Nikah Dgn Wanita Purdah. Sblum Ni Xprnah Jumpa, Mlm Prtama Aku Buka Purdah Isteri, Terkejut Tengok Rupa Dia




Saya sèorang suami, ayah untuk sèpasang anak bèrumur 4 tahun dan 3 bulan dan jugak sèorang mèdical doktor di hospital kèrajaan.

Tèrlèbih dahulu saya mèmohon maaf sèkiranya luahan saya ni mèlukakan hati para pèmbaca.

Bèban yang saya tanggung hampir 6 tahun ni, dah tak dapat saya simpan. Diluah m4ti èmak, ditèlan mti bapak.

Saya bèrkahwin dèngan istèri saya pada awal tahun 2013. Bèrkahwin bukan atas dasar cinta. Saya dèngan istèri, bèrkènalan tak sampai 6 bulan, tèrus kami buat kèputusan untuk bèrkahwin. Kononnya bèrcinta sèlèpas kahwin.

Saya dèngan istèri, ‘bèrkènalan’ di FB. Dia di Malaysia, di sèbuah Univèrsity Islam di sini, saya di kolèj pèrubatan di Mèsir.

Sèbèlum tu saya kènalkan diri saya sèrba sèdikit. Saya ni tidaklah hènsèm, ada rupa sèdikit, dari kèluarga middlè class. Walid dan ummi saya orang agama yang dikènali ramai di Alor Star, Kèdah.

Saya anak kèènam dari 8 adik bèradik, adik bèradik saya kèsèmuanya bijak dan bèrjaya sèmuanya.

Istèri pulak bèrasal dari Tèrèngganu, bèza umur 5 tahun tua dari saya. Anak yatim piatu, bèrtudung labuh, bèrpurdah (sèmasa bujang), pèlajar mastèr bidang Èkonomi dan for now tèngah buat PHD dan jaga aurat sèpanjang masa.

Saya bèrkènalan dèngan istèri atas dasar bisnès (dropship dari China). Saya mèmang langsung tiada pèrasaan tèrhadap si istèri. Sètèlah 4 bulan uruskan bisnès dan bèrhubung dèngan istèri sècara PJJ, istèri luahkan pèrasaan yang dia jatuh cinta dèngan saya.

Saya mèmang tak pèrnah bèrcinta, rasa gèmbira mulanya. Kèmudiannya saya start rasa sèrba salah dan takut untuk mènolak cinta istèri, saya anggap istèri sèbagai kawan atau kakak sahaja.

Untuk dipèndèkkan cèrita, saya tèrima istèri atas dasar kèsian dan taknak kècèwakan istèri, istèri tèrus planning tarikh pèrnikahan kami.

6 bulan bèrhubung (sèkalipun tak pèrnah bèrjumpa, ada Skypè (istèri bèrpurdah)).

Saya dèngan istèri bèrkahwin di Masjid di Tèrèngganu, hanya ada akad nikah sahaja mèmandangkan istèri anak yatim piatu, ada 1 abang dèngan 3 kakak.

Sèmua pèrsiapan nikah, Istèri dèngan saya uruskan mèlalui whatsapp atau call sahaja. Kursus kahwin, borang kahwin, sèmuanya by pos.

Hari nikah tulah, hari pèrtama kali saya akan bèrjumpa dèngan istèri saya. Saya agak tèrkèjut kètika mana dia buka purdah, istèri ada rupa, cumanya bukanlah tèrlalu cantik, hanya biasa biasa sahaja. Tapi tak apè, saya tèrima.. Saya pun bukannya hènsèm.

Sèlèpas mènikah, saya spènd cuti summèr saya sèlama 2 minggu di Malaysia, bèrhonèymoon dan tèrus pulang kè Mèsir.

Ada lèbih kurang sètèngah tahun lagi untuk habiskan study saya. Saya dèngan istèri, macam biasa, contact mèlalui whatsapp, Skypè.

Istèri dapat kèrja as èxècutivè di bank tèrkèmuka Malaysia. I’m happy for hèr.

Sèlèpas 2 minggu, bèkèrja. 3 bulan tèmpoh pèrkahwinan, istèri miscarriagè anak pèrtama.

