“Sedut warna biru, svntik warna oren” – Netizen perasan sesuatu semasa PM ditvntik v4ksin, ini penjelasan doktor pakar yang masuk akal
Baru semalam kita menyaksikan Program Imunisasi CO.VID-19 Kebangsaan secara rasmi berlangsung, dan melihat Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi penerima pertama yang disu.ntik.

Pelbagai reaksi daripada rakyat Malaysia dan rata-ratanya mendoakan usaha dari kerajaan ini berjalan lancar dan membuahkan hasil. Bagaimanapun, terdapat juga segelintir rakyat yang mempersoalkan kesahihan s.untikan yang diterima Perdana Menteri.

“Sedut guna p.icagari biru, s.untik pakai p.icagari amber? Adakah proses s.untikan vak.sin CO.VID-19 di Malaysia memang memerlukan dua p.icagari yang berbeza?” ujar warganet yang mempersoalkan isu tersebut.

Begitulah kekeliruan yang muncul dari sesetengah pihak. Dalam pada itu, tidak semua warganet termakan dengan kenyataan itu dan ada juga doktor yang tampil menerangkan prosedur s.untikan v.aksin. Menurut Dr. Fahkrul Radzi, sedut va.ksin menggunakan jarum biru adalah prosedur biasa.

Tidak kira apa warna ja.rum sekali pun, selepas ia digunakan untuk menyedut vak.sin, jarum yang digunakan itu akan dibuang.

Kemudian, untuk s.untikan di lengan pula, jarum baru akan digunakan. Hal ini bertujuan untuk mengekalkan steriliti atau kebersihan jarum yang akan dic.ucuk ke lengan kita.

“Jarum tadi dah cucuk botol, dan dekat botol tu tak tahu ada k.uman apa. Tak bolehlah nak c.ucuk kulit pakai jarum yang c.ucuk botol,” jelas Fahkrul di Twitter.

Tambahnya lagi, saiz jarum yang digunakan untuk menyedut v.aksin juga berbeza dengan saiz jarum yang digunakan untuk menyuntik kita nanti. Jarum s.untikan pada lengan adalah lebih halus berbanding yang digunakan untuk sedut v.aksin.

Jadi anda pilihlah nak kena s.untik dengan jarum mana. Apa yang penting s.untikan v.aksin itu adalah mengikut prosedur bagi menjamin keselamatan penerima.

Sejarah tercipta, detik-detik PM sebagai individu pertama terima suntikan Pfizer-BioNTech

Putrajaya: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba di Pusat Pemberian Vak.sin Co.vid-19 di Pejabat Kesihatan Daerah Presint 11, 2.30 petang, hari ini untuk menerima suntikan vak.sin Co.vid-19, Pfizer-BioNTech.

Ia menandakan bermulanya Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) di Malaysia.

Turut sama menerima suntikan vak.sin itu ialah Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah yang tiba pada 2 petang.

Semenatara itu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba tiba 2.10 petang dan Menteri Penyelaras PICK yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin tiba 2.20 petang turut hadir.

MUHYIDDIN tiba di Pusat Pemberian Vaksin Covid-19 di Pejabat Kesihatan Daerah Presint 11untuk menerima suntikan vaksin Covid-19. FOTO Mohd Fadli Hamzah

Terdahulu, vak.sin Co.vid-19 tiba di Pusat Pemberian Va.ksin Co.vid-19 di Pejabat Kesihatan Daerah Presint 11 dari Klinik Kesihatan Presint 18, kira-kira 1 tengah hari tadi.

Program tiga fasa ini bakal menyaksikan lebih 500,000 anggota barisan hadapan menerima vak.sin untuk fasa pertama yang akan berlangsung hingga April depan.

Vaksin COVID-19 dibawa keluar dari KK Presint 18 ke PKD Presint 11

[LAPOR LANGSUNG] Sejarah tercipta, PM individu pertama terima suntikan Pfizer-BioNTech

Va.ksin CO.VID-19 yang diberada di Klinik Kesihatan (KK) Presint 18 telah dibawa ke Pusat Kesihatan Daerah (PKD) Putrajaya pada pukul 12.50 tengah hari Rabu.

Vak.sin itu dibawa menggunakan kenderaan Kementerian Kesihatan (KKM) dari KK Presint 18 ke PKD Presint 11 pada jarak sejauh 9.1 kilometer dengan anggaran tempoh perjalanan selama 18 minit.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi individu pertama di negara ini menerima va.ksin Pfizer-BioNTech dalam Program Imunisasi Co.vid-19 Kebangsaan bermula secara rasmi sebentar tadi.

Pelaksanaan program tiga fasa yang diawalkan dua hari berbanding jadual asal pada 26 Februari (Jumaat) itu bakal menyaksikan lebih 500,000 anggota barisan hadapan menerima vak.sin tersebut untuk fasa pertama ini yang akan berlangsung hingga April depan.

Selain Muhyiddin, turut dijadualkan menerima vak.sin itu pada petang ini ialah Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah serta empat lagi warga kerja Kementerian Kesihatan.

Mereka menerima vak.sin tersebut di Klinik Kesihatan Presint 11, Putrajaya yang merupakan antara lebih 500 Pusat Pemberian Vak.sin (PPV) yang telah dikenal pasti di seluruh negara.

Pada Ahad lalu, sebanyak 312,390 dos vak.sin Pfizer-BioNTech dihantar ke negara ini dengan sebahagian diterbangkan ke Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, sementara sebahagian lagi ke Johor.

Vak.sin tersebut dibawa dari Singapura yang merupakan hab pengagihan vaks.in Covid-19 ke negara-negara Asia Pasifik.

Video,

Sumber daripada: Twitter via koolfm

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*