Majikan tidak suka `bodyguard` berpuasa bertindak luar kawalan, tak sangka majikan sanggup buat begini kepada mereka smp terpksa buat laporan
KUALA LUMPUR – Seorang ahli perniagaan dicekup polis tidak sampai 24 jam selepas mem.belasah dua pengawal peribadinya kerana berpuasa.

Sus.pek turut di.dakwa mengacu pi.stol dan melakukan ugut.an bu.nuh kepada kedua-dua ma.ngsa itu.

Tindakan lelaki yang bernama Chung itu menyebabkan man.gsa dan rakannya mengalami da.rah beku pada tubuh badan.

Sus.pek dida.kwa telah menyoal pengadu berusia 26 tahun itu dan rakannya ketika berada di sebuah kondominium dengan berkata ”u orang puasa ke”.

Apabila man.gsa dan rakannya menjawab ”ya”, suspek bertindak mena.mpar dan men.getuk kepala mereka dengan telefon bimbit.

Kejadian itu dikatakan berlaku di lobi One KL Condominium Complex, Jalan Pinang di sini pada jam 10 malam, Selasa lalu, kata Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah.

Kata beliau, polis menerima laporan daripada mang.sa sekitar jam 3 pagi hari ini dan kertas sias.atan telah dibuka di bawah Seksyen 323 Ka.nun Kes.eks.aan dan Seks.yen 506 Kan.un Kese.ksa.an.

”Mengikut fakta kes, semasa pengadu (mangsa) bersama kawannya bernama (Azminizam) berada kondominium itu, majikannya bernama Chung yang merupakan susp.ek telah bertanyakan kepada mangsa dan rakannya adakah mereka berdua berpuasa pada hari ini.

“Setelah pengadu memberitahu berpuasa, suspek telah mema.rahi pengadu dan telah men.ampar kepalanya sebelum pengadu bersama rakan sekerjanya mengikut suspek ke rumahnya di Batu Nilam, Klang Selangor,” tambahnya.

Sebaik sahaja tiba di rumah suspek, pengadu dan rakannya telah d.pukul dengan menggunakan sebatang rotan, ditu.mbuk dan dit.endang sambil diac.ukan pisto.l ke arah pengadu.

Akibat kejadian itu, kedua-dua mangsa mengalami leb.am di bahagian belakang badan dan telah mendapat rawatan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Tambah beliau, siasatan awal polis mendapati pengadu dan rakannya bekerja di bawah sebuah syarikat GMP Kaisar Sekuriti Sdn Bhd., yang mana kedua-dua mereka telah dilantik sebagai pengawal rapat (pengawal) kepada suspek yang berusia 43 tahun itu.

Mangsa telah bekerja selama tiga tahun bersama suspek manakala rakannya sejak tujuh tahun lalu.

Mohamad Zainal berkata, kejadian itu berlaku kerana suspek tidak suka kedua-dua mangsa berpuasa pada bulan Ramadan ini dan memaksa mereka untuk tidak berpuasa.

“Apabila pengadu enggan dengan arahan tersebut, suspek tidak puas hati dan telah tampar sebanyak sekali di kepala semasa berada di kondominium itu.

“Lebih menyedihkan lagi, pekerja suspek juga telah mengambil kesempatan memukul pengadu serta rakannya semasa berada di rumah suspek di Batu Nilam Klang dengan menggunakan sebatang rotan sehingga menyebabkan pengadu mendapat keced.eraan leba.m dan mengala.mi da.rah beku.

“Ketika berada di rumahnya, suspek telah merampas sepucuk pist.ol jenis Glock milik rakan pengadu dan telah menga.cukan senjata itu ke arah pengadu sambil membuat ugutan bu.nuh,” ujarnya.

Suspek telah ditangkap sekitar jam 8.20 malam tadi dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi untuk tindakan lanjut.

Sumber MSGazette

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*