Terkini, Keluarga Telah Berjumpa Pengamal Perubatan Islam. Ini Yg Ustaz Beritahu Tentang Keadaan R0sna.zirah

” Sudah lama kami sekeluarga tidak membaca berita mengenai kehilangan Azi menerusi media sosial kerana apa yang dipaparkan banyak yang tidak benar, sekali gus menambahkan kesedihan kami,”

Itu kata-kata ahli keluarga R0snazirah Mohd Naim yang juga ejen kosmetik yang dicuIik sekumpulan leIaki pada 13 September lalu.

R0snazirah, 36, dilarikan tiga leIaki dari kediamannya di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu di sini, jam 4.10 petang dengan menaiki Toyota Vios.

Ahli keluarga itu yang enggan dikenali berkata, mereka hanya ingin mengetahui perkembangan mengenai keadaan terkini R0snazirah atau mesra dipanggil Azi sahaja malah berhubung dengan poIis pada setiap hari.

” Apa yang dipaparkan di media sosial banyak yang tidak benar dan ada kalanya, kami mengetahuinya daripada saudara yang memaklumkan berkaitan pelbagai kec4man serta t0hmahan yang dilemparkan.

” Kami adik-beradik seboleh-bolehnya tidak mahu berkongsi kec4man juga t0hmahan itu dengan kedua ibu bapa memandangkan mereka sudah uzur, terutama ibu yang semakin Iemah kerana menderita pnyakit buah pinggang tahap lima.

تويتر \ FaisalAbdulRahim (fayasodlam_007@)

” Ada juga berita yang memaparkan ke.s cuIik terdahulu yang sehingga kini gagal dikesan.

” Tetapi kami di pihak keluarga Azi enggan memikirkan hal itu, sebaliknya masih menaruh harapan yang tinggi agar Azi selamat dan kembali ke pangkuan keluarga,” katanya dihubungi di sini, hari ini.

Menurutnya, walaupun kehilangan Azi sudah memasuki hari kelapan, mereka tetap menaruh harapan tinggi agar Azi ditemukan dengan selamat.

Ustaz beritahu Azi selamat cuma…

Katanya lagi, selain solat hajat, keluarga dan rakan juga berikhtiar dengan merujuk kepada pengamal perubatan Islam berkaitan keadaan terkini mangsa.

” Ada beberapa ustaz memberitahu, Azi selamat cuma lokasi dia berada gagal ‘dilihat’.

” Walaupun ia sekadar jangkaan, sekurang-kurangnya ia sedikit-sebanyak melegakan hati keluarga,” katanya.

Berkaitan laporan keluarga wanita berkenaan menerima panggilan meminta wang tebusan RM10 juta, ahli keluarga itu menafikan dkwaan terbabit.

تويتر \ FaisalAbdulRahim (fayasodlam_007@)

Katanya, jika benar mereka menerima panggilan berkaitan perkara itu, sudah pasti poIis akan dimaklumkan terlebih dahulu.

Namun setakat ini, katanya, tiada yang menghubungi menyebabkan keluarga semakin tertekan dengan berita yang tidak benar itu.

” Semakin hari, semakin banyak berita tidak benar disiarkan yang menambahkan lagi kesedihan kami.

” Kalau benar sekalipun ada terima panggilan itu, untuk menyediakan ratusan ribu ringgit pun kami tidak mampu, apatah lagi RM10 juta seperti yang didakwa.

” Jika tidak dapat mendoakan yang baik-baik, kami mohon janganlah membuat fitnah dan menambahkan rasa sedih…tolong fikir keadaan kami,” katanya.

Tidak terima panggilan minta wang tebusan

Dalam pada itu, ahli keluarga Azi berkata, setiap kali menerima panggilan telefon daripada nombor yang tidak dikenali, mereka sekeluarga akan berdebar kerana menjangkakan bakal mengetahui berita mengenai Azi.

” Sehingga kini kami tidak menerima sebarang panggilan yang meminta wang tebusan berhubung pencuIikan Azi.

” Setakat ini kami tidak menerima apa-apa panggilan mengenai wang tebusan sama ada RM1 juta atau RM10 juta sekalipun.

