Wanita Dakwa Jiran Punya Tambah 2 Inchi Lepas Ambik V4ksin

PELBAGAI mit0s mengenai v4ksin. Yang pasti pengambilan v4ksin tidak hanya mengurangkan gejala se.rius dan kes kem4tian membabitkan j4ngkitan C0VID-19, tetapi bukti terbaharu menunjukkan ia dapat mengurangkan risik0 penul4ran vir.us berj4ngkit itu kepada orang lain.

Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Zamberi Sekawi, berkata penerima v4ksin C0VID-19, masih boleh dij4ngkiti w4bak itu tetapi kuantiti vir.us dalam badan pembawa adalah sedikit sekali gus menyebabkan kadar keb0lehjangkitan atau R naught (Rt), semakin rendah.

Jiran Tambah 2 Inchi

Namun lain pula pengalaman yang diceritakan oleh wanita ini

Dalam video tersebut, wanita tersebut mendakwa jiran kepada jiran dia telah mengalami penambahan ukuran pada alat svlit sebanyak 2 inci. Tidak pasti sama ada perkara tersebut benar-benar berlaku atau beliau hanya sekadar bergurau

Berikut rakaman

Rata-rata netizan agak terkejut dengan pengakuan berani wanita tersebut

Pernah viral cerita ini suatu ketika dahulu,

Kecoh Vaksin COVID-19 Mampu Besarkan Saiz Zakar, Benar Atau Sekadar…

Kecoh Vaksin COVID-19 Mampu Besarkan Saiz Zakar, Benar Atau Sekadar...

Tiada angin tiada ribut, platform Twitter ‘dihujani’ dengan teori berkaitan vaksin COVID-19 yang didakwa mampu membesarkan saiz zakar manusia.

Perkara itu sekali gus menjadi topik ‘hangat’ perbincangan warga maya, malah ada yang mengatakan vaksin tersebut mampu menjadikan zakar lebih besar sehingga tiga inci.

Tambah mengelirukan lagi, terdapat juga jurnal yang mengkaji teori berkenaan.

Walaubagaimanapun, teori tersebut sebenarnya sudah terlebih dahulu tular di Indonesia sekitar Januari lalu.

Menerusi laporan Health Detik, perkara berkenaan sebenarnya merupakan informasi palsu yang cuba disebarkan individu tidak bertanggungjawab.

Perkara itu juga disahkan oleh Agensi Dadah dan Kawalan Makanan Indonesia, Lucia Rizka.

“Ini adalah hoax (penipuan). Mana ada jurnal ilmiah menggunakan bahasa seperti itu,” katanya.

Difahamkan juga, gambar jurnal berkenaan dihasilkan atas tujuan parodi semata-mata.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihat tidak mempercayai mana-mana teori mengelirukan berkaitan vaksin COVID-19.

Sudah lengkap dua d0s v4ksin, selamatkah kita bersalaman dengan orang lain?

SEJAK pandem.ik melanda, kita perlu melakukan penj4rakan sosial dengan menjaga jarak sekurang-kurangnya satu meter dari orang lain.

Selain itu, kita juga tidak disarankan untuk melakukan kontak dengan orang lain seperti bersalaman dan perlu kerap mencuci tangan menggunakan sabun atau pembersih tangan.

Bagaimanapun suntik4n v4ksin C0vid-19 telah membuatkan peraturan norma baharu itu semakin longgar di beberapa negara. Meskipun belum pulih seperti biasa namun ada yang sudah mula menjalani aktiviti di luar rumah selepas mendapatkan vaksin.

Namun persoalannya adakah selamat untuk melakukan sentuhan seperti bersalaman meskipun kita sudah mendapatkan suntikan vaksin?

Suntik4n v4ksin Covid-19 dapat melindungi diri daripada kesan dan gejala teruk sekiranya terdedah kepada vir.us itu.

Ahli pulmonologi dari Cleveland Clinic, Akhil Bindra menjelaskan individu yang sudah mendapatkan vaksin sangat kecil risik0nya terdedah kepada C0vid-19.

“Vaksin dapat memberikan perlindungan terhadap vir.us dengan memperlambatkan penyeb4ran peny4kit,” katanya.

Pusat Pengendalian dan Penceg4han Peny4kit (CDC) juga memaklumkan bahawa mereka yang sudah mendapat suntikan v4ksin lengkap iaitu sebanyak dua dos boleh melakukan aktiviti tanpa perlu memakai pelitup muka atau membuat penjarakan sosial kecuali dalam situasi tertentu.

Kita disarankan untuk terus memakai pelitup muka meskipun sudah menerima vaksin.

Bagaimanapun kata Akhil, itu bukan bererti seseorang boleh menjalani kehidupan sesuka hati tanpa mempedulikan orang lain sebaliknya kita sangat disarankan untuk terus mengamalkan SOP ditetap dalam membendung penularan wabak.

“Jika anda tidak bersedia untuk bersalaman dengan orang lain, jangan buat. Adalah lebih baik terus mengamalkan langkah-langkah keselamatan kerana bukan semua orang sudah mendapat vaksin.

“Apatah lagi sekiranya orang yang anda temui mempunyai tanda-tanda sedang s4kit, jadi lebih baik elakkan,” katanya.

Meskipun sudah mendapat v4ksin, Akhil memberitahu kita masih perlu menjaga kebersihan dengan baik termasuk meneruskan rutin kerap membasuh tangan selain memakai pelitup muka ketika berada di kawasan ses4k.

Apa kata anda? Kogsikan bersama kami

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*