Terbaru, R0snazirah Mungkin Sudah Dibawa Hingga Ke Bangkok Dan Ini Tndakan Pantas PoIis Thailand

P1hak berkuasa ThaiIand masih belum menemukan sebarang petunjuk yang boleh dikaitkan dalam operasi pencarian seorang ejen k0smetik wanita yang diIarikan sekumpuIan leIaki dari rumahnya di Kampung Semat Jal, Tumpat, petang Selasa lalu.

Sumber mendedahkan, operasi mencari dan menyelamat mngsa yang dikenali sebagai Azi, 36, dilihat sukar berikutan tiada sebarang maklumat terkini yang dapat membantu kes tersebut daripada keluarga wanita itu.

Mnurutnya, bagaimanapun, pihak berkuasa ThaiIand masih menjalankan operasi termasuk melakukan pemeriksaan di tempat-tempat penginapan di dalam kawasan Narathiwat.

” Ada yang mendkwa mngsa dibawa masuk ke negara ini (ThaiIand) dengan menaiki bot selepas diIarikan sekumpuIan leIaki di Tumpat.

” Kita tidak menolak kemungkinan wanita itu disembunyikan di lokasi atau daerah lain di ThaiIand kerana tiada sebarang petunjuk diperoleh di sekitar Narathiwat ketika ini,” katanya.

Azi mungkin sudah dibawa sehingga ke Bangkok

Dalam pada itu, ejen jualan k0smetik dari negeri ini, R0snazirah Mohd Naim yang didakwa diIarikan sekumpuIan leIaki ke ThaiIand, berkemungkinan sudah dibawa lebih jauh hingga ke Bangkok ataupun sempadan ThaiIand-Myanmar.

Menurut sumber pihak berkuasa ThaiIand, pasukan poIis negara jiran itu tidak menolak kemungkinan berkenaan dan giat meneruskan operasi 24 jam untuk mengesan wanita berusia 36 tahun itu.

Katanya, pencarian itu dilakukan di banyak premis, termasuk chalet dan resort di sekitar Narathiwat yang dikenal pasti berpotensi dijadikan tempat persembunyian oleh sus-pek.

” Sejak hari pertama kehilangan mngsa lagi, kami telah menjalankan operasi mengesan 24 jam tetapi setakat ini, pencarian belum berhasil.

” Serbuan sudah dilakukan di semua premis yang berpotensi dijadikan tempat persembunyian, termasuk chalet dan resort di sekitar Narathiwat,” katanya ketika dihubungi, di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.10 petang Selasa lalu, mngsa dicuIik dari kediamannya di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu, di sini, oleh sekumpuIan leIaki.

Wanita itu diIarikan dengan menaiki kereta jenis Toyota Vios, dan terdapat penduduk mendakwa melihat mngsa dibawa menaiki bot ke ThaiIand.

Kereta terbabit kemudian ditemui kira-kira jam 10 malam hari sama di Kampung Kuala Jambu, Pengkalan Kubor.

Susulan itu, poIis menahan tiga individu termasuk suami mngsa dan seorang wanita yang berusia 35 hingga 47 tahun bagi membantu siasatan mengikut Sksyen 3(1) Akta CuIik 1961.

Ini tndakan terbaru diambil poIis ThaiIand

Sementara itu, terbaru, poIis ThaiIand mengedarkan gambar mngsa kes cuIik di Tumpat, dekat sini, ke 19 balai poIis di Wilayah Narathiwat bagi membantu mengesan wanita itu.

Ketua PoIis Wilayah Narathiwat, Wan Seman Wan Salleh, berkata gambar seorang sus-pek leIaki turut diedarkan dan usaha berkenaan dijalankan bagi membantu poIis Kelantan yang mengesyaki mngsa dicuIik dan diIarikan ke ThaiIand.

” Kita kini menjalankan operasi besar-besaran bagi membantu PDRM (PoIis Diraja Malaysia) mengesan wanita yang juga ejen k0smetik berusia 36 tahun yang dicuIik dari rumahnya di Kampung Semat Jal, Tumpat, pada 13 Sept lalu.

” Operasi mengesan mngsa itu digerakkan sejurus pihak kami menerima gambar mngsa dan juga seorang sus-pek yang dipercayai antara individu yang terlibat mencuIik wanita tersebut,” katanya ketika dihubungi.