” Jika benar ada terima (panggilan), sudah pasti pihak poIis yang pertama diberitahu namun sehingga kini bukan saja meminta wang tebusan, panggilan telefon memberitahu di mana Azi berada juga langsung tidak diterima,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Ahli keluarga itu berkata, jika menerima panggilan yang meminta wang tebusan mencecah jutaan ringgit sekalipun, pihaknya tidak dapat menyediakannya kerana nilai itu melebihi kemampuan mereka.

Katanya, hidup mereka kini dalam ketakutan selagi tidak selesai ke.s itu dan sentiasa rasa terancam lebih-lebih lagi apabila melihat kereta yang tidak dikenali di hadapan rumah.

” Kami sekeluarga sudah lama tidak keluar rumah dan ada juga yang tidak ke tempat kerja kerana berasa takut akan keselamatan selain trauma dengan kejadian yang menimpa Azi.

” Jika kelihatan mana-mana kenderaan yang tidak dikenali dilihat di luar rumah, kami segera mencatat nombor pendaftaran dan menyerahkan kepada pihak berkuasa sebagai langkah berjaga-jaga,” katanya.

Rakan bongkr apa berlaku dengan perniagaan Rosnazirah sejak usahawan kosmetik itu hilang

Ejen jualan kosmetik yang juga m4ngsa cvlik, Rosnazirah Mohd Naim, tidak pernah bercerita perihal peribadi dan sangat komited dalam urusan perniagaan yang dicebvrinya sejak tiga tahun lalu. Seorang rakan perniagaannya yang ingin dikenali sebagai Su, 30-an, kehil4ngan wanita itu sangat mengejvtkan dan menganggap sesuatu yang pel1k kerana m4ngsa seorang disifatkan sangat baik hati dan dipercayai tiada musvh.

Su berkata, sejak kehil4ngan Rosnazirah pada petang Selasa lalu, kumpulan Whatsapp dan Telegram perniagaan mereka sudah sepi daripada komen m4ngsa.

“Azi seorang yang sangat komited dengan perniagaannya dan menjalankan beberapa jualan produk dan boleh dikatakan tidak pernah duduk diam kerana selalu mengikuti kelas atau bengkel berkaitan. “Sejak kehil4ngannya, kumpulan Whatsapp kami terus sunyi daripada kata-kata per4ngsang darinya dan agak terkes4n kerana dia sangat aktif memberi dorong4n.

“Kehil4ngannya sangat mengevutkan kami kerana sepanjang mengenalinya, Azi tidak pernah bercerita perihal masalah peribadinya apatah lagi mencari mvsuh sebaliknya hidup sehariannya hanyalah mengenai perniagaan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini. Seorang lagi rakan perniagaannya yang enggan dikenali meluahkan kesed1han apabila membaca banyak kec4man diterima keluarga m4ngsa berhubung kejadian dan susulan kes itu.

Wanita berusia 28 tahun itu berkata, sepanjang dia mengenali Azi, m4ngsa sangat suka membantu sesiapa sahaja bukan hanya dalam kalangan kenalan tapi juga mereka yang tidak dikenali. “Ramai juga yang bersikap seolah tahu apa yang berlaku di sebalik kejadian pencvlikan m4ngsa dengan mengaitkannya dengan kemewahan yang ditunjukkan Azi dalam media sosial.

“Bagi saya, itu normal kerana selain mendapatkan keyakinan orang ramai akan kejayaan sesuatu perniagaan itu, saya percaya kesenangan yang dimiliki Azi adalah hasil usahanya sendiri yang sudah tiga tahun berkecimpung dalam perniagaan. “Dia dan keluarganya sangat baik dan saya berjumpanya kali terakhir dua bulan lalu ketika mengadakan satu majlis di rumahnya namun tidak menges4n apa-apa yang tidak kena terhadap dia dan keluarga sebaliknya mereka kelihatan baik-baik sahaja,”

Seorang lagi rakan perniagaannya yang enggan dikenali meluahkan kesedihan apabila membaca banyak kecaman diterima keluarga mngsa berhubung kjadian dan susulan kes itu.

Kesenangan yang dimiliki Azi adalah hasil usahanya sendiri

Wanita berusia 28 tahun itu berkata, sepanjang dia mengenali Azi, mngsa sangat suka membantu sesiapa sahaja bukan hanya dalam kalangan kenalan tapi juga mereka yang tidak dikenali.

