Penganalisis jenayah terkenal, Kamal Affandi dedah sesuatu tentang kehilangan Zalina Azman, pendedahan beliau mengejutkan ramai

Kuala Lumpur – Penganalisis j.enayah, Kamal Affandi Hashim percaya Zalina Azman, 58, masih berada dalam parameter lokasi terakhir beliau dilihat termasuk tempat yang memberi makna tertentu kepada dirinya, berdasarkan maklumat tular yang mend.akwa bekas personaliti TV3 itu ditemui.

Kamal Affandi berkata, apa sahaja kemungkinan boleh berlaku ke atas Zalina termasuk dalam aspek kesi.hatan atau terjadi sesuatu in.siden yang membawa kepada kehilangannya.

“Hendak menebak s.ubjek dilarikan orang lain, kita tidak boleh cakap. Apa sahaja kemungkinan boleh berlaku termasuk faktor kes.ihatan Zalina.

“Kemungkinan su.bjek ada penyakit tertentu juga sukar dipastikan. Kemungkinan berlaku ins.iden di mana beliau terhantuk sesuatu objek hingga hilang ingatan atau am.nesia sama ada secara kekal atau sementara.

“Tetapi seperti d.akwaan yang tular sebelum ini, ciri lain berkemungkinan ditunjukkan subjek seperti rasa takut seperti l.ost dan berdiri lama di sesuatu lokasi memikirkan sesuatu,” katanya.

Kamal Affandi berkata, berdasarkan da.kwaan orang ramai yang tular, Zalina berkemungkinan masih hidup sehingga dib.uktikan sebaliknya.

Cerita yang tular termasuk yang memberi bayangan tertentu dan apa yang dipakai subjek perlu dilihat secara positif sehingga ada penemuan bertentangan.

Cuma hingga sekarang, orang yang dicari belum ditemui. Jadi, tak boleh beri macam-macam spe.kulasi.

“Disebabkan m.aklumat yang k.abur, itulah puncanya sesetengah k.es di mana ramai yang tokok tambah konon wujud cerita mi.stik seperti dicu.lik bunian, makhluk asing atau UFO di ruang udara. Itu sudah jadi k.es lain,” katanya.

Kamal Affandi berkata, secara umum laporan kehilangan individu berpu.nca banyak sebab.

Ada yang hilang kerana melarikan diri daripada sesuatu perkara atau t.indakan, hilang ingatan dan cubaan melupakan sesuatu. Ada juga yang hilang kerana menjadi m.angsa penj.enayah.

Tidak ketinggalan, ada yang menghilangkan diri atau dilaporkan kehilangan itu kerana memilih untuk tidak ditemui atau dikesan. Ini atas sebab mungkin tidak mahu menjadi b.eban orang lain.

Ada juga k.es hilang yang berpunca subjek mengalami penurunan fungsi de.generatif pada selsaraf termasuk o.tak. Contohnya, n.yanyuk atau pelupa.

“S.ubjek ini ada kalanya tampak normal macam orang lain, tapi sebenarnya mengalami situasi atau pen.yakit seumpama itu,” katanya.

Kamal Affandi mengakui kehilangan Zalina mengejutkan ramai pihak.

Apa yang saya boleh katakan dari tarikh dia dilaporkan hilang, iaitu sejak November tahun lalu, siri ti.ndakan dilakukan pihak berkuasa amat ko.nsisten dengan pr.otokalnya.

Seperti yang kita baca dalam laporan akhbar dan portal, Zalina tidak melakukan pergerakan ke luar negara atau menerima rawatanperubatan di mana-mana hospital.

Malah, nombor telefon tidak aktif sejak dilaporkan hilang. Hasil s.iasatan diperoleh menunjukkan polis melakukan pelbagai usaha untuk mengesan Zalina.

“Ini termasuk saling bertukar m.aklumat dengan pelbagai agensi seperti Jabatan Imigresen, Kementerian Kesihatan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia SSM dan syarikat telekomunikasi,” katanya.

Antara t.indakan diambil termasuk mewujudkan sistem a.maran, NUR NationalUrgent ResponseAlert bagi memastikan kanak-kanak mendapat perlindungan daripada penga.baian, keg.anasan dan eksp.loitasi.

“Daripada 991 kanak-kanak yang dilaporkan hilang sejak 2010 hingga April lalu, hanya sembilan orang belum ditemui. K.es kanak-kanak yang tidak ditemui itu contohnya hilang di hutan, jatuh sungai dan macam-macam lagi,” katanya.

Menjawab i.su dibangkitkan berhubung masa diambil polis untuk menyiasat kehilangan Zalina, Kamal Affandi percaya dan yakin Polis Diraja Malaysia PDRM sudah melakukan yang terbaik.

Pada akhirnya, n.yawa yang hilang itu paling utama. Banyak tapisan dan prosedur yang dilakukan pihak berkuasa dalam menangani k.es seumpama ini.

Kalau dihebahkan awal tanpa usul periksa atau semakan tepat, ia boleh memb.ahayakan n.yawa insan yang hilang itu. Pihak berkuasa tidak boleh bertindak atas desakan atau gesaan orang ramai. Sebaliknya, n.yawa m.angsa yang jadi keutamaan.

Saya percaya dan optimis pihak berkuasa sudah melakukan terbaik. Malah, apa yang dilaporkan media berhubung ti.ndakan polis itu hanya sebahagian yang dikongsi secara terbuka.

“Hakikatnya, berdasarkan pengalaman saya, polis buat lebih daripada itu,” katanya.

Kehilangan Zalina atau nama sebenar, Zalina Shaharah Azman hangat diperkatakan selepas tersebar berita polis menerima laporan anak lelaki Zalina, Mikhael, 33, berhubung kehilangan ibunya pada 29 November tahun lalu.

Zalina dil.aporkan hilang selepas Mikhael gagal menghubunginya sejak 24 November 2021 bagi memaklumkan bapanya dimasukkan ke h.ospital.

Video,

Sumber: BH

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*