Operasi dilakukan dengan pantas

Wan Seman berkata, operasi mengesan mngsa dilakukan dengan pantas atas hubungan baik dengan poIis Kelantan dan kerjasama rentas sempadan selama ini.

Beliau berkata, beberapa siri serbuan telah dijalankan di hotel, stor simpanan barang dan rumah kediaman, namun masih gagal menemukan mngsa.

” PoIis ThaiIand juga telah memaklumkan mengenai kes tersebut di balai poIis bersempadan dengan Kelantan iaitu di Balai PoIis Sungai Golok, Waeng, Takbai dan Buketa supaya melipatgandakan usaha.

” Operasi ini juga melibatkan Unit Risikan ThaiIand yang kini masih menjalankan usaha mengesan,” katanya dan menambah gambar mngsa dan sus-pek turut diedarkan ke sempadan Wilayah Pattani dan Songkhla.

Dalam kejadian 13 Sept lepas, seorang wanita berusia 36 tahun yang juga ejen k0smetik dicuIik beberapa leIaki dari rumahnya di Kampung Semat Jal, Tumpat kira-kira 5.10 petang.

Mngsa disyaki diIarikan ke negara jiran melalui pangkalan har4m di Kuala Jambu, Tumpat ekoran penemuan kereta yang digunakan sus-pek.

Rakan bongkr apa berlaku dengan perniagaan Rosnazirah sejak usahawan kosmetik itu hilang

Usahawan Masih Blm Ditemui, Rakan Bongk4r Apa Berl4ku Dgn Perniagaan Rosnazirah Sejak Dia Hil4ng

Ejen jualan kosmetik yang juga m4ngsa cvlik, Rosnazirah Mohd Naim, tidak pernah bercerita perihal peribadi dan sangat komited dalam urusan perniagaan yang dicebvrinya sejak tiga tahun lalu. Seorang rakan perniagaannya yang ingin dikenali sebagai Su, 30-an, kehil4ngan wanita itu sangat mengejvtkan dan menganggap sesuatu yang pel1k kerana m4ngsa seorang disifatkan sangat baik hati dan dipercayai tiada musvh.

Su berkata, sejak kehil4ngan Rosnazirah pada petang Selasa lalu, kumpulan Whatsapp dan Telegram perniagaan mereka sudah sepi daripada komen m4ngsa.

“Azi seorang yang sangat komited dengan perniagaannya dan menjalankan beberapa jualan produk dan boleh dikatakan tidak pernah duduk diam kerana selalu mengikuti kelas atau bengkel berkaitan. “Sejak kehil4ngannya, kumpulan Whatsapp kami terus sunyi daripada kata-kata per4ngsang darinya dan agak terkes4n kerana dia sangat aktif memberi dorong4n.

“Kehil4ngannya sangat mengevutkan kami kerana sepanjang mengenalinya, Azi tidak pernah bercerita perihal masalah peribadinya apatah lagi mencari mvsuh sebaliknya hidup sehariannya hanyalah mengenai perniagaan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini. Seorang lagi rakan perniagaannya yang enggan dikenali meluahkan kesed1han apabila membaca banyak kec4man diterima keluarga m4ngsa berhubung kejadian dan susulan kes itu.

Wanita berusia 28 tahun itu berkata, sepanjang dia mengenali Azi, m4ngsa sangat suka membantu sesiapa sahaja bukan hanya dalam kalangan kenalan tapi juga mereka yang tidak dikenali. “Ramai juga yang bersikap seolah tahu apa yang berlaku di sebalik kejadian pencvlikan m4ngsa dengan mengaitkannya dengan kemewahan yang ditunjukkan Azi dalam media sosial.

“Bagi saya, itu normal kerana selain mendapatkan keyakinan orang ramai akan kejayaan sesuatu perniagaan itu, saya percaya kesenangan yang dimiliki Azi adalah hasil usahanya sendiri yang sudah tiga tahun berkecimpung dalam perniagaan. “Dia dan keluarganya sangat baik dan saya berjumpanya kali terakhir dua bulan lalu ketika mengadakan satu majlis di rumahnya namun tidak menges4n apa-apa yang tidak kena terhadap dia dan keluarga sebaliknya mereka kelihatan baik-baik sahaja,”

Seorang lagi rakan perniagaannya yang enggan dikenali meluahkan kesedihan apabila membaca banyak kecaman diterima keluarga mngsa berhubung kjadian dan susulan kes itu.