” Ramai juga yang bersikap seolah tahu apa yang berlaku di sebalik kjadian pencuIikan mngsa dengan mengaitkannya dengan kemewahan yang ditunjukkan Azi dalam media sosial.

” Bagi saya, itu normal kerana selain mendapatkan keyakinan orang ramai akan kejayaan sesuatu perniagaan itu, saya percaya kesenangan yang dimiliki Azi adalah hasil usahanya sendiri yang sudah tiga tahun berkecimpung dalam perniagaan.

” Dia dan keluarganya sangat baik dan saya berjumpanya kali terakhir dua bulan lalu ketika mengadakan satu majlis di rumahnya namun tidak mengesan apa-apa yang tidak kena terhadap dia dan keluarga sebaliknya mereka kelihatan baik-baik sahaja,” katanya.

Adik minta henti f1tnah kakak

Sementara itu, adik leIaki mngsa yang berusia 25 tahun berkata, mereka belum menerima apa-apa berita berkaitan R0snazirah Mohd Naim, 36, dan mengharapkan sesuatu yang baik berlaku.

Katanya, ibu bapa mereka berterusan bersedih dan mnangisi kjadian tersebut sehingga tidak dapat tidur lena kerana bimbang keselamatan ejen jualan barangan kosmetik yang dicuIik sejak 13 September lalu itu.

” Kami bersedih, ayah dan ibu tak henti-henti mnangis dan bertambah sdih apabila membaca t0hmahan-t0hmahan ntizen terhadap kakak di media sosial sedangkan kami sekeluarga ternanti-nantikan perkembangan berita yang baik daripada mngsa.

” Saya merayu kepada semua, tolong hentikan segala f1tnah dan tomahan terhadap kakak saya sebaliknya saya memohon supaya rakyat Malaysia mendoakan keselamatan dia,” katanya sebak ketika ditemui di rumahnya di Kampung Semat Jal, di sini, pada Jumaat.

Adik leIaki mngsa itu juga turut meminta kerjasama daripada semua pihak supaya berhenti mengambil gambar-gambar mngsa di akaun Facebook wanita dan tidak menyebarkannya bagi tujuan tidak baik.

” Kami sedang berusaha bekerjasama dengan pihak polis untuk menukar mod peribadi akaun Facebook mngsa supaya gambarnya tidak digunakan dengan sewenang-wenangnya.

” Mngsa ada anak anak perempuan berusia 13 tahun yang juga masih lagi bersedih serta tr4uma melihat ibu sendiri diIarikan oleh sekumpuIan leIaki yang bersenj4ta di rumah sendiri malah kerap bertanya pada saya kesahihan tudvhan-tudvhan terhadap ibunya di media sosial,” katanya.

Mengulas lanjut, dia turut sedih dan kesal apabila Facebook kakaknya diser4ng ntizen dengan kata-kata k3sat dan berbaur Ivcah.

Menurut anak ke-10 daripada 11 beradik itu, dia sangat rapat dengan mngsa yang juga anak keenam dalam keluarga kerana bersama-sama menjaga ibu bapa mereka selain dia turut menjadi ejen jualan barangan kosmetik di bawah kakaknya itu.

” Kakak yang memasak untuk kami sekeluarga di rumah ini. Dia yang banyak berusaha dalam perniagaan kosmetik untuk menyiapkan rumah untuk kami.

” Dia seorang yang lemah lembut, kalau tengok filem gan4s sikit pun dia boleh takut dan mnangis. Saya tak dapat bayangkan macam mana tr4umanya dia ketika ini,” katanya.

Dia turut mengakui keluarganya itu hanya orang kampung biasa yang mengusahakan perniagaan cendol di Pasar Wakaf Bharu di sini sejak lebih 30 tahun lalu.

Dalam laporan SinarHarian pada Rabu lalu, seorang wanita berusia 36 tahun dipercayai dicuIik dalam kjadian di Kampung Semat Jal, Palekbang di sini pada Selasa.

Dalam kjadian jam 5.10 petang itu, mngsa, R0snazirah Mohd Naim didakwa diIarikan empat leIaki dengan menggunakan kereta jenis Toyota Vios berwarna perak.

Sumber:hmetr0

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*