Adakah SaIah Merakam Video Sewaktu Polis Menjalankn Tugas, Jawapan Peguam Ini Buat Ramai Terkejut

“SaIah atau tidak merakam video sewaktu poIis menjalankan tugasnya?”

Mungkin ramai di kalangan kita yang sering melihat rakaman vdeo anggota poIis sedang melaksanakan tugas mereka dan mengambil tndakan terhadap seseorang.

Dalam masa sama kita melihat tiada apa-apa tndakan diambil oleh pihak poIis terbabit dengan hanya membiarkan individu merakam vdeo mereka.

KPN baharu garis tiga fokus utama pimpin pasukan polis - Selangorkini

Justeru ramai tertanya-tanya adakah saIah jika merakam poIis yang sedang melakukan kerja mereka?

Seorang peguam cantik dan terkenal, Nor Zabetha menerusi satu perkongsian di Facebook tampil bercakap mengenai perkara itu dengan memberi penjelasan kepada orang ramai.

Berikut perkongsian beliau;

Aktiviti merakam dan viral telah menjadi kebiasaan sekarang. Secara undang-undangnya saIah atau tidak?

Tidak ada peruntukan undang-undang di Malaysia pun yang tidak membenarkan orang awam merakam video sewaktu pihak berkuasa melaksanakan tugas mereka.

Ini juga seperti yang dinyatakan oleh Presiden Majlis Peguam kepada Media tahun lepas. Linknya saya kongsikan di ruang komen.

Tetapi kita semua maklum bahawa terdapat Sksyn 186 Knun Kesksaan menghalang tugas penjawat awam.

Kalau kita lihat banyak video yang dimuatnaik yang poIis sedar mereka dirakamkan. Misalnya video Jufazli ada satu babak “Terima kasih kerana merakam”.

Pernah sekali dahulu video rakaman antara poIis dan seorang doktor yang berjogging sewaktu PKP 2020. PoIis juga sedar video dirakamkan.

Kita lihat bahawa tiada tindakan dari poIis-poIis ini kerana memang merakam itu bukan menjadi kesaIahan. Itu sebab reaksi mereka begitu.

Yang menjadi kesaIahan adalah menghalang tugasan awam. Dua perkara berbeza.

Misalnya dalam keadaan yang melibatkan kerahsiaan. Bayangkan dalam suatu rampasan ddah oleh poIis selepas menaha.n kenderaan.

Contohnya anda berada ditempat kjdian, anda rakamkan kjdian kejadian dan kelihatan muka suspk dan beberapa perkara lain yang sepatutnya dirahsiakan kerana poIis masih dalam tempoh menyiasat untuk mencari ketua atau geng mereka.

Individu rakam video, ambil gambar polis bertugas boleh disiasat – Bukit Aman – Kuala Lumpur Post

Anda viralkan video rmpasan, tndakan anda boleh jadi menggnggu siasatan dan membocorkan maklumat. Hal sebegini boleh dikira sebagai menggnggu tugasan awam.

Hal merakam ini ada baik burvknya. Baiknya mungkin ada bukti. Burvknya mungkin ada meInggar undang-undang tanpa anda sedari.

Ada juga tempat-tempat tertentu telah pun dinyatakan tidak boleh buat rakaman. Misalnya dibank, di dalam kaunter balai poIis, di kaunter Imigresen dalam lapangan terbang. Hormatilah.

Begitu juga dari sudut sivil, rakaman yang menganggu privasi seseorang. Kalau tidak ada kebenaran rakaman dari tuan punya badan berkenaan insiden memalukan, silap haribulan anda boleh dikenakan sman sivil.

Gunakan telefon dengan bijak. Gunakan media sosial dengan bijak.

Sumber: FB Nor Zabetha

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*