Sultan Selangor Titah Benarkan Festival Bon Odori, Ini Arahan Sultan Selangor Kepada JAIS

Baru-baru ini, pesta budaya Jepun Festival Bon Odori yang sering diadakan di Malaysia telah mendapat perhatian selepas posternya menggunakan karakter anime memakai hijab tular di media sosial.

Kemudian, Menteri di Jabatan Agama Perdana Menteri mengatakan kajian yang dibuat oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati festival tersebut mempunyai unsur keagamaan sekaligus menasihatkan orang Islam untuk tidak menyertai.

Tuanku tak berkenan keputusan tergesa-gesa

680F3B8E 954A 4F07 9E17 Ca1430445211 5C285E49.Jpg

Disebabkan Festival Bon Odori ini bakal dijalankan di Kompleks Sukan Negara Shah Alam, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah dipanggil untuk menghadap Sultan Selangor.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh JAIS, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj tidak berkenan jika sesuatu keputusan dibuat dengan tergesa-gesa tanpa kajian dan penelitian.

”Baginda berpendirian, banyak budaya mempunyai kaitan dengan agama, tetapi tidak semestinya agama ada di dalam budaya.

Baginda juga bertegas bahawa mengamalkan sesuatu perkara adalah berbeza dengan perbuatan melihat. Baginda juga tidak bimbang, jika akidah umat Islam kuat dan benar. Ia akan mengenepikan amalan yang bertentangan dengan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.”

 

Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor juga turut menitahkan pegawai JAIS dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk hadir ke festival tersebut bagi melihat sendiri apa yang berlaku sebelum membuat keputusan yang adil dan saksama.

Baginda sendiri pernah hadir ke majlis tersebut beberapa tahun lalu dan tidak melihat sebarang perkara yang boleh merosakkan akidah umat Islam, melainkan ia satu program sosial pekerja-pekerja industri milik syarikat Jepun yang banyak di Negeri Selangor.”

Terdahulu,

Papar Poster Anime Pakai Tudung, Menteri Agama Nasihat Umat Islam Tak Sertai Festival Bon Odori

Untuk korang yang tak tahu, Festival Bon Odori sering disambut di Malaysia dan selepas dua tahun tidak dianjurkan kerana pandemik, festival tahunan ini kembali diadakan tahun ini pada 16 Julai 2022 nanti di Kompleks Sukan Negara Shah Alam.

Walaupun ramai yang tak sabar untuk sama-sama menyertai festival yang pada asalnya disambut di Jepun ini, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad menasihatkan umat Islam untuk tidak menyertai Festival Bon Odori kerana didapati mempunyai unsur-unsur keagamaan lain.

Menurut Idris, kajian yang dibuat oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati festival ini memang ada unsur-unsur keagamaan.

Jadi kami nasihatkan orang Islam tidak menyertainya atau apa-apa juga program yang membabitkan soal agama serta akidah.”

285439813 7382552555148916 6747656369993509191 N

Sebelum ini juga, beberapa netizen telah mempersoalkan poster yang memaparkan imej anime wanita berhijab dan memakai kimono bagi mempromosikan festival yang dianjurkan oleh Kedutaan Jepun dan disokong oleh kerajaan negeri Selangor ini.

Screenshot 2022 06 07 At 1.04.25 Pm Down

Apa itu Festival Bon Odori?

A0001368 Main

Untuk korang yang tak tahu, pertengahan bulan Ogos di Jepun adalah masa untuk membuat tarian Bon Odori yang dibuat ketika ‘Obon’ iaitu pesta untuk orang yang telah mati.

Biasanya Obon akan berlangsung selama tiga hari di mana penduduk Jepun akan menjemput roh-roh nenek moyang mereka untuk kembali bersatu bersama keluarga.

Ketika festival ini, semua jalan dan taman di Jepun akan ditukarkan menjadi pentas untuk menari. Lelaki, wanita dan kanak-kanak akan memakai yukata dan kimono berwarna-warni dan akan menari mengikut rentak gendang.

Floating Lanterns During Obon

Pada hari pertama Obon, keluarga akan mulakan festival dengan menyalakan api yang dipanggil mukae-bi bagi menyambut kedatangan roh moyang mereka.

Pada hari ketiga, mereka akan nyalakan api yang dipanggil okuri-bi untuk mengucapkan selamat tinggal serta mengapungkan tanglung di dalam sungai untuk menemani roh-roh moyang mereka pulang ke tempat asal.

Sumber: FMT, Wawaza, LM

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*