Adibah Noor dituduh sengaja cari salah ‘public figure’ guna bahasa Inggeris supaya viral, tapi sebenarnya ini sebab Adibah Noor buat macam tu

TINDAKAN penyanyi dan pelakon Adibah Noor menegur kesilapan sebutan bahasa Inggeris selebriti, personaliti televisyen dan tokoh politik mengundang rasa kurang senang segelintir pihak.

Ada dalam kalangan netizen melahirkan rasa meluat dan menyampah kerana menyifatkan Adibah terlalu berlebihan dan sengaja mencari kesalahan orang berpengaruh hanya untuk popular.

Bagaimanapun menurut Adibah, 51, kata-kata berkenaan tidak akan mematahkan niatnya untuk mendidik orang ramai dalam memperbaiki sebutan bahasa Inggeris.

“Saya menggunakan contoh (kesalahan) figura popular supaya ia viral. Ia bukan untuk saya jadi popular atau nak jana pendapatan kerana tak ada job, tapi saya suka ia viral ia teguran itu jadi lebih luas.

“Kalau nak kata saya ambil kesempatan, jawapannya… mungkin. Tapi tujuan dan niat saya adalah untuk berkongsi apa yang saya tahu, memperbetulkan sebutan dan bukan nak jatuhkan sesiapa,” katanya ketika dihubungi mStar.

Isu ini timbul selepas Adibah menegur satu perkataan daripada ucapan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Rina menjadi perbualan hangat netizen di media sosial kerana dilihat kekok memberi ucapan dalam bahasa Inggeris menerusi satu persidangan Suruhanjaya Pembangunan Sosial (CSocD59), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi sesi ke-59.

Penyanyi lagu Terlalu Istimewa itu sebelum ini pernah menegur pembaca berita TV3, Ramzan Mohd Saufi dan penyanyi Haqiem Rusli.

Mengulas lanjut tentang teguran terhadap Rina, Adibah berkata dia faham mengapa ia mencetuskan perdebatan ramai.

“Mungkin golongan ini tersentap kerana YB Rina adalah ahli politik dan mempunyai penyokong tertentu… saya minta maaf kalau ada yang tersinggung.

“Tapi kalau ikutkan hati, saya nak betulkan seluruh ucapan itu. Tapi sebagai bekas guru bahasa Inggeris, ucapannya yang lain itu masih boleh diterima, kalau tutup mata boleh faham.

“Saya akur dan sedia maklum kita (rakyat Malaysia) bukan penutur bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama,” katanya.

Tambah Adibah dia akan terus menegur secara terbuka sesiapa sahaja yang melakukan kesilapan sebutan bahasa Inggeris untuk dipelajari ramai.

“Kecaman adalah sesuatu yang berlaku tiap-tiap hari dalam kehidupan saya yang bekerja dalam bidang ini, saya menerimanya dengan hati terbuka.

“Saya akan terus buat content begini sekiranya rasa terpanggil untuk buat dan bukannya hari-hari pun, kadang-kadang je,” katanya.

Selepas pembaca berita TV3, kali ini Adibah Noor betulkan ‘pronunciation’ Rina Harun pula – “Mari kita belajar menyebut perkataan doubt”

MENYEDARI kesilapan bahasa Inggeris Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat iaitu Datuk Seri Rina Harun, pelakon Adibah Noor mengambil inisiatif memperbetulkan semula cara sebutan bagi perkataan itu.

Menerusi Twitter, Adibah memuat naik video cara sebutan atau pronunciation yang betul bertujuan untuk berkongsi ilmu dengan pengikutnya di laman tersebut

“Saya akui, penulis skrip (ucapan Rina) sangat bagus dan saya harap saya dapat membacanya sendiri.

“Apa-apa pun, mari kita belajar menyebut perkataan ini, doubt (keraguan). Saya dah pernah buat video tentang ini tapi mungkin anda dah lupa.

“Jadi cara nak sebutnya (doubt) hilangkan bunyi ‘b’ bukan, dup, daob, dib tapi d-out,” tulisnya beserta tanda pagar atau hashtag ‘betulkan yang biasa’ dan ‘biasakan yang betul’.

Perkongsian penyanyi lagu Terlalu Istimewa, itu menerima hampir 9,000 retweet dan lebih 12,000 tanda suka.

Penyampaian dan sebutan bahasa Inggeris Rina Harun menjadi topik perbualan netizen di media sosial.

Pada Khamis lalu, Rina menjadi perbualan hangat netizen di media sosial kerana dilihat kekok memberi ucapan dalam bahasa Inggeris menerusi satu persidangan Suruhanjaya Pembangunan Sosial (CSocD59), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi sesi ke-59.

Untuk rekod Rina mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Datok Keramat 1, Kuala Lumpur sebelum melanjutkan persekolahan di Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru.

Rina memiliki Diploma dalam Pengajian Perbankan Universiti Teknologi Mara serta Ijazah Perbankan dan Kewangan dari Universiti Northwood, Michigan, Amerika Syarikat.

Bukan itu sahaja, nama Rina Harun turut trending di Twitter kerana penampilan baharu yang dilihat semakin kurus dan bergaya.

Penampilan Ahli Parlimen Titiwangsa ini dilihat seakan-akan model selepas memperagakan busana baju kurung klasik pereka fesyen terkenal Man Kajang.

Sumber Mstar

Be the first to comment on "Adibah Noor dituduh sengaja cari salah ‘public figure’ guna bahasa Inggeris supaya viral, tapi sebenarnya ini sebab Adibah Noor buat macam tu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*