“Sedut warna biru, svntik warna oren” – Netizen perasan sesuatu semasa PM ditvntik v4ksin, ini penjelasan doktor pakar yang masuk akal

Penggunaan dua jenis j4.rum berbeza ketika pemberian v4k.sin C0.VID-19 kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi perbahasan dalam media sosial sejak semalam.

Malah, ada pihak yang seolah-olah mempersoalkan sama ada benar v4k.sin yang disun.tik di lengan Perdana Menteri pada Pelaksanaan Program Imunisasi C0.VID-19 Kebangsaan semalam.

Kementerian Kesihatan (KKM) dalam satu penjelasan ringkas hari ini, berkata penggunaan dua jenis j4.rum itu berikutan ia mempunyai saiz berbeza untuk fungsi berlainan.

Kenyataan itu menyebut, j4.rum berwarna biru digunakan untuk menyedut cecair v4k.sin dari bebuli bersaiz besar untuk memastikan pengambilan yang lancar.

“Saiz j4.rum merah atau jingga yang lebih kecil digunakan untuk inokulasi bagi memastikan kurang sakit dan lebam.

“Selain itu, penggunaan j4.rum berbeza perlu bagi mengelakkan berlaku pencemaran silang antara pesakit,” katanya.

KKM berkata, apa yang penting isi kandungan v4k.sin yang disedut dari bebuli dan diberikan kepada pesakit tidak berubah.

Semalam, Muhyiddin menjadi individu pertama di negara ini menerima sun.tikan v4k.sin C0.VID-19, Pfizer-BioNTech, sekali gus menandakan bermulanya Program Imunisasi C0.VID-19 Kebangsaan secara rasmi.

Malaysia meletak sasaran mencapai imuniti berkelompok dengan sekurang-kurangnya 80 peratus penduduk dewasa di negara ini menerima v4k.sin.

“Sedut warna biru, svntik warna oren” – Netizen perasan sesuatu semasa PM ditvntik v4ksin, ini penjelasan doktor pakar yang masuk akal

Baru semalam kita menyaksikan Program Imunisasi CO.VID-19 Kebangsaan secara rasmi berlangsung, dan melihat Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi penerima pertama yang disu.ntik.

Pelbagai reaksi daripada rakyat Malaysia dan rata-ratanya mendoakan usaha dari kerajaan ini berjalan lancar dan membuahkan hasil. Bagaimanapun, terdapat juga segelintir rakyat yang mempersoalkan kesahihan s.untikan yang diterima Perdana Menteri.

“Sedut guna p.icagari biru, s.untik pakai p.icagari amber? Adakah proses s.untikan vak.sin CO.VID-19 di Malaysia memang memerlukan dua p.icagari yang berbeza?” ujar warganet yang mempersoalkan isu tersebut.

Begitulah kekeliruan yang muncul dari sesetengah pihak. Dalam pada itu, tidak semua warganet termakan dengan kenyataan itu dan ada juga doktor yang tampil menerangkan prosedur s.untikan v.aksin. Menurut Dr. Fahkrul Radzi, sedut va.ksin menggunakan jarum biru adalah prosedur biasa.

Tidak kira apa warna ja.rum sekali pun, selepas ia digunakan untuk menyedut vak.sin, jarum yang digunakan itu akan dibuang.

Kemudian, untuk s.untikan di lengan pula, jarum baru akan digunakan. Hal ini bertujuan untuk mengekalkan steriliti atau kebersihan jarum yang akan dic.ucuk ke lengan kita.

“Jarum tadi dah cucuk botol, dan dekat botol tu tak tahu ada k.uman apa. Tak bolehlah nak c.ucuk kulit pakai jarum yang c.ucuk botol,” jelas Fahkrul di Twitter.

Tambahnya lagi, saiz jarum yang digunakan untuk menyedut v.aksin juga berbeza dengan saiz jarum yang digunakan untuk menyuntik kita nanti. Jarum s.untikan pada lengan adalah lebih halus berbanding yang digunakan untuk sedut v.aksin.

Jadi anda pilihlah nak kena s.untik dengan jarum mana. Apa yang penting s.untikan v.aksin itu adalah mengikut prosedur bagi menjamin keselamatan penerima.

Sumber Bharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*