Cas Air Suam RM2, Rupanya Banyak Kali Gerai Makan Ini Tular Sbb Harga Mengarut. Ini Tindakan Majlis Kepada Gerai Tersebut

Majlis Perbadanan Port Dickson (MPPD) tidak akan memperbaharui lesen peniaga yang mengenakan caj air suam RM2 di Medan Selera Seri Bayu di sini yang berakhir bulan lalu.

Yang Dipertua MPPD, Mohd Zamri Mohd Esa berkata, tindakan itu diambil susulan aduan diterima sekali gus bagi mengelakkan perselisihan faham dengan peniaga lain yang mendakwa turut terkesan disebabkan tindakan caj mak

“Kita bagi tempoh sehingga Mac ini kepada peniaga tersebut untuk mengosongkan kedai dan kita terpaksa ambil tindakan ini kerana kedai itu sudah banyak kali tular.

“Ia menganggu perniagaan peniaga lain dan memberi imej negatif terhadap kawasan medan selera itu. Mungkin dia boleh berniaga di tempat lain selepas ini,” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu.

Ujarnya, beliau tidak menafikan dengan kos sara hidup dan harga barang mentah yang meningkat menjadi salah satu faktor peniaga mengenakan caj mahal.

Bagaimanapun katanya, ia tidak boleh dijadikan alasan semata-mata sehingga mengenakan harga yang tidak munasabah.

“Bila timbul cerita macam ini sedikit sebanyak timbul persepsi negatif kepada peniaga makanan lain di Port Dickson yang dicop mahal.

“Tapi ia mungkin berlaku kepada sebilangan kecil peniaga saja dan setakat pemerhatian saya harga makanan di Port Dickson masih berpatutan,” katanya.

Sinar Harian sebelum ini melaporkan sebuah kedai makan mengenakan caj RM2 untuk air suam dan RM1 untuk air kosong.

Resit berkenaan dikongsi seorang pelanggan pada hantaran Facebooknya pada Selasa sehingga menjadi tular.

Jumlah keseluruhan bil yang dimuat naik pelanggan terbabit termasuk hidangan makanan dan minuman lain, ialah RM102.

Dia turut menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati jika pergi makan di kedai berkenaan yang terletak di Port Dickson.

Peniaga lain caj mahal, yang lain turut dicop sama

Medan Selera Seri Bayu. (Gambar kecil dari kiri : Fauzan,Herniyana dan Sri Kartina)

“Peniaga lain yang buat hal, tapi kami pula yang terkena tempias”.

Itu rintihan para peniaga di Medan Selera Seri Bayu, Batu 4, Jalan Pantai di sini susulan tular sebuah kedai di situ yang didakwa mengenakan caj cekik darah termasuk caj RM2 untuk segelas air suam kepada pelanggan.

Menurut Sri Kartina Thalib, 40, disebabkan cerita berkenaan, kehadiran pelanggan di situ mula berkurangan berbanding biasa sekali gus menjejaskan rezeki peniaga-peniaga lain.

“Bila timbul cerita macam ini, orang ingat semua makanan yang dijual di kedai medan selera ini mahal sedangkan yang bermasalah hanya satu.

“Saya tak salahkan pelanggan yang nak kongsi pengalaman mereka supaya orang lain tak terkena nasib sama, tapi kesannya orang jadi takut nak datang makan di sini,” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu.

Ujarnya, cerita kurang enak berkenaan restoran terbabit yang mengenakan caj mahal kepada pelanggan bukanlah perkara baharu dan pernah tular tahun lalu.

Pernah tular dulu isu sama

Jelasnya, pada waktu itu kawasan terbabit suram selama seminggu kemungkinan ramai yang lebih berhati-hati untuk singgah menjamu selera.

“Berhati-hatinya pelanggan sehinggakan ada yang datang ke kedai saya tanya terlebih dahulu harga seketul ayam goreng kerana katanya mereka pernah dikenakan bayaran RM10.

“Ini medan selera bukannya hotel nak caj harga tak masuk akal. Memang harga barang mentah sekarang meningkat, tapi kita sebagai peniaga perlu letak harga bersesuaian,” katanya yang berniaga di situ selama 22 tahun.

Peniaga Fauzan Mohd Nor, 32, turut berdepan nasib sama namun bersyukur tidak pernah ada pelanggan merungut caj yang dikenakan kepada mereka.

Bagaimanapun katanya, dia mendapati ada pelanggan lebih berhati-hati apabila bertanya satu persatu harga lauk pauk yang di kedainya termasuk sepinggan nasi sebelum mengambilnya.

“Kalau tengok komen-komen netizen itu ada yang menyampaikan pesan supaya jangan datang makan ke sini,sedangkan kedai-kedai lain setahu saya jual harga yang berpatutan.

“Saya rasa kalau orang tempatan, ramai dah tahu restoran mana yang bermasalah itu, tapi kalau orang luar macam mana? Sudahnya kami yang turut terkena tempias,” katanya.

Dia juga tidak setuju jika ada yang beranggapan perlu mengenakan caj mahal disebabkan Port Dickson kawasan pelancongan.

Sementara itu peniaga kedai ikan patin tempoyak, Herniyana Mansor, 42, pula berkata, disebabkan gambar kain rentang kedainya tular, ramai kenalannya menghubungi kerana menyangka kedai caj mahal itu adalah kedainya.

“Memang terkesanlah bila timbul cerita ini. Tapi saya lagi kasihan pada pelanggan yang jadi mangsa sehinggakan saya akan beri nasihat tanya harga dulu kepada siapa-siapa yang saya nampak singgah makan di sini.

“Mungkin pelanggan yang tak tahu fikir saya dengki, tapi niat saya supaya mereka hati-hati,” katanya.

Sehubungan itu dia berharap orang ramai tidak takut untuk datang menjamu selera di situ kerana bukan semua kedai mengenakan harga tidak masuk akal seperti mana yang tular pada Selasa.

Sementara itu tinjauan Sinar Harian mendapati, kedai yang tular terbabit tidak beroperasi pada Rabu.

Sumber : Sinar Harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*