Subhanallah, fenomena hujan ais batu berlaku sebentar tadi kejutkan penduduk, beberapa video sempat dirakam, semoga selamat semuanya

Hujan lebat, ribut petir, banjir kilat dan angin kencang adalah antara fenomena alam yang sering berlaku di negara ini.

Namun, fenomena hujan air batu jarang sekali berlaku di Malaysia sehinggakan apabila ia berlaku, kejadiannya akan mengejutkan banyak pihak.

Terbaru, pada petang ini, penduduk di beberapa kawasan di Cheras gempar seketika apabila tanpa disangka, hujan air batu telah ‘menghentam’ sekitar kediaman mereka.

May be an image of body of water

 

No photo description available.

 

No photo description available.

Beberapa video telah dikongsi di lama sosial Facebook turunnya hujan batu.

Antara komen netizen,

Ini klu kena kepala..pedih woo..dr langit ketulan tu dtg..mesti laju melebihi 300km/j .

nanti geng teori konspirasi masuk komen min .. kita tgk apa plak diorang kata ..

 

Ini beberapa fakta yang disediakan Jabatan Meteorologi Malaysia untuk perlu anda tahu:

Hujan batu yang biasanya berbentuk bulat atau gumpalan ais yang tidak sekata adalah pepejal yang terhasil oleh awan ribut petir (kumulonimbus).

Pada paras ketinggian tertentu, suhu adalah di bawah takat beku dan proses pemeluwapan berlaku pada debu-debu atau partikel-partikel lain yang dikenali sebagai nuklei kondensasi.

Hujan air batu terbentuk ketika arus angin yang kuat membawa bersama titisan air ke lapisan atmosfera yang cukup tinggi untuk titisan air tersebut membeku.

Ketulan air batu terbentuk apabila semakin banyak titisan air membeku lalu menyebabkan saiznya menjadi besar.

Hujan air batu juga berlaku disebabkan ais yang terbentuk dalam awan gagal cair sebelum ia mencecah bumi.

Kebanyakan ribut petir mengandungi air batu tetapi bukan semua ribut petir menyebabkan hujan air batu.

Suhu di bahagian atas ribut petir adalah di bawah takat beku yang menyebabkan air batu terbentuk tetapi kadang kala air batu mencair sebelum ia jatuh ke permukaan bumi.

Keadaan landskap seperti kawasan berbukit juga antara faktor penyebab arus angin menolak lebih kuat titisan air naik ke lapisan atmosfera yang tinggi.

Disebabkan Malaysia beriklim khatulistiwa, dan musim tengkujuh sering melanda negara ini setiap tahun, maka peluang untuk mengalami hujan air batu sebenarnya sangat tinggi.

Jadi, tidak hairanlah jika ia berlaku di negara ini kerana hujan lebat dan ribut petir disertai air batu sebenarnya fenomena biasa dalam musim peralihan monsun.

Hujan batu boleh berlaku tiga kali setahun – Madius

Orang ramai menunjukkan hujan batu yang dikutip semasa ribut di Bukit Jalil 3 Jun lalu. - Foto hsan Pembaca

Fenomena hujan batu yang melanda ibu negara awal bulan ini boleh berlaku dengan kekerapan tiga kali dalam setahun, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Madius Tangau.

Beliau berkata, pada tahun ini, sebanyak dua kejadian hujan batu berlaku di Malaysia, pertama pada Januari lalu di Bukit Jelutong, Shah Alam dan yang terbaru pada 3 Jun di Bukit Jalil, dekat sini.

“Kejadian hujan batu yang melanda negara bukanlah satu fenomena yang luar biasa tetapi ia amat jarang berlaku di negara kita.

“Berdasarkan rekod yang kita ada, ia boleh berlaku dengan kekerapan antara satu hingga tiga kejadian dalam tempoh masa setahun,” katanya.

Fenomena hujan batu terhasil apabila ketulan ais terbentuk dalam awan ribut petir atau awan kumulonimbus, iaitu sumber utama pembentukan hujan ribut petir, disebabkan oleh arus perolakan yang kuat dalam awan itu.

“Hujan batu lazimnya berlaku ketika ribut petir kuat dalam ketinggian awan yang melepasi takat beku hingga mencapai 40,000 kaki,” katanya.

Madius berkata, saiz hujan batu yang terhasil lazimnya adalah antara 5mm atau sebesar biji kacang sehingga 1.5cm iaitu sebesar sebiji guli.

“Kejadian hujan batu ini biasanya berlaku setempat iaitu sekitar kawasan yang berada di bawah awan kumulonimbus. Tempoh kejadian juga agak singkat iaitu hanya lebih kurang 20 minit sahaja,” katanya.

Dalam kejadian hujan batu yang melanda ibu negara pada petang 3 Jun lalu, rekod Stesen Meteorologi Petaling Jaya menunjukkan hujan berukuran 60.2 milimeter serta kelajuan angin mencapai 46.8 kilometer sejam adalah sebab berlakunya fenomena hujan batu itu.

Dalam pada itu, Madius menasihatkan orang ramai yang berdepan kejadian hujan batu atau seumpamanya supaya menjauhi tingkap dan segera berlindung di tempat yang selamat.

“Jika berada di dalam kenderaan, pastikan anda meletak kenderaan (berlindung) di bawah jambatan atau struktur yang kukuh,” katanya

Sumber Bharian/RJ/IRB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*