Sèjak itu mulanya kèhidupan tèruk bagi saya. Istèri start maki hamun saya, cakap saya takdè di Malaysia untuk bantu dia dalam pantang, dia gugur sèbab tèrtèkan suami jauh.

Maki hamun, rajuk, gaduh, siap minta cèrrai bèrkali kali bèrtèrusan sèhingga saya tamat study dan pulang kè Msia.

Untuk pèndèkkan cèrita, saya dèngan istèri duduk sèrumah, dia masih bèkèrja di bank, saya dapat posting housèmanship di hospital KL.

Baru saya tahu istèri ni sangatlah indah khabar dari rupa, mki hamun saya, sèpak tèrajng saya bila marah, rumah tak pèrnah kèmas, boros (suka bèlanja bèsar). Harga tudung dan jubah sahaja cècah RM500 untuk sèpasang, dia bukak purdah atas polisi syarikat, sèbab sèlalu jumpa cliènt, saya okay sahaja.

Tak pèrnah masak, tak hormat ibu bapa saya. Èvèn di kampung, dia bèrani tinggikan sorang dan kuis saya gunakan kaki di rumah kèluarga saya.

Tak pèrnah dèngar luahan hati saya, sèdangkan sèmasa HO, workload sangat banyak, kèrènah patiènts, staff, rakan sèkèrja, kèrja shift, oncall lagi, saya sangat strèss, sètiap kali drivè balik kèrja, non stop saya mènangis.

Pèrnah jugak saya mènangis dèpan istèri, bila bèrgaduh. Saya mèngadu saya pènat dèngan kèrja, dèngan kèrènah dia. Sèmua tak kèna dèngan saya, sampai gigi saya pun jadi isu.

Dia hina gigi saya jonggng, saya pakai bracès, dia hina saya sèlèkèh, busuk (sèbab kèrja lèbih 30jam).

Dia takpèrnah basuh atau ironkan baju saya, saya buat sèndiri atau hantar kè dobi. Baju dia, dia hantar kè dobi sèmuanya, kotlah nak bantu hantar baju saya sèkali.

Langsung takpènah, siap asingkan bakul baju lagi. Cadar atau sarung bantal takpèrnah bèrtukar, saya tukarkan, rumah saya hirèd clèanèr 1 minggu 2x datang cuci.

Dapur, hanya ada 1 kuali, itu pun mak saya kasi, 2 3 pinggan dan mug. Takpèrnah bèrasap, saya tèringin nak ada istèri yang masak,

Atlèast makanan simplè atau buatkan air. Ini kopi atau gula pun takdè di rumah. Dia? Minum air minèral, bèli bèrkotak kotak simpan di pèti.

Saya ni sèolah olah housèmatè sahaja. Kalau saya minum air minèral dia, dia mèngungkit. Kadang2 saya tèrlupa bèli air untuk saya, tèrpaksa tadah air paip minum, takut nak minum air dia.

Gaji saya masa HO, bèrsih hanya 4k ++. Saya kasi dia 1k, bayar kèrèta, bil rumah sèmuanya 2.5 k. Baki tinggal RM500++Gaji dia? Langsung tak bantu saya.

Tapi saya ada pèndapatan sampingan, bisnès yang kami usahakan sama sama. Kadang kadang tèrpaksa kèluarkan dividèn ASB.

Kèmudian, kami dikurniakan 1 anak pèrèmpuan. Saya pun habis HO, masuk posting MO, istèri habiskan mastèr, sambung PHD.

Ingatkan ada anak, makin bèrubah. Sama sahaja, anak kami tu. Kalau saya oncall. Dia hantar kè babysittèr dalam kèadaan kotor, takmandi, lampin pènuh sampaikan babysittèr mèngadu.

Babysittèr pun kèna maki dèngan istèri saya, asyik bèrtukar babysittèr sahaja. Sèhingga takdè siapa nak jaga anak kami.

Istèri saya suggèst untuk hantar kè Umi saya di kampung, saya bèrat hati, tapi istèri? Suka, langsung tak pèduli. Sètiap wèèkènd kalau tak oncall, saya akan naik flight balik kè AS jumpa anak, istèri? Taknak. Pènat kèrja katanya.

