”China? No wonder lah” – MemaIukan Malaysia, Ramai Yg Skit Hati Tengok Tngkah Laku Pengerusi Prasarana Terhadap Wart4wan China

Selain ke4daan m4ngsa-m4ngsa kem4langan tren LRT bert3mbung, pengerusi Prasarana, Dato’ Sri Tajuddin Abdul Rahman turut menjadi buah mulut ramai net1zen di med1a s0sial. Video-video menvnjukkan s1dang med1a ahli parl1men Pasir Salak itu yang menjawab soalan para w4rtawan mendapat perh4tian net1zen.

Antara yang menjadi bu4lan adalah cara beliau menjawab soalan s4lah seorang wart4wan mengapa dia tidak datang ke lok4si kej4dian selepas ia berl4ku. Bukan itu saja, cara Tajuddin berk0munikasi dengan seorang w4rtawan antar4bangsa turut mendapat kr1tikan ramai.

Melalui sebuah video yang v1ral di Twitter, beliau dilihat bertanya dari mana asal wart4wan wanita tersebut. Selepas menjawab dia dari China, resp0n Tajuddin,

Resp0n dan tingk4h l4ku itu membuatkan net1zen berpendapat ianya mem4lukan memandangkan beliau memeg4ng j4watan bes4r dan seharusnya bers1kap lebih profesi0nal. Selain dikatakan tidak se3sitif dengan ke4daan m4ngsa (kerana caranya menjawab s0alan m3dia), ada yang turut berpendapat tingk4h l4kunya itu, bi4dap.

Norman Goh, seorang wart4wan dan pr0duser berkata itu bukanlah cara untuk mel4yan g0longan m3dia. Apatah lagi, wart4wan China dikenali sebagai Gao Mian dari Phoenix TV itu bertanya soalan yang rel3van berkenaan ins1den tren LRT itu. Malah, menurut Norman, Gao Mian patut mendapat perm0honan maaf daripada Pengerusi Prasarana itu.

Sejak kem4langan LRT itu berl4ku dan selepas s1dang m3dia diadakan, nama beliau menjadi s3butan dan dikr1tik kerana beberapa 1su. Antaranya ialah:

  • Hanya memakai face shield, tidak memakai pel1tup muka
  • Cara jawab soalan w4rtawan dengan cara mem3rli dan tidak pr0fesional
  • Cara berk,pmunikasi dengan wart4wan China

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Dang Wangi, ACP Mohammad Zainal Bin Haji Abdullah meng3sahkan pihaknya telah membuka kertas si4satan ke atas beliau berkenaan tidak mem4kai pelitup muka ketika meng4dakan sid4ng m3dia semalam.

Katanya, si4satan dijalankan meng1kut S3ksyen 21A Akt4 Penc3gahan dan Peng4walan Peny4kit Berj4ngkit 1988 (Akt4 342) dan Per4turan 17(1), Per4turan-per4turan Penc3gahan dan Peng4walan Penyak1t Berj4ngkit.

Video,

Video Lebih jelas

Tajuddin akui kesilapan kendali sidang media secara berseloroh – Najib

MGF250521_PRASARANA-TINJAU-STESEN-LRT-KLCC_06

Pengerusi Prasarana Bhd., Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman mengakui kesilapan yang dilakukannya pada sidang media mengenai kema.langan tren Tra.nsit Alira.n Ri.ngan (L.RT), semalam.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh Datuk Seri Najib Razak menerusi hantaran di Facebook dengan memberitahu, Ahli Parlimen Pasir Salak itu meminta maaf kepada wartawan yang hadir pada sidang media itu.

Tajuddin, katanya, turut menerima nasihat dan teguran daripadanya selepas did.akwa mengendalikan sidang media secara berseloroh.

“Sebentar tadi saya telefon Pengerusi Prasarana, Tajuddin Abdul Rahman yang juga merupakan Ahli Parlimen UMNO dan dia boleh agak apa yang saya nak cakap.

“Beliau mengaku buat kesilapan dalam sidang media mengen.ai kemalan.gan L.RT,” katanya menerusi hantaran di laman sosial berkenaan.

Najib memberitahu, selain permohonan maaf Tajuddin turut meminta supaya Prasarana menanggung penuh kos perubatan mangsa-mangsa dalam tragedi itu, selain menaikkan jumlah bantuan kewangan kepada yang terlibat daripada RM1,000 kepada satu angka yang lebih memuaskan.

Malah, katanya, Prasarana juga akan membantu ma.ngsa untuk menuntut pampasan daripada Perkeso serta majikan yang mempunyai insurans swasta bagi pekerja.

Tajuddin turut berjanji akan memastikan maklumat siasatan penuh punca trag.edi tidak disorok atau melindungi sesiapa serta memastikan menambah baik prosedur operasi standard (SOP) kesel.amatan akan dilaksanakan secepat mungkin agar tragedi seumpama itu tidak berulang, kata Najib lagi.

Menurutnya lagi, Tajuddin juga berjanji akan meletak jawatan sebaik sahaja Majlis Kerja Tertinggi UMNO mengarahkan semua ahli UMNO untuk meletak jawatan pada masa yang sesuai seperti mana yang diputuskan pada Perhimpunan Agung UMNO beberapa bulan lepas.

Sumber Malaysian Gazette

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*