikan segala bentuk spekulasi yang boleh mengelirukan masyarakat, sekali gus mengganggu siasatan pihak berkuasa.

Katanya, masyarakat sepatutnya menilai sesuatu kes j3.nayah menurut kaca mata keadilan sebenar dan bukannya membuat andaian serta spekulasi yang mencacatkan sistem keadilan j3.nayah, seterusnya menimbulkan fitn4h kepada sistem pentadbiran keadilan jenayah.

“Serah saja kepada polis untuk menjalankan siasatan dan polis akan memastikan siasatan dijalankan mengikut undang-undang serta kuasa yang diberikan dengan telus, adil dan amanah,” katanya.

Jiran Sebelah Pula Tampil Beritahu Apa Yg Dia Kerap Dengar Dari Rumah Adik Amir

Jiran berhampiran rumah kanak-kanak berusia tujuh tahun yang menlnggal dunia dipercayai akibat did.era oleh ibu kandung dan ayah tirinya mend.akwa, dia kerap mendengar tangisan kanak-kanak dari rumah keluarga berkenaan.

Ketika tinjauan di Taman Krubong Jaya, di sini, seorang suri rumah berusia 43 tahun yang enggan namanya didedahkan berkata, dia terkejut apabila dimaklumkan anak kedua dari empat beradik itu telah mengadap ilahi.

“Sebelum ini selalu juga lah dengar suara empat beradik ini menangls, tetapi saya tidak meng.esyaki apa-apa memandangkan saya pun ada anak kecil dan tablat (menangls) itu saya anggap biasa.

Tetapi semalam apabila nampak ada ambulan datang, saya terus bergegas ke luar rumah dan diberitahu oleh ayah tlri m.angsa bahawa anaknya telah menlnggal dunia aklbat l.emas. Saya juga nampak ibu m.angsa duduk di atas sofa sambil menangls.

“Saya sempat bertanya kepada pasukan paramedlk yang hadir apa sedang berlaku, dan s.alah seorang daripada mereka, tak pasti sama ada doktor atau pegawai perubatan, maklumkan kanak-kanak itu sebenarnya sudah lama menlnggal dunia,” katanya ketika ditemui di kediamannya di sini hari ini.

Terdahulu, dilaporkan pasangan suami isteri itu dir.eman tujuh hari selepas dipercayai mend.era kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun sehingga menlnggal dunia dalam kejadlan di Taman Krubong Jaya petang semalam.

Dalam kejadlan kira-kira jam 4 petang Jumaat itu, pihak polis menerima panggilan daripada bapa tlri m.angsa mengatakan anaknya itu l.emas dalam tong air setinggi 60.9 sentimeter di rumah berkenaan.

Slasatan pihak polis bagaimanapun mendapati, hasil pemeriksaan flzikal terhadapnya menemui kesan l.ebam dan kec.ederaan di beberapa anggota badan, sebelum kanak-kanak itu dibawa ke Jabatan Perubatan F0rensik, H0spital Melaka untuk bedah slasat bagi mengetahui p.unca kematlan.

Sementara itu, seorang lagi jiran berusia 47 tahun yang enggan dikenali berkongsi cerita bahawa anak-anaknya sering terlihat kanak-kanak itu termenung sendirian, malah gambarnya juga sempat dirakam.

“Anak saya semua dah besar-besar dan sukakan budak-budak, ada sekali tu m.angsa ni sedang termenung di sebalik jeriji besi di bahagian hadapan rumah kami dan anak saya ambil gambarnya.

“Anak saya cuba lambai dan ajak bersembang, tetapi dia tidak membalas dan terus masuk ke dalam rumah, itu sahaja. Malah dengan ibu bapanya juga kami jarang bersembang,” katanya.

Sebelum ini, kisah kanak-kanak itu pernah tular pada Oktober tahun lalu apabila keluarga angkatnya yang menjaganya sejak bayi terpaksa menyerahkan semula kanak-kanak itu kepada ibu kandungnya.

Kisah itu dikongsikan menerusi satu klip video di laman Facebook yang menunjukkan ibu angkat dan keluarganya menangls teresak-esak ketika memeluk kanak-kanak lelaki berkenaan sebelum diserahkan kepada ibu kandungnya.

Sumber Hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*