PDRM Dah Pergi Rumah Nak Cari Brader Yg Murt4adkan Gadis Beragama Islam Sampai Ketua Polis Johor Sendiri Beritahu Apa Yang Mereka Jumpa

Sejak semalam tular di media sosial mengenai seorang individu yang tidak dikenali memuat naik video dan bercakap bahasa Tamil menda.kwa mengahwini wanita Islam dan telah m.urtad.

Video yang dimaksudkan itu dimuat naik di sebuah saluran Youtube, memaparkan seorang lelaki bukan Islam mengaku mem.urtadkan seorang wanita Islam sebelum mengahwininya.

Lelaki itu turut memberitahu, cara untuk lelaki bukan Islam mengahwini wanita Islam adalah dengan menukarkan agama mereka di negara lain seperti Indonesia, Singapura atau India terlebih dahulu.

Di media sosial, video dalam bahasa Tamil itu tersebar dan disertakan dengan sari kata bahasa Melayu.

Bagaimanapun, semakan di saluran Youtube itu mendapati isteri lelaki berkenaan ada memuat naik satu video permohonan maaf. Lelaki itu turut memuat naik video permohonan maaf di saluran yang sama.

Dalam video tersebut, wanita berkenaan mengaku dia sebenarnya bukanlah warganegara Malaysia, tetapi warganegara Indonesia.

Dia juga berkata video yang dibuat suaminya sebelum itu bukanlah ditujukan untuk warganegara Malaysia beragama Islam.

Ayah Rani Buat Lap0ran Polis

Berdasarkan la.poran polis, Abdul Rani berkata video itu memberikan gambaran seolah-olah mudah untuk m.urtad, selain beberapa kenyataan yang dianggap mengh.ina agama Islam.

Kata Abdul Rani, tujuan dia membuat lap.oran polis adalah bagi menggesa Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Ko.munikasi dan Multi.media Malaysia, Jakim dan majlis agama islam negeri untuk menyiasat perkara berkenaan sehingga ke akar umbi.

Bagaimanapun, Abdul Rani mene.gah keras masyarakat Islam daripada mengambil ti.ndakan sendiri, sebaliknya menyerahkan kepada pihak polis untuk meny.iasat.

“Kepada rakyat Malaysia, jangan kamu mengambil t.indakan sendiri nak apa-apakan dia, nak cari dia. Tak payah. Itu kerja polis. Biarlah polis yang mengambil tindakan.

“Jangan sesekali kita nak jadi hero, nak pergi rumah dia ke, nak k.utip dia ke, itu s.alah! Itu tak betul. Dah jadi k.es lain,” tegasnya.

Kenyataan Dari Polis Johor

 

 

Polis Johor mengesahkan melakukan pemeriksaan ke atas kediaman keluarga seorang lelaki berbangsa India yang didakwa memurtadkan wanita Islam menerusi satu video tular sejak semalam.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, dalam kejadian pada pukul 9.30 malam itu bagaimanapun tiada tangkapan dilakukan berikutan lelaki terbabit tiada di premis di Perjiranan Dato’ Onn di sini.

“Hasil maklumat daripada orang awam, polis berjaya mengawal keadaan di perjiranan terbabit selepas sekumpulan orang awam berkumpul untuk menyerbu premis terbabit.

“Suspek yang berusia 29 tahun yang sudah dikenal pasti dan tiada di premis berkenaan, rumah itu hanya didiami ayah serta kakaknya,”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Ayob Khan berkata, kes video tular itu disiasat Unit Je.n4yah Terkelas (USJT), Bukit Aman.

Jelasnya, k3s disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta H4.sutan 1948, Seksyen 298 serta Seksyen 505(C) Ka.nun K3s3k.saan.

Terdahulu, tular satu video berdurasi tiga minit 26 saat memaparkan seorang lelaki berbangsa India yang mengaku telah memurtadkan wanita Islam menggunakan laman sosial facebook

Kredit : MalaysiaKini/PolisJohor

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*