Selepas Tular Video Simbah Air Solat Hajat Dekat Kereta Baru, Ini Yang Usahawan Itu Dapat

Amalan bacaan Yasin dan s0lat hajat bagi melancarkan sesuatu majlis atau mem.ohon diberikan kemudahan dalam menjalankan sesuatu perkara sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat bera.gama Islam.

Namun ada juga yang terlalu bergan.tung kepada a.malan tersebut hingga boleh mengakibatkan penyele.wengan akidah.

Sebelum ini dilihat ada beberapa individu di laman sosial Facebook berk.ongsi a.malan mereka membersihkan kenderaan yang baru dibeli menggunakan air bacaan Yasin atau air s0lat hajat.

USAHAWAN JIRUS AIR SOLAT HAJAT PADA KERETA BARU

Langkah tersebut k0nonnya dipercayai boleh mengel.akkan daripada perkara b.uruk seperti kem.alangan atau kecu.rian berlaku kepada kenderaan yang baru dibeli itu.

“Tiap kali hbsband beli motor atau kereta memang mandikan dengan air sembhayang hajat. Lepas mandikan, jangan basuh kereta atau motor tu selama tiga hari, (ini) mengelakkan daripada benda-benda yang tak diingini berlaku,” komen seorang netizen.

“Betul, saya pun pernah buat. In sha Allah dilin.dungi daripada benda-benda yang tak diingini,” tambah seorang lagi netizen menyokong a.malan tersebut.

USAHAWAN TERSEBUT DAPAT TEGURAN

Setelah tular di media sosial berkenaan video tiktok seorang usahawan wanita menjirus air solat hajat pada kereta untuk menolak bala, seorang individu bernama Muhamad Rizal Johari telah tampil untuk beri teguran.

Kita tidak disuruh oleh Agama untuk simbah air yasin @air solat hajat utk tolak bala pada kenderaan yg baru dimiliki, tetapi yang disuruh adalah membaca doa naik kenderaan dan doa keluar rumah untuk mohon perlindungan.

Kita tidak boleh praktik ibadah di dalam kehidupan mengikut logik akal kerana Islam adalah agama ilmu tatkala ia mesti dirujuk kepada dalil Al Quran dan Hadith. Bab masuk tandas sekalipun islam ada ajarkan.

Kalau logik akalmu mengatakan kenderaan samada kereta atau motor yang dibeli perlu disimbah dgn air yasin maka bagaimana nak simbah air yasin @ solat hajat pada kenderaan besar kapal terbang, kapal laut dan kapal selam?

Jangan menunding pada pelaku , jangan mencemuh, jangan membodohkan dan jangan cerca, ini adalah salah kita yang kurang sebarkan dakwah (ilmu yg shahih) menyebabkan masih ramai insan yang tak tahu bab ini.

Sumber : AwatttSyeikhh Network Sohor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*