Kesenangan yang dimiliki Azi adalah hasil usahanya sendiri

Wanita berusia 28 tahun itu berkata, sepanjang dia mengenali Azi, mngsa sangat suka membantu sesiapa sahaja bukan hanya dalam kalangan kenalan tapi juga mereka yang tidak dikenali.

” Ramai juga yang bersikap seolah tahu apa yang berlaku di sebalik kjadian pencuIikan mngsa dengan mengaitkannya dengan kemewahan yang ditunjukkan Azi dalam media sosial.

” Bagi saya, itu normal kerana selain mendapatkan keyakinan orang ramai akan kejayaan sesuatu perniagaan itu, saya percaya kesenangan yang dimiliki Azi adalah hasil usahanya sendiri yang sudah tiga tahun berkecimpung dalam perniagaan.

” Dia dan keluarganya sangat baik dan saya berjumpanya kali terakhir dua bulan lalu ketika mengadakan satu majlis di rumahnya namun tidak mengesan apa-apa yang tidak kena terhadap dia dan keluarga sebaliknya mereka kelihatan baik-baik sahaja,” katanya.

Adik minta henti f1tnah kakak

Sementara itu, adik leIaki mngsa yang berusia 25 tahun berkata, mereka belum menerima apa-apa berita berkaitan R0snazirah Mohd Naim, 36, dan mengharapkan sesuatu yang baik berlaku.

Katanya, ibu bapa mereka berterusan bersedih dan mnangisi kjadian tersebut sehingga tidak dapat tidur lena kerana bimbang keselamatan ejen jualan barangan kosmetik yang dicuIik sejak 13 September lalu itu.

” Kami bersedih, ayah dan ibu tak henti-henti mnangis dan bertambah sdih apabila membaca t0hmahan-t0hmahan ntizen terhadap kakak di media sosial sedangkan kami sekeluarga ternanti-nantikan perkembangan berita yang baik daripada mngsa.

” Saya merayu kepada semua, tolong hentikan segala f1tnah dan tomahan terhadap kakak saya sebaliknya saya memohon supaya rakyat Malaysia mendoakan keselamatan dia,” katanya sebak ketika ditemui di rumahnya di Kampung Semat Jal, di sini, pada Jumaat.

Adik leIaki mngsa itu juga turut meminta kerjasama daripada semua pihak supaya berhenti mengambil gambar-gambar mngsa di akaun Facebook wanita dan tidak menyebarkannya bagi tujuan tidak baik.

” Kami sedang berusaha bekerjasama dengan pihak polis untuk menukar mod peribadi akaun Facebook mngsa supaya gambarnya tidak digunakan dengan sewenang-wenangnya.

” Mngsa ada anak anak perempuan berusia 13 tahun yang juga masih lagi bersedih serta tr4uma melihat ibu sendiri diIarikan oleh sekumpuIan leIaki yang bersenj4ta di rumah sendiri malah kerap bertanya pada saya kesahihan tudvhan-tudvhan terhadap ibunya di media sosial,” katanya.

Mengulas lanjut, dia turut sedih dan kesal apabila Facebook kakaknya diser4ng ntizen dengan kata-kata k3sat dan berbaur Ivcah.

Menurut anak ke-10 daripada 11 beradik itu, dia sangat rapat dengan mngsa yang juga anak keenam dalam keluarga kerana bersama-sama menjaga ibu bapa mereka selain dia turut menjadi ejen jualan barangan kosmetik di bawah kakaknya itu.

” Kakak yang memasak untuk kami sekeluarga di rumah ini. Dia yang banyak berusaha dalam perniagaan kosmetik untuk menyiapkan rumah untuk kami.

” Dia seorang yang lemah lembut, kalau tengok filem gan4s sikit pun dia boleh takut dan mnangis. Saya tak dapat bayangkan macam mana tr4umanya dia ketika ini,” katanya.

Dia turut mengakui keluarganya itu hanya orang kampung biasa yang mengusahakan perniagaan cendol di Pasar Wakaf Bharu di sini sejak lebih 30 tahun lalu.

Dalam laporan SinarHarian pada Rabu lalu, seorang wanita berusia 36 tahun dipercayai dicuIik dalam kjadian di Kampung Semat Jal, Palekbang di sini pada Selasa.

Dalam kjadian jam 5.10 petang itu, mngsa, R0snazirah Mohd Naim didakwa diIarikan empat leIaki dengan menggunakan kereta jenis Toyota Vios berwarna perak.

Sumber:bharian dan utusan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*