Akhirnya, Ini Keputusan Dari Mesyuarat Sidang Khas Bersama MuhylddinYassin. Harap Semua Bersedia Dan Tabah

Semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen), Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, pelaksanaan PKP itu merupakan antara c.adangan yang sedang dipertimbangkan oleh kerajaan.

Takiyuddin berkata, c.adangan itu akan dibincangkan dalam mesyuarat yang melibatkan Perdana Menteri, Majlis Keselamatan Negara (MKN), serta semua Menteri Besar dan Ketua Menteri pada Jumaat.

Menurut beliau, dalam mesyuarat itu juga, MKN perlu memikirkan opsyen yang perlu ada seperti yang dibuat sebelum itu termasuk PKP, P.erintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), P.erintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan P.erintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Tular Poster Sidang Khas

Majlis Keselamatan Negara (MKN) turut mena.fikan mesej tular yang mend.akwa terdapat siaran langsung Perutusan Khas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung s.ituasi C0VID 19 dan P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP), hari ini.

MKN menerusi Telegram meminta orang ramai supaya menghentikan peny.ebaran berita tidak benar itu.

“H.entikan penyebaran berita tidak benar. Tidak pasti, jangan kongsi,” kata MKN pada Jumaat.

Poster berupa gambar Perdana Menteri berserta tulisan Perutusan Khas C0VID 19, pukul 9 malam dimuat naik dalam beberapa platform media sosial sejak pukul 3 petang ini.

Turut dimaklumkan perutusan itu akan disiarkan secara langsung menerusi salurann Astro AWANI, BERNAMA, TV3 dan RTM.

Keputusan Mesyuarat

Mengambil kira perbincangan dan penelitian dalam sidang khas Majlis Kes.elamatan Negara (MKN) pada Jumaat, mesyuarat telah sebulat suara bersetuju mengetatkan lagi pelaksanaan PKP 3.0 yang sedang berk.uatkuasa dengan penambahan s.ekatan yang lebih ketat ke atas s.ektor ek.onomi dan sosial.

“Prosedur operasi standard (SOP) PKP 3.0 sudah diperketatkan, termasuk larangan rentas negeri dan daerah, sekatan bagi aktiviti sosial, sukan serta rekreasi dan persidangan serta mesyuarat secara bersemuka.

“Bagaimanapun, penularan dalam komuniti yang semakin meningkat dan kewujudan varian baharu lebih agresif dengan kadar kebolehjangkitan tinggi, menyebabkan usaha melandaikan lengkung jangkitan mengambil masa lebih panjang,” katanya

Menurut kenyataan media yang dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri, sidang khas yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ini mel.ibatkan kerajaan negeri bagi mengambil kira s.ituasi semasa di negeri masing-masing serta pandangan terhadap usaha untuk mengekang penularan C0vID 19.

Ujar kenyataan itu lagi, bagaimanapun perincian mengenai sekatan tambahan ini akan diumumkan dalam sidang media Menteri Kanan Pertahanan pada esok (Sabtu) 22 Mei 2021.

Kredit : AstroAwani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*