Akhirnya Pos Malaysia Bertindak Menggantung Kerja Posmen Yang Didakwa Mel4stik Seekor Anjing

Baru-baru ini viral satu video berdurasi 21 saat menerusi akaun Facebook Malaysia Independent Animal Rescue (MIAR) yang memaparkan seorang lelaki dengan berpakaian seragam Pos Malaysia bertindak melastik mata seekor anjing peliharaan menggunakan getah di sebuah perumahan di Kluang, Johor.

Ekoran kejadian itu, mata kiri anjing tersebut mengalami kecederaan dan pihak Pos Malaysia sangat kesal atas tindakan yang dilakukan oleh posmen itu.

Sehubungan itu, pihak Pos Malaysia mengambil tindakan segera ke atas posmen berkenaan kerana tindakannya yang tidak berperikemanusiann terhadap anjing itu.

“Kami telah mengenalpasti posmen yang berada dalam video itu dan dia telah digantung kerja sementara menungu hasil siasatan.

Pos Malaysia tidak akan bertolak ansur dengan kesalahan daripada pekerja kami dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan yang tegas termasuklah menamatkan perkhidmatan mereka”

Tidak berakhir di situ, warganet yang juga turut kesal melihat kejadian itu menggesa supaya pihak Pos Malaysia mengambil tindakan tatatertib ke atas posmen berkenaan.

Difahamkan, wakil daripada Pos Malaysia ingin berjumpa dengan pemilik anjing untuk berbincang mengenai hal itu tetapi pemilik anjing tersebut enggan berbuat demikian.

Selepas Tvlar Abang P0smen Lastlk Anjlng Sampai P0s Malaysla Kena Slasat, Ada Satu Lagl Raka man Pula Keluar

PETALING JAYA: Pos Malaysia sedang meny.iasat ad.uan seorang posmen dida.kwa mence.derakan mata seekor an.jing dengan mela.stiknya dari luar pintu pagar sebuah rumah.

“Pos Malaysia sedang menyi.asat kej.adian itu dan akan mengambil t.indakan sewajarnya terhadap posmen itu jika didapati bers.alah,” kata jurucakap Pos Malaysia.

Dalam satu rakaman CCTV selama 21 saat yang dimuat naik ke Facebook “Malaysia lndependent Anlmal R.escue”, seorang lelaki berpakaian seragam Pos Malaysia yang menaiki motosikal melihat seekor a.njing dalam perkarangan rumah pemiliknya.

Lelaki itu kemudiannya menggunakan alat dilihat seperti las.tik untuk mela.stik an.jing itu, yang bergerak ke tempat lain.

Catatan Facebook itu menyatakan mata kiri anjlng itu c.edera. Keja.dian itu did.akwa berlaku di Kluang, Johor pada Isnin. Sebuah kumpulan hak haiwan meny.ifatkan kejad.ian itu “sangat menge.jutkan dan membimb.angkan”, serta menggesa Pos Malaysia mem.ohon maaf kepada keluarga terb.abit dan mengh.ukum pelakunya.

Rajesh Nagarajan daripada kumpulan P.eguam untuk Hak Haiwan berkata, pemilik an.jing itu memaklumkan beliau akan membuat lap.oran polis.

Katanya, Pos Malaysia juga perlu membuat lap.oran polis bagi memastikan pelakunya did.akwa.

Kena Kejar Tu Selalulah

Melalui perkongsian seorang individu di facebook, dia berkongsi pengalaman beliau sendiri ketika berhadapan dengan s.ituasi yang sama.

Kredit : FMT/MukmininTaslam

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Kredit : Goodnews

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*