‘Saya Lihat Tadi Wajah Adik Seperti Tidur, Luahan Sayu Kakak Pekerja Kilang Yg M4ut Rntuhan Jejambat SUKE

” Kira-kira jam 9 malam, seseorang yang memperkenalkan sebagai pegawai poIis menghubungi saya gunakan telefon adik menyatakan adik sudah meninggI dnia,” kata Maslinawati Abdullah.

Adik bongsunya, Nor Hayati Abdullah, 42, adalah seorang daripada dua mgsa m4ut dalam kjdian jambatan Lebuhraya Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) yang dalam pembinaan run.tuh menimpa van pekerja dinaiki lima orang termasuk pemandu ketika melalui Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) pada 5.58 petang semalam.

Menurut Maslinawati, 43, dia balik dari tempat kerja pada 6.30 petang dan mendapat panggilan daripada penyelia adiknya itu pada 7 malam.

” Penyelia adik (panggilan manja Nor Hayati dalam keluarga) menyatakan ada berlaku kmIngan ketika adik dan rakannya dalam perjalanan ke tempat kerja di kilang elektronik di Subang Mewah.

” Dia maklumkan belum tahu lagi situasi sebenar bagaimana.

” Dari semasa ke semasa saya berhubung dengannya selain saya lihat secara langsung di televisyen,” katanya ketika ditemui di Bilik Ma.yat Hospital Canselor Tunku Mukhriz (HCTM) selepas membuat pengecaman jnzah adiknya, malam tadi.

Dia yang ditemani suaminya, Faizal Yusof, 47, menjelaskan pegawai poIis yang menghubunginya meminta ke hospital untuk melakukan pengecaman jnzah.

” Kali terakhir kami berjumpa Ahad lalu di kampung. Terasa sangat kehilangan ini…seperti tak percaya berita ini.

” Saya lihat tadi keadaannya seperti tidur…Insya-Allah, kita sama-sama doakan untuknya,” katanya.

Saya lihat wajah adik seperti tidur'

Beliau berkata, trage.di itu sangat meny.edihkan terutama baru dua tahun lalu kem.atian kakak yang ketiga akibat b.arah pa.yud.ara.

Menurutnya, selepas be.dah sia.sat pada 8 pagi hari ini, jnzah adiknya akan dibawa ke Kampung Jerang Belanga, Sungai Besar untuk dikebumikan.

Katanya, setakat tengah malam tadi, ibunya, Hasmah Sohor, 77, yang kurang sihat masih belum mengetahui cerita sebenar dan berita kem.atian adiknya.

Terdahulu dua wanita pekerja kilang m4ut dalam kjdian run.tuhan jejambat pembinaan Lebuhraya Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) dan menimpa van pekerja dinaiki mereka ketika melalui Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2), pada 5.58 petang, hari ini.

Selain itu, dua lagi rakan mereka serta seorang lelaki yang juga pemandu van itu dilaporkan terselamat dan mengalami keced.eraan.

Ketua Jabatan Sia.satan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Zulkefly Yahya berkata, semua mgsa yang juga rakyat tempatan dilaporkan dalam perjalanan ke tempat kerja.

” Pemandu van itu dapat dibawa keluar pada 8.55 malam manakala penumpang dibawa keluar oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur pada 9.15 malam sehingga 9.27 malam dan berdasarkan laporan awal, semua mgsa dianggarkan berusia antara 30 hingga 45 tahun.

” Mgsa yang terselamat dikejarkan ke Hospital Canselor Tunku Mukhriz (HCTM) untuk menerima rawatan lanjut,” katanya ketika ditemui di lokasi kjdian.

Zulkefly berkata, pemandu treler yang dilaporkan mela.nggar perancah besi berkenaan sudah membuat laporan poIis dan kini berada di Balai Polis Sungai Besi.

Beliau berkata, berdasarkan maklumat awal diterima, pemandu treler yang membawa muatan besi itu didapati tidak membawa muatan berlebihan, malah treler itu turut dikawal kenderaan perondanya.

Sebelum itu, pemaju Lebuhraya SUKE, Projek Lintasan Sungai Besi-Ulu Kelang Sdn Bhd, berkata lori treler berkenaan melan.ggar perancah besi pembinaan Lebuhraya SUKE dan membawa muatan berlebihan.

Sementara itu, Pengarah JBPM Kuala Lumpur Nordin Pauzi berkata, pihaknya masih mengambil langkah berjaga-jaga kemungkinan run.tuhan kedua berlaku.

” Ketika operasi tadi, tiga kren terpaksa digunakan untuk mengangkat struktur yang menimpa van sebelum semua mgsa dikeluarkan,” katanya.

Sumber:hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*