Kalau tadi “F*** Cikgu” ,kali ini buang buku teks pula, mana maruah pelajar zaman sekarang

Astaghfirullahal’aziiiiim… Allahu Robbi, istighfar panjang admin tengok video ni… Ya Robbi, mengapa sampai begitu sekali KEBEB4LAN mu wahai bebudak SPM? Apakah engkau berbangga dapat buang buku teks ke dalam sungai kerana dah habis periksa SPM?

Kesian sungguh dengan bebudak SPM ni, apakah kepada golongan seperti ini yang nak kita wariskan negara tercinta ini? Namun demikian, admin percaya bebudak SPM ni sebenarnya cuba melakukan sesuatu yang berlainan utk menyatakan betapa BELENGGU belajar sudah habis buat mereka.

Dan salah satu caranya ialah berkongsi cara yang unik utk menyatakan kepuasan bila sudah tidak terikat lagi dengan alam persekolahan buat sementara waktu. Mereka mencari keseronokan segera dan berkongsi pengalaman ini di medsos mungkin lebih mudah utk dapat perhatian…

Jom tonton…

Antara komen komen netizen

Che Marliza Izati – Tak tau la buku tu sekadar buku rujukan/nota biasa or mmg buku teks….tp perlu ke buang lam sungai???….nk buat simbolik abis blaja ke apa ni? …panjang lg perjalanan dik oiii 😩…adik2 yg lain jgn tiru aksi ini yer…..nk buat tik tok joget2 buat la tp jgn buat benda x beradab cam ni….doa smoga adik ni insaf lah cpt2…

Puan Zuera – Demi content media sosial, sanggup campak buku macam tu.. Apa ingat abis periksa spm dah besar sangat, dah penuh ilmu kat dada ke? Jauh lagi perjalanan tu..
Biadap… Saman dia sebab buang seuatu kat sungai.. Ingat dah cukup hero la buat content macam ni 🙄 buku pun guna duit mak bapak.. Mak bapak beli buku nak bagi anak pandai.. Dapat anak bebal, di buang nya ilmu.. Small small not die, big big trouble people

Liana Nadia Samsuddin – Membazir,buku tu boleh bagi pada org susah yg ada anak spm taun depan.biadap terhadap ilmu.mcm mana ilmu nak berkat kalau kita tiada hormat pada ilmu.baca mcm mana para ulamak hargai guru & ilmu.bukan buang kitab dlm sungai! dan juga mencemarkan alam sekitar!! Macam mana longkang sungai apa semua tak kotor,kalau ini perangainya! Awak ke yg nak bersihkan sungai tu nanti? Sampah tersumpat apa semua.mcm mana banjir kilat tak menjadi2,kalau semua org buang sampah merata!😡😡😡

Nor Aina – Kalau endingnye begini dik. Baik dari awal jgn sekolah, mak ayah susah payah cari duit bayar yuran. Bila engko dah masuk umur 18tahun ke atas engko kenal la ape itu erti hidup . Akak sekadar pesan ..

Faizal Baharudin – Bezanya bdk2 dlu dgn skg.. Dlu buat jahat pn xde la bodoh mcm ni.. Skg ni kna tunjuk, kena rakam..baru nmpk hebat, ganas.. Bdk2 skg dh la x hensem mcm kami bdk2 80an,90an dlu.. Bebal plak tu.. Apa la nasib dpt generasi mcm ni😑

Wan Amzar Arsyad – Abang nie, dik.. Walaupun dah bertahun tinggal alam persekolahan tapi still banyak buku2 nota masih tersimpan kemas di rumah.. Terlalu sayang nak buang. Byk kenangan dan ilmu dipelajari daripada buku2. Hargailah ia , dik.

Mohd Danial – Zaman lepas spm aku dulu berebut2 nak bagi buku2 kt junior sebab dah habis paper. Punya la respect kita dengan ilmu. Hadis nabi tentang 3 amalan yg pahala nya tidak akan putus, sedekah, anak yg soleh, ilmu yg dimanfaatkan, which is ilmu yg kita pass kepada org2 lain dan dimanfaatkan. Budak2 zaman now siap campak buku dlm sungai terus. Sgt kurang adab.

Mohammad Faris Zakaria – aku dulu buku teks kne beli sdiri.. lps hbs skolah aku sedekahkan buku teks tu kt bdk junior.. skrg dh jd cikgu dh bdk junior tu & mendidik generasi sterusnya.. dgn buku ilmu tu semoga dpt la aku menyemai benih pahala yg berpanjangan..

Syah Akustika – Klau kecam nanti org ckp msa dpn dia kita x thu..tp klau prngai mcm ni,,x ada adab,jd contoh yg x elok pd budak2 lain yg tgok..dia budak yg rosak otak ni..klau berjaya pun jnis yg mkn rasuah…berjaya dlm hdup tp adab x ada..tetap gagal..

Siti Zakiah Abdul Rahim  – Kalau ank aku buat mcm ni.. aku tampo smpai tteleng kepala tu.. sakit pulak hati tgk org baling² buku. Ilmu kot.. pastu ingat mak pak beli buku tu guna bulu kot. Susah payah cr duit nk bg ank bljr. Tp ank jd makin x guna.

Nani Rifhan – Ni la bezanye bdk zaman teknologi dgn bdk zaman tanpa teknologi…bdk2 80an ,90an ambil jgk spm tapi takdela buat mcm2 perangai biadap….

Mohd Aliff Asyraf – Sejahat senakal aku dimasa umo ko dulu dik…aku x penah buang buku² skola yg aku pelajari dulu…aku x penah menghina cikgu² aku dulu dgn menconteng pada baju skola…aku nak tengok sejauh mana ko boleh hidup selepas ni….semoga berjaya la dikau di masa kelak…

Hannah Meirion – Buku spm anak aku masih simpan elok, ada yg bagi kat orang..series aku tak tergamak kot nak buat mcm ni..buku itu ilmu, nak buat sehelai mukasurat pun berperah otak..
Agak2 la adik kalau nak glamer pun demi sebuah content. Biar tak pandai, janji jaga adab.

Tun Art  –  harap masa depan ko cerah la dik.. dpt keje elok, bleh bantu mak ayah.. bleh bantu masyarakat… andai gelap masa depan ko.. ko muhasabah la diri duk bucu katil renung2 apa ksilapan ko masa lalu.. simpan leklok video ni k..

Sumber info roadblock/olahan RJ

Be the first to comment on "Kalau tadi “F*** Cikgu” ,kali ini buang buku teks pula, mana maruah pelajar zaman sekarang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*