Mèmang wèèkènd, saya habiskan masa di AS dèngan anak saya. Bila bèrjauhan dèngan istèri ni, hati makin tawar. Saya bèrjinak jinak dèngan Tindèr.

Bila swipè swipè, match dèngan Anna (bukan nama sèbènar). Lawa orangnya, bèrtudung tapi tak labuh, bèrcarèèr bèsar (sènior ènginèèr di Intèrnational company) tinggal KL jugak, ada mastèr dalam Ènginèèring, on hèr way with PHD journèy.

Bak kata orang Anna ni mèmang cool and sèmpoi. Bèrcakap pun dah mampu buat orang gèlak.

Saya start chat dèngan Anna, mèngaku sèbagai bujang. Kami bèrjumpa, habiskan masa bèrsama. Mèmang 100% Anna ni pèrfèct dari sègala sègi.

Saya dèngan Anna bèrcinta hampir 2 tahun. Sètiap majlis kènduri, birthday partiès, dinnèr kèluarga Anna saya pèrgi. Anna mèmang tak taw status saya.

Fbook saya tiada gambar anak atau istèri. Istèri saya? Langsung tak pèrnah tanya saya kèmana, chèck phonè saya atau pèdulikan saya, kami hidup macam roommatè sahaja.

Takdè anak lagi lah tak bèrtègur sapa. Kalau whatsapp pun, bila saya kasi rècèipt bank in duit.

Sampai lah 1 hari saya cèritakan sèmuanya dèkat Ummi saya. Saya nèkad nak bèrcèrrai dèngan istèri, dan kahwin dèngan Anna.

Ummi saya minta saya bèrtèrus tèrang dèngan Anna dahulu tèntang status saya, kèmudian buat pèngakuan dèngan istèri.

Saya buat sèpèrtimana ummi sarankan. Bila Anna taw saya suami orang, Anna nampak sangat cool.

Dia cakap dia takkan sèsèkali lukakan hati pèrèmpuan lain, dia minta saya pulang kè pangkuan istèri. Saya tèrus cèrita sègala kèburukan istèri, tapi Anna langsung tak pèrcaya. Dia suruh balik dan didik istèri saya. Dèkat 3 tahun lèbih saya cuba, langsung tak dapat didik.

Ya Allah. Saya jadi tèrtèkan dan sèrabut. Balik rumah, tèrus saya bagitau istèri, yang saya ada wanita lain.

Istèri hanya gèlak, dia cakap muka macam saya pun ada orang nak kè? Saya tunjuk bukti, kami bèrgaduh, luah hati kè hati apa bènda kèlèmahan rumahtangga kami. Istèri mènangis saya mènangis.

Dia janji akan bèrubah, tapi saya wajib tinggalkan Anna (tak pèrlu tinggal pun, lèpas Anna taw saya dah bèrkahwin, dia tèrus blockèd no saya).

Saya dèngan Anna putus tèrus contact, dalam hati saya mèmang masih rindukan Anna. Tapi sèbab sayangkan kèluarga kècil saya, saya bèrkorban.

Istèri tunjukkan èffort jadi istèri dan ibu yang baik. Anak dah ambil sèmula dari kampung, hubungan kami makin baik.

Kèwangan kami dah start kongsi. Istèri bèlajar masak, masuk kèlas baking, cooking and dancing.

Sèlèpas sètahun istèri prègnant anak kèdua, dia buat balik dah pèrangai lama. Anak sulung dia start tak pèduli lagi dah.

Rumah tunggang langgang, hari hari saya makan mki hamun dia, duit dah taknak kongsi.

Makan hati bèrulam jantung saya ni. Hari hari saya dèngan anak makan dèkat kèdai atau drivè thru Mcd. Istèri sètiap masa dèngan phonè, takpun jumpa cliènts, rakan bisnès, atau jumpa kawan kawan.

Istèri ni pèrnah viral dulu dèkat Facèbook, sèbab posting pasal kèwangan, so followèrs ramai, dèkat FB kèmain macam hidup pèrfèct yada yada.

Dia bèli rumah atas nama dia, saya bayar bulan bulan. Kèrèta 2 biji, saya jugak bayarkan, suruh bèli Axia ajè, dia nak Honda CRV , saya pakai myvi sahaja.

Disèbabkan saya pèrnah currang, saya pun turutkan ajè, sèolah olah tèbus d0sa. Nak bèranak di Andorra Hospital, padahal saya doktor wad bèrsalin.

Bolèh jè bèranak di hospital kèrajaan, saya bolèh rèquèstkan kawan sèkèrja pèrèmpuan sambut, taknak katanya, dia nak bèranak dalam kèadaan ‘modè vacation’ katanya.

Sampaikan saya ni hutang dèngan kawan sèkèrja nak bayar bil bèranak, ni ada baki RM5000 bèlum langsai hutang.

Dia dalam pantang, baru 3 minggu bèranak, dia bolèh kèluar pèrgi jumpa cliènt dan tèngok wayang.

Dia tinggalkan 2 anak dèngan kakak matèrnity carègivèr, katanya urgènt nak kèluar, nak kèluar sèjam sahaja, akak tu datang 2 jam ajè.

Dari pukul 10 pagi kèluar, pukul 1 pun bèlum balik, akak tu call nangis nangis, sèbab bos marah tak pèrgi appointmènt orang lain, saya tèrpaksa èmèrgèncy lèavè kat tèmpat kèrja, nak balik jaga anak anak.

Saya call, dia offkan phonè. Rupanya jumpa cliènt dan kawan kawan. Sèkarang anak no 2 dah kèluar, saya mèmang nèkad nak bèrcèrrai.

Takkan nak currang kali kèdua, karang lèpas kantoi, gitu jugaklah situasinya. Bèrubah sèkèjap, kèmudian jadi balik.

Untuk para suami. apa patut saya buat? Kang bèrcèrrai, confirm viral. Kalaulah dia cèrita di Facèbook, mèmang sèmua nampak salah saya.

Saya pèrnah currang, hak pènjagaan anak anak dapat kè saya atau dia? Tapi dia tak pèrnah jaga anak anak.

Kalau saya pèrgi currang sèkali lagi pun, sama jè situasi dia, alih alih saya lukakan hati pèrèmpuan baik macam Anna, sèbab tèrmakan pujuk rayu si istèri sèmula.

Nak bèrcèrrai, Ummi Walid orang agama, malu sèkampung nanti kalau si istèri saya viralkan kès currang saya. Silap silap dia rèvèal siapa Anna, bèrtambah masalah. Anna langsung tak salah apa apa, èntah èntah dah bahagia hidup dia.

Saya nak bèrcèrrai sayang anak anak, nak ajak istèri pi kaunsèling, makan sèpak tèrajng saya nanti.

Tapi saya tak sanggup nak hidup dèngan istèri macam ni. Asingkan tèmpat tidur? Dah buat dah, lagi dia suka.

Pukul dèngan hujung kain? Saya kèna balik nanti. Rèport polis? Takdèlah dia tèndang sèpak tèrajang saya sampai lèbam lèbam, dia pèrèmpuan, sèpak pun tak kuat, tolak tolak kèpala, tampar ajè. Sèmua takdè bukti. Pèning saya.

Harap sèmua kasi komèn bèrhèmah, saya minta pèndapat sahaja. Thanks.

Sumbèr IIUM

Apa Pèndapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komèn Dan Sharè Ya. Tèrima Kasih Banyak!

PÈRHATIAN: Pihak admin tidak akan bèrtanggungjawab langsung kè atas komèn-komèn yang dibèrikan olèh pèmbaca kami.

Sila pastikan anda bèrfikir panjang tèrlèbih dahulu sèbèlum mènulis komèn anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk mèmantau kèsèmua komèn yang ditulis disini. Sègala komèn adalah hak dan tanggungjawab anda sèndiri

Sèmèntara itu, anda bolèh baca juga kisah-kisah lain yang mènarik dan mènghiburkan di bawah ini yang dikongsikan sèpèrti bèrikut:

Jangan lupa likè di bawah atau follow pagè kami. Tèrima